Geluidsoverlast buurman.. hoe in gebreke stellen?

omega3
Topic Starter
Berichten: 1

Geluidsoverlast buurman.. hoe in gebreke stellen?

#1 , 01 dec 2014 15:01

Onze buurman heeft een verouderde airco waar wij bijzonder veel last van ondervinden, vooral op onze slaapkamer.

We hebben al meermaals geprobeerd met hem erover te praten, maar het is nogal een brutale kerel die ons gewoon uitlacht in ons gezicht, terwijl hij goed weet dat zijn airco teveel lawaai produceert. Soms zet hij hem 's ochtendsvroeg (?) al aan om ons te pesten, waardoor wij niet kunnen uitslapen.

Gezien de politie zegt dat ze niks kunnen (of willen) doen, denken we dat we best naar de vrederechter stappen en metingen laten doen.

Is het dan wel niet zo dat we best eerst een aangetekende brief sturen naar die buurman en hem in gebreke stellen? Hoe zit zo'n brief eruit.. kan iemand een voorbeeld geven wat je daar ongeveer moet inzetten?

Ook, wat is precies "nalatigheid" en wanneer kan je daarvan spreken en kunnen er bij nalatigheid bezwarende elementen zijn, bvb. als je een zwakke gezondheid hebt of als de buurman ter kwader trouw is en wist dat hij hiermee de rust van anderen verstoord?

Gaat het overigens in deze over "burenhinder" of "foutaansprakelijkheid".. ik vermoed eerder het tweede voor zover dat veel verschil maakt.

Als laatste, naast bemiddeling bij de vrederechter, welke andere procedure kan je nog opstarten bij de vrederechter of hogerop (1ste aanleg, etc..)?

Hopelijk kunnen jullie helpen met bovenstaande vragen. Alvast hartelijk dank.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 03 dec 2014 10:55

“Art.544. Eigendom is het recht om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben...”(Burgerlijk Wetboek).

‘Geeft slechts recht op compensatie door de nabuur indien,zelfs zonder onrechtmatige daad,diens stoornissen de gewone overtreffen en het vereiste evenwicht verbreken‘(Cass. 13 december 1985,R.W. 1986-87,278-279)

Zie verder : https://www.google.be/?gws_rd=ssl#q=Mod ... uidshinder" onclick="window.open(this.href);return false;
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

zertyx
Berichten: 216
Juridisch actief: Ja

#3 , 03 dec 2014 11:26

Dus concreet: art 544 BW = burenhinder (zonder fout)

Mogelijk zou foutaansprakelijkheid op grond van art. 1382 BW kunnen worden ingeroepen, indien uit de omstandigheden blijkt dat er sprake is van rechtsmisbruik. Bijvoorbeeld als hij met het oogmerk schade te berokkenen bij u, zonder andere reden de airco aanzet. Dit zal dan wel bijkomend bewezen moeten worden.

Het verschil is dat bij art. 544 het evenwicht tussen de buren dient te worden hersteld (kan ook financiële compensatie zijn), terwijl bij aansprakelijkheid op grond van art. 1382 de volledige schade moet worden vergoed.

Best lijkt mij inderdaad om een aangetekende ingebrekestelling te versturen, met precieze aanduiding van de feiten die u hinderlijk vindt en de gewenste oplossing.

Daarna kan u een bemiddelingsprocedure bij de Vrederechter aanvragen. Deze is niet dwingend of bindend. Een gerechtelijke procedure voor de Vrederechter is dat wel, en de Vrederechter zal in dat geval een vonnis vellen.

Reclame

Turaki
Berichten: 6870

#4 , 03 dec 2014 11:30

Daarna kan u een bemiddelingsprocedure bij de Vrederechter aanvragen. Deze is niet dwingend of bindend.
Correctie: indien bij deze procedure een akkoord wordt bereikt, zal de vrederechter deze in een vonnis vastleggen, en is deze wel bindend en afdwingbaar. Het is echter niet verplicht om mee te werken aan deze procedure, of om tot een akkoord te komen.

Franciscus
Berichten: 38590

#5 , 03 dec 2014 12:22

Geluidshinder - politie kan met een geluidsmeter nagaan of toestel aan de voorwaarden voldoet.
Moet wel door ambtenaar gebeuren die specifiek die bevoegdheid heeft. (Bouwpolitie -milieupolitie= gemeente of milieucel lokale politie)

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”