omheining

Francina
Topic Starter
Berichten: 1

omheining

#1 , 25 jun 2014 15:30

Onze buren beweren dat onze omheining zeker 20 cm op hun grond staat . Wij wonen hier nu 9 jaar , de omheining is hier 14 jaar geleden gezet door vorige eigenaar . Onze buren hun moeder woonde hier toen in het oude huis. Zij hebben het nieuwe huis gezet en wonen hier al enkele jaren voor ons . Dus toen woonde de vorige eigenaar en plaatser van de omheining hier nog. Kunnen wij nu aansprakelijk gesteld worden voor die nu misschien verkeerd geplaatste omheining ? Moeten wij hen en hun landmeter toelaten om in onze tuin te komen graven om het paaltje te zoeken ?
Dit alles is een wraakactie omdat wij tegen de uitbating van hun manège zijn . Die zaak is nog lopende , ondertussen proberen zij alles om ons hier weg te pesten .

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
joppe_superheld
Berichten: 90

#2 , 25 jun 2014 15:38

Indien ze gelijk hebben, hebben ze gelijk. ( De logica van deze zin spat er van af ).
Maar dan moeten ze wel met bewijzen komen. Zijn er geen blauwdrukken? Hier kan je voor horen bij je gemeente/stad. Ga zeker eens navragen.

Ik weet dat, indertijd, mijn ouders een huis hadden verbouwd. De muur van de veranda bleek later schuin te zijn gebouwd. Ondertussen was dit huis al verkocht aan andere mensen. Deze mensen hebben dat zelf moeten rechtzetten. ( ook hier was het probleem dat de muur dus over de eigendom van iemand anders kwam. )

Turaki
Berichten: 6870

#3 , 25 jun 2014 17:15

Bij discussie kan u voorstellen tezamen een landmeter aan te stellen. Helpt dit niet, dan kan door 1 van de partijen dit aan de vrederechter gevraagd worden.

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 25 jun 2014 18:55

U stuurt de buur in kwestie een as waarin u deze erop wijst dat de omheining in het verleden in onderlinge overeenstemming door beide toenmalige eigenaars werd geplaatst zoals ze nu staat. Dat u niet bevoegd bent om de juistheid of onjuistheid van hun huidige bewering te boekstaven aangezien hiervan niets is opgenomen in uw koopakte. Dat u hen bijgevolg uitnodigt hun zaak voor het vredegerecht te brengen zodat de vrederechter een expert landmeter kan aanwijzen om bij recht de gronden toebehorend aan iedere kavel uit te meten. Dat U, gelet op het dossier betreffende hun manege en de onmin die dit reeds teweeg heeft gebracht hier verder geen enkele uitspraak, tenzij voor het vredegerecht, over wenst te verrichten. Dat bij verdere officieuze communicatie of twist u verplicht zal zijn een dossier wegens belaging te openen bij de lokale magistraat.

U sluit af met "Enkel voor de goede orde en om kennisname te garanderen wordt dit schrijven u zowel aangetekend als per gewone post bezorgd."

Met vriendelijke groeten uiteraard.

Concreet worst case scenario: de buren stappen naar de vrederechter en de aangestelde landmeter stelt een afwijking vast. U kan dan de vrederechter verzoeken deze zaak op de minst destructieve wijze op te lossen en u bij vonnis te gelasten de door vorige eigenaars onterecht toegeëigende grond aan een door hem vastgelegde prijs per m² per notariële akte over te nemen. U heeft immers te goeder trouw het domein gekocht in de staat waarin het zich nu bevindt en het heeft de buren, die er onrechtstreeks reeds meerdere decennia eigenaar van zijn (moeder) tot nu gekost om deze discrepantie vast te stellen.
Dergelijke conflicten worden doorgaans op deze wijze opgelost op voorwaarde dat de verkleinde kavel niet te ernstig verkleind wordt (maar men er manege plannen mee heeft lijkt me dat uiterst onwaarschijnlijk.).

Dat is dan in feite een win/win voor jullie... probleem permanent opgelost voor een lage prijs, jullie terrein wordt groter en onbetwistbaar en het is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet het scenario dat jullie buren voor ogen hebben...

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”