net appartement gekocht, bestaand geschil met mede-eigenaar

Sambre
Topic Starter
Berichten: 4

net appartement gekocht, bestaand geschil met mede-eigenaar

#1 , 22 okt 2014 15:05

Hallo,

vorige week is de akte verleden voor het appartement waar we binnen een maand in gaan wonen.

Het gaat om een gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, verdeeld in drie eenheden: gelijkvloers bewoond door de eigenaars, eerste verdieping verhuurd en tweede en derde verdieping wij.

Op het moment dat de koopovereenkomst gesloten werd, waren we op de hoogte van het feit dat er een probleem is met de bewoners van het gelijkvloers. Zij hebben werken gedaan aan een aanbouw achteraan (die is enkel de hoogte van het gelijkvloers) zonder daarvoor een bouwvergunning aan te vragen, er komen nog allerlei extra kosten bij omdat er muren beschadigd zijn (door ouderdom of hun toedoen is niet duidelijk), etc etc.

Het probleem is dat de basisakte niet duidelijk is over welke delen van die aanbouw privé en welke gemeenschappelijk zijn. De bewoners van het gelijkvloers eisen dat de kosten gedragen worden door de mede-eigendom, de andere twee partijen willen dit niet.

Deze situatie sleept al een tijd aan, met expertises die elkaar tegenspreken, nu eens in het voordeel van de mensen van het gelijkvloers, dan weer in hun nadeel. Een oplossing is er nog steeds niet.

Intussen is het appartement verkocht aan ons, wij waren op de hoogte van de problematiek, maar alles hing zo'n beetje in de lucht.

Nu heeft de vorige eigenares van ons appartement, die nog tot 28 oktober syndicus van het gebouw is, vandaag een dagvaarding in de bus gekregen. De bewoners van het gelijkvloers eisen de aanstelling van een expert, die alles moet uitklaren, en ze eisen ook dat de mede-eigendom de kosten draagt van de werken die (dringend of niet, geen idee) uitgevoerd moeten worden.

Nu zitten we met de volgende problemen:

De vorige eigenares van het appartement is maar syndicus tot 28 oktober. De dagvaarding stelt dat zij als vertegenwoordiger van de mede-eigendom voor de rechter moet verschijnen op 13 november. Op dat moment is zij dus geen syndicus meer. Wordt de zaak dan uitgesteld, of niet ontvankelijk verklaard?

In de dagvaarding staan enkele zaken die onwaar zijn (zoals bepaalde beslissingen die in overleg genomen zouden zijn, wat niet klopt). We vrezen wel dat dit een 'he said-she said'-verhaal wordt. Normaal zouden zulke stemmingen in de verslagen van de vergaderingen moeten staan denk ik, maar dat is dus niet zo.

Er wordt een uitzonderlijke vergadering belegd op 5 november, waarbij een nieuwe syndicus moet worden aangesteld. Mijn man en ik vinden dat er een externe syndicus moet worden aangesteld. Er zijn maar drie eenheden, maar de sfeer lijkt ons zo verziekt en het risico op belangenvermenging zo groot, dat dat de enige optie is. (Kunnen wij trouwens eisen dat de vergaderingen zowel in Frans als Nederlands gebeuren? Het pand ligt in Laken, wij zijn Nederlandstalig, de andere eigenaars Franstalig.)

De eigenaars van het gelijkvloers eisen een nieuwe expertise, terwijl we nog wachten op het verslag van een expert die in september is langsgeweest, nota bene op vraag van de eigenaars van het gelijkvloers!

Een beetje algemeen advies zou zeer welkom zijn. Concrete vragen zullen misschien komen als we zelf meer weten.

Dank je wel!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 22 okt 2014 16:49

- externe syndicus.
- aangezien er mede-eigenaars de vme dagvaarden is de huidige syndicus gemachtigd een advocaat aan te stellen om de rechten van de vme te verdedigen.
- wat zegt het bevoegde gewest ondertussen over de illegaal uitgevoerde werken?
- u heeft recht op een Nederlandstalig verslag van de vergadering. Kosten van een eventuele vertaling zijn ten laste van de vme.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#3 , 23 okt 2014 12:13

wat zegt het bevoegde gewest ondertussen over de illegaal uitgevoerde werken?
Dat is de kern van de problematiek. Er is vermoedelijk geen stedenbouwkundige vergunning aangevraagd door de initiële eigenaar van het gebouw. Vermoedelijk deze van het gelijkvloers. Kijk de basisakte na (= wie heeft de basisakte doen opstellen ?). Lees ook: http://www.brussel.be/artdet.cfm/4908 (Laken is een onderdeel van Brussel).

In dit geval is volgens mij de aanstelling van een externe syndicus van het type “advocaat-bemiddelaar”, zonder enige band met een mede-eigenaar, noodzakelijk om tot een pragmatische oplossing te komen. De dagvaarder heeft zelf de ideale context daarvoor gecreëerd.

Mogelijke procedure:
1. De huidige syndicus duidt geen advocaat aan, is persoonlijk aanwezig op de inleidende zitting, legt de uitnodiging voor de BAV van 5/11 voor en vraagt dat de inleidende zitting verdaagt wordt.
2. U (Sambre) meldt zich aan bij de griffie als vrijwillig tussenkomende partij in deze zaak (kostprijs: zeker ruim minder dan 100 EUR). In uw verzoekschrift legt u de context uit en vraagt de aanstelling van een voorlopige syndicus van het type “advocaat – bemiddelaar”.
3. Zo de AV van 5/11 niet erin slaagt om een syndicus aan te stellen, kan de uittredende syndicus dit zelf melden aan de Vrederechter en per eenzijdig verzoekschrift de aanstelling van een voorlopige syndicus vragen.

De volgende onderlijnde bepalingen van het BW zijn van toepassing voor het eenzijdig verzoekschrift:
Art. 577-8.
§ 1. Wanneer de syndicus niet in het reglement van medeëigendom aangesteld werd, wordt hij benoemd door de eerste algemene vergadering of, bij ontstentenis daarvan, bij beslissing van de rechter, op verzoek van iedere medeëigenaar of van iedere belanghebbende derde.
De (ex-)syndicus is met zekerheid een belanghebbende derde, vermits zijn BA in het gedrang kan komen, zo hij niets doet. Hij is dus naar mijn mening steeds bevoegd om dat verzoekschrift in te dienen.

Lees ook: http://www.infogerechtsdeurwaarder.be/f ... hrift.html
De algemene regel is dat het eenzijdig verzoekschrift principieel enkel via een advocaat kan worden ingediend.
De wet voorziet echter enkele uitzonderingen.
1) Soms kan de betrokken partij dit verzoekschrift zelf indienen. Dit dient echter dan wel uitdrukkelijk voorzien te zijn in de wetgeving.
(...)
Dat alles is o.a. gebaseerd op recente jurisprudentie in een Brussels kanton (2014) die nog niet gepubliceerd is, maar wel in mijn bezit. Het verzoekschrift ingediend een vrijdagnamiddag gaf aanleiding tot een vonnis diezelfde namiddag en het vonnis (ordonnantie) was in bezit van de aanvrager twee werkdagen later.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”