eenparigheid van stemmen

werner1
Topic Starter
Berichten: 110

eenparigheid van stemmen

#1 , 16 aug 2014 14:33

Graag antwoord over onderstaande bepaling nieuwe appartementswet.

§ 3. Er wordt met eenparigheid van stemmen van alle medeëigenaars beslist over elke wijziging van verdeling van de aandelen van de medeëigendom alsmede over elke beslissing van de algemene vergadering betreffende de volledige heropbouw van het onroerend goed.

Gaat het hier om alle mede-eigenaars die aanwezig zijn op de A.V. of zijn vertegenwoordigd of
werkelijk alle mede-eigenaars ook diegene die niet aanwezig zijn op de A.V. ?
Mvg

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 16 aug 2014 15:21

Correctie, in tegenstelling tot mijn eerder hier geplaatste bericht zijn het wel degelijk alle mede-eigenaars die zich akkoord dienen te verklaren en niet enkel deze aanwezig op de AV in kwestie.

Mijn excuses.

werner1
Topic Starter
Berichten: 110

#3 , 17 aug 2014 10:39

Bedankt voor je antwoord.
Wat indien ALLE mede-eigenaars niet naar de A.V. komen (wat het geval is ) , op welke manier geven deze afwezigen dan hun akkoord ?

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 17 aug 2014 10:48

Dan zal de syndicus hen schriftelijk en aangetekend dienen te contacteren zodat ze schriftelijk hun toestemming kunnen geven.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#5 , 17 aug 2014 14:29

Eenparig = deze toelating moet gegeven worden door alle mede-eigenaars van elk privatief kavel (Art. 577-2 BW). Dus niet alleen het lid van AV voor dat kavel (afwezig tijdens de AV of niet), maar elke mede-eigenaar van elk privatief kavel. Want het gaat om een daad van beschikking, niet van beheer.

De volgende bepalingen zijn van belang en vullen deze van Art. 577-6 §1 BW impliciet aan, zonder ernaar expliciet te verwijzen:
Art. 577-10 § 4. BW.
Iedere bepaling van het reglement van orde en iedere beslissing van de algemene vergadering kan rechtstreeks worden tegengesteld door degenen waaraan zij tegenstelbaar zijn.
Zij kunnen worden tegengeworpen aan eenieder die houder is van een zakelijk of persoonlijk recht op het onroerend goed in mede-eigendom, en wel onder de volgende voorwaarden :
1° met betrekking tot de bepalingen en de beslissingen aangenomen voor het verlenen van het zakelijk of persoonlijk recht, door de kennisgeving die hem verplicht door de verlener wordt gedaan op het tijdstip van de verlening van het recht, van het bestaan van het reglement van orde en van het register bedoeld in § 3, of bij gebreke daaraan, door de kennisgeving die hem wordt gedaan op initiatief van de syndicus bij ter post aangetekende brief; de verlener is aansprakelijk ten aanzien van de vereniging van medeëigenaars en de houder van het zakelijk of persoonlijk recht, voor de schade die ontstaat door een vertraging of door afwezigheid van de kennisgeving;
2° met betrekking tot de bepalingen en de beslissingen aangenomen, na het verlenen van het persoonlijk recht of na het ontslaan van het zakelijk recht, door de kennisgeving die hem wordt gedaan op initiatief van de syndicus bij ter post aangetekende brief.
Die kennisgeving hoeft niet te worden gedaan aan degenen die in de algemene vergadering stemrecht hebben.
Ieder die het gebouw bewoont krachtens een persoonlijk of zakelijk recht, maar die in de algemene vergadering geen stemrecht heeft, kan de rechter echter om de vernietiging of wijziging verzoeken van elke bepaling van het reglement van orde of van elke beslissing van de algemene vergadering aangenomen na het verlenen van het recht, indien deze hem een persoonlijk nadeel berokkent.
De vordering moet binnen drie maanden na de kennisgeving van de beslissing worden ingesteld.
Alvorens recht te doen, kan de rechter op verzoek van de aanvrager de schorsing van de betwiste bepaling of beslissing bevelen.
Elk lid van de algemene vergadering van mede-eigenaars is verplicht persoonlijke rechten die hij aan derden op zijn privatieve kavel zou hebben toegestaan, onverwijld ter kennis te brengen van de syndicus.
NB: Voor de persoonlijke rechten (verhuur, ..) wordt geen authentieke akte opgesteld en het lid van de AV dient dit dus expliciet te melden aan de syndicus.

j.demoor
Berichten: 10360

#6 , 19 aug 2014 11:13

“Art.577-7...§ 3. Er wordt met eenparigheid van stemmen van alle medeëigenaars beslist over elke wijziging van verdeling van de aandelen van de medeëigendom, alsmede over elke beslissing van de algemene vergadering betreffende de volledige heropbouw van het onroerend goed...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

“Art.577-6...§ 8. De beslissingen van de algemene vergadering worden genomen bij volstrekte meerderheid van de stemmen van de mede-eigenaars die op het ogenblik van de stemming aanwezig of vertegenwoordigd zijn, tenzij de wet een gekwalificeerde meerderheid vereist. Voor de berekening van de vereiste meerderheid worden de onthoudingen, de blanco- en de ongeldige stemmen, niet beschouwd als uitgebrachte stemmen.”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#7 , 19 aug 2014 23:58

Wat indien ALLE mede-eigenaars niet naar de A.V. komen (wat het geval is ) , op welke manier geven deze afwezigen dan hun akkoord ?
Als niemand aanwezig-is, kan er geen beslissing genomen worden ...

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”