Redelijke termijn afrekening eigenaar - huurder

annpeeters
Topic Starter
Berichten: 79

Redelijke termijn afrekening eigenaar - huurder

#1 , 19 sep 2014 20:41

Beste,

Ik verhuur een appartement. Door een fout van de syndicus en de maatschappij die de meteropnames doet is de afrekening syndicus -> eigenaar van 2012 nog niet correct. Het probleem zit hem vooral in huurderskosten. De syndicus slaagt er maar niet in een correcte afrekening te maken omdat syndicus en maatschappij meteropname maar naar elkaar blijven verwijzen. Als eigenaar kan ik dus ook geen afrekening maken eigenaar -> huurder.

Wat is de redelijke termijn om tegen de syndicus te zeggen: de redelijke termijn om een afrekening te maken eigenaar -> huurder is voorbij, het deel huurderskosten wordt dus niet betaald? Zijn hier regels/wetten/uitspraken over?

Op voorhand dank voor uw advies.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 19 sep 2014 21:22

Neen, hierover is er geen vastgelegde 'redelijke' termijn. Alles hangt af van het bedrag waarover sprake, het percentage dat dit bedrag vertegenwoordigt in het totaalbedrag van alle kosten, de oorzaak die aan de grond van het dispuut ligt en de reeds ondernomen stappen door beide partijen.

Het beste wat jullie kunnen doen als vme is een bav beleggen waarop ten eerste het verloop van het geschil ten gronde wordt besproken en belicht en waarop ten tweede een facultatief bedrag in de voorlopige afrekening wordt vastgelegd zodat iedereen op zijn minst een basis afrekening verkrijgt die het overgrote deel van de verwachte kosten dekt. Men kan dan perfect bij stemming het proviso vastleggen dat deze afrekening nog zal worden aangepast naar aanleiding van een definitieve uitspraak in het geschil met X.

annpeeters
Topic Starter
Berichten: 79

#3 , 20 sep 2014 09:11

Beste Vandebos,

Hartelijk dank voor uw verhelderend antwoord.

Een bijkomend vraagje: mijn huurster (62 jaar) werkt bij een bedrijf waar de kans groot is dat het binnen de kortste keren failliet gaat.
Op dat moment zal ze de huur stoppen en verhuizen. Wijzigt dit iets aan de zaak (op dat moment dient er eigenlijk wel een volledige eindafrekening gemaakt te worden)?

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 20 sep 2014 10:27

Of uw huurder al of niet werkt maak geen verschil uit voor de kosten die ze gemaakt heeft in deze periode.
In het contract zal ook staan dat het maandelijks te betalen bedrag een voorschot vormt op de definitieve afrekening. U kan voor haar pas een definitieve afrekening maken als u die zelf hebt ontvangen.
Er is echter niets dat u tegenhoudt ofwel haar reeds een afrekening te verschaffen waarin geen rekening wordt gehouden met de betwiste post of deze post in de afrekening provisioneel op te nemen aan de hand van het verbruik van het jaar ervoor. Telkenmale vermeldt u duidelijk het hoe en waarom op de afrekening en dat een definitieve verwerking van die post zal volgen zodra deze door de syndicus zelf wordt bekendgemaakt.

annpeeters
Topic Starter
Berichten: 79

#5 , 21 sep 2014 09:30

Mijn huurster heeft de buitenlandse nationaliteit en kan elk moment terug vertrekken naar een Aziatisch land. Op dat moment zal het quasi onmogelijk zijn om nog een rekening na te sturen. Is dit een voldoende argument om tegen de syndicus te zeggen van: breng het nu eens in orde, of er wordt niets meer betaald?

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 21 sep 2014 11:52

Hou het dan eenvoudig voor beiden. Neem provisioneel het bedrag van vorig jaar wat betreft de betwiste kosten op in de jaarafrekening. Vermeldt dat een rechtzetting later volgt. Bekijk het als een vorm van hedging; als de huurder later niet meer te bereiken valt is er een kans dat u ofwel dient terug te betalen of bij te vragen, maar het basis bedrag zal in ieder geval gedekt zijn.

Dit is niet de ideale oplossing doch wel de best mogelijke in dit geval.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”