RAAD VAN Mede Eigendom

Goliard
Berichten: 75

Re: RAAD VAN Mede Eigendom

#16 , 30 mei 2014 16:35

Re: kandidatuurstelling RVME en/of RC,en/of Secretaris.

In de wet worden toch géén voorschriften qua mogelijke procedure(s) over .... "kandidaturen" aangegeven?

Kan een eventuele invulling van de aangehaalde functies dan niet gebeuren zonder effectieve kandidatuurstelling maar op loutere voordracht door een mede-eigenaar b.v.?
(Mits akkoord van de voorgedragene.)

De in de wettekst geformuleeerde voorschriften hebben het louter over "oprichting" en "aanwijzing" door de AV.
Méér niet!

Quid?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#17 , 31 mei 2014 14:48

Re: kandidatuurstelling RVME en/of RC,en/of Secretaris.
In de wet worden toch géén voorschriften qua mogelijke procedure(s) over .... "kandidaturen" aangegeven?
Kan een eventuele invulling van de aangehaalde functies dan niet gebeuren zonder effectieve kandidatuurstelling maar op loutere voordracht door een mede-eigenaar b.v.?
(Mits akkoord van de voorgedragene.)
De in de wettekst geformuleerde voorschriften hebben het louter over "oprichting" en "aanwijzing" door de AV.
Méér niet!
Quid?

Het was en is niet de bedoeling van de wetgever om alles te regelen in detail, zoals de Franse wetgeving.

Art. 577-5 – 4de lid BW (zie hierna) bepaalt uitdrukkelijk (samen met artikel 19 van de wet van 2010) dat het aan de syndicus is om, via een voorstel tot coördinatie van de statuten, de meer gedetailleerde regels uit te werken die aangepast zijn aan de specifieke toestand van de betrokken VME.

Het is aan de AV om hierover, nadat ze vooraf (ten laatste met de uitnodiging vor de AV) voldoende geïnformeerd werd, hierover te delibereren en te stemmen.

Zo de syndicus nalatig is kan eender welke mede-eigenaar een expliciet voorstel voorleggen als punt van de dagorde voor de eerstvolgende AV, en dat minstens drie weken voor deze AV.

Vb: In een vonnis van 28.11.2012 (niet-gepubliceerd) voor mijn VME heeft de bevoegde vrederechter bepaald dat het aan de gerechtelijke syndicus is om de procedure voor verkiezing van de conventionele syndicus vooraf te bepalen (lastenboek, ...), gezien de statuten van mijn VME nog niet aangepast werden.
Art. 577-5 – 4de lid BW:
Het reglement van medeëigendom moet bevatten :
1° de beschrijving van de rechten en plichten van iedere medeëigenaar betreffende de privatieve en de gemeenschappelijke gedeelten;
de met redenen omklede criteria en de berekeningswijze van de verdeling van de lasten;
3° de regels betreffende de wijze van bijeenroeping, de werkwijze en de bevoegdheid van de algemene vergadering;
de wijze van benoeming van een syndicus, de omvang van zijn bevoegdheden, de duur van zijn mandaat en de nadere regels voor de hernieuwing ervan, de nadere regels voor de eventuele opzegging van zijn contract, alsook de uit het einde van zijn opdracht voortvloeiende verplichtingen;
de jaarlijkse periode van vijftien dagen waarbinnen de gewone algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars plaatsvindt.
Laatst gewijzigd door Luc op 31 mei 2014 15:53, 1 keer totaal gewijzigd.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#18 , 31 mei 2014 15:49

(...)
Dit is een bijzonder interessant antwoord.
Mag “dient” ook als “moet” geïnterpreteerd worden?
Gezien jouw kennis / ervaring: Is dit echt juridisch hard te maken?
Juridisch hard maken dient concreet te gebeuren door een advocaat, maar ik kan wel mijn persoonlijke opinie geven over een mogelijke richting.

De basis zijn enerzijds de begrippen opgave van de punten, schriftelijke voorstellen en documenten over de geagendeerde punten.
Art. 577-6 BW
§ 3. De bijeenroeping vermeldt de plaats waar, alsook de dag en het uur waarop de vergadering plaatsvindt, alsmede de agenda met opgave van de punten die ter bespreking zullen worden voorgelegd. De syndicus agendeert de schriftelijke voorstellen die hij heeft ontvangen van de mede-eigenaars, van de raad van mede-eigendom of de deelverenigingen zonder rechtspersoonlijkheid, ten minste drie weken vóór de eerste dag van de in het reglement van mede-eigendom bepaalde periode waarin de gewone algemene vergadering moet plaatsvinden.
De bijeenroeping vermeldt volgens welke nadere regels de documenten over de geagendeerde punten kunnen worden geraadpleegd.
De bijeenroeping geschiedt bij een ter post aangetekende brief, tenzij de geadresseerden individueel, uitdrukkelijk en schriftelijk hebben ingestemd de oproeping via een ander communicatiemiddel te ontvangen. De bijeenroepingen die worden verzonden naar het laatst door de syndicus op het ogenblik van de verzending gekende adres, worden geacht geldig te zijn. De administratieve kosten voor de oproeping voor de algemene vergadering komen ten laste van de vereniging van mede-eigenaars.
Behalve in spoedeisende gevallen wordt de bijeenroeping ten minste vijftien dagen vóór de datum van de vergadering ter kennis gebracht, tenzij het reglement van mede-eigendom in een langere termijn heeft voorzien.
En anderzijds het begrip notulen van de beslissingen in de volgende wetsbepaling:
Art. 577-6 BW
§ 10. De syndicus stelt de notulen van de beslissingen op die worden genomen door de algemene vergadering met vermelding van de behaalde meerderheden en de naam van de mede-eigenaars die tegen hebben gestemd of zich hebben onthouden.
Deze notulen worden aan het einde van de zitting en na lezing ondertekend door de voorzitter van de algemene vergadering, door de bij de opening van de zitting aangewezen secretaris en door alle op dat ogenblik nog aanwezige mede-eigenaars of hun lasthebbers.
Summier gesteld volgt uit dit alles:

1. Dat elk voorstel schriftelijk dient te zijn (ook deze van de syndicus – gelijkheidsbeginsel)
2. Dat elk voorstel beknopt moet voorgesteld worden in de uitnodiging op de dagorde als een punt (= in principe één lijn tekst).
3. Dat de documenten die niet gevoegd zijn bij de uitnodiging, vanaf het tijdstip van de verzending raadpleegbaar moeten zijn (wijze vast te leggen door de AV in toepassing van Art. Art. 577-5 – 4de lid BW). De syndicus, zo hij niet expliciet vermeld welke documenten toegankelijk zijn, loopt het risico dat hij voor de rechter het begin van bewijs niet kan geven dat een specifiek document kon geraadpleegd worden.
4. Dat de notulen enkel beslissingen kunnen vermelden en niet een samenvatting kunnen geven van de deliberatie. Zo de syndicus toch een samenvatting vermeld, dient hij aan te tonen dat deze samenvatting correct is. Voor 2010 diende de mede-eigenaar aan te tonen dat de samenvatting niet correct was. De bewijslast is dus omgedraaid.
5. Dat de ondertekening van de notulen door een mede-eigenaar niet inhoudt dat hij ermee akkoord gaat maar wel dat dit de tekst is die voorgelegd werd als de notulen van de AV. Daarom is het aan te raden om alle blz. van deze PV te paraferen (= viseren).

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”