RESERVEKAPITAAL RECUPEREREN bij verkoop appartement

An Darcy
Topic Starter
Berichten: 79

Re: RESERVEKAPITAAL RECUPEREREN bij verkoop appartement

#16 , 16 aug 2014 12:00

Mijn vriendin was dertig jaar lang samen met haar man eigenares van haar appartement. De documenten dat ze toen kreeg waren

1. de aankoopakte opgesteld door haar notaris
2. een fotokopij van de basisakte opgesteld door bouwonderneming Amelinckx in 1968 bij notaris X, waarin wordt verwezen naar het geldende reglement van mede-eigendom opgesteld in 't Frans in 1962 bij een notaris Y (een andere notaris dus...)
3. een los bladje met de gemeenschappelijke verdeelsleutels opgesteld door de toenmalige syndicus.

Ze heeft nooit een kopij van het origineel reglement van mede-eigendom gekregen.
Ze kon eventueel een fotokopij daarvan op het hypotheekkantoor opvragen tegen +/- 120 euro die ze nadien ook kon laten vertalen naar het Nederlands voor ongeveer 1800 euro.
Ze heeft het allemaal uiteraard niet gedaan want de notaris zei dat ze moest enkel de documenten presenteren dat zij zelf bij haar aankoop van haar notaris had gekregen en basta.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38599

#17 , 16 aug 2014 12:14

En op geen enkele AV sedert 68 is er iets gezegd over het reservekapitaal???
Opgelet ik verwijt iemand iets ....
maar een notaris moet bepaalde documenten opvragen ( bij een aankoop) aan de syndicus van het gebouw ...als die syndicus niets doorstuurt dan schrijft de notaris in de akte dat hij desbetreffende documenten niet heeft gekregen en heeft hij zijn taak gedaan ... end of story.
Vorige week ging het in panorama (herhaling) over (mis)gebruiken bij een notaris ....
En u als goede burger bent weer de klos want krijgt niet de juiste info.
Notaris is langs de ene kant een openbaar officier en langs de andere kant een private zakenman om het zo maar te zeggen. Met alle gevolgen van dien.
Net zoals een deurwaarder ..deze treedt op als gerechtsdeurwaarder met een mandaat van het gerecht maar treedt eveneens op als private firma zoals een incassobureau.
Bij een advocaat weten we al dat ze geen openbare functie hebben ...of ze moeten ook aangesteld zijn als plaatsvervangend vrederechter.

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#18 , 16 aug 2014 12:24

Normaal dient iedere syndicus op ieder AV toch de stand van de rekeningen mede te delen, dus zowel werkingskapitaal als reservekapitaal. Dat had al een belletje moeten doen rinkelen bij verkoopster.
Syndicus en notaris kunnen toch niet iedere klant bij het handje houden. Die moet zelf ook wat uitkijken.

Reclame

An Darcy
Topic Starter
Berichten: 79

#19 , 16 aug 2014 12:40

Alhoewel hij daartoe strikt genomen en wettelijk misschien niet verplicht is ben ik toch van mening dat de notaris haar had kunnen zeggen dat er een aanzienlijke som op de reserve staat, want hij kreeg als eerste die info van de syndicus. De notaris verkoopt meerdere eigendomen per dag en zij, het is de eerste keer in haar leven dat ze een onroerend goed verkoopt, en nog in moeilijke omstandigheden. Maar, zoals hierboven al is gezegd, dat "telt" allemaal niet want uiteindelijke is het "homo homini lupus" en iedereen voor zich.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”