servitudeweg

geert68
Topic Starter
Berichten: 2
Locatie: bilzen

servitudeweg

#1 , 29 jul 2007 12:21

beste,

Ons huis (aan de linnerveldstraat) staat ca. 3m van de perceelsgrens aan de linkerzijde. Deze 3m is verhard en gebruiken we als parkeerplaats voor onze wagen.
Dit is echter ook een servitudeweg (volgens kadaster is er 1,5m vrij te houden als servitudeweg, ik vermoed dat dit al meer als 30 jaar is). Deze servitudeweg loopt helemaal verder tot op een andere openbare weg, de martenslindestraat.
Achter ons perceel ligt een boomgaard (hierlangs loopt de servitude als smalle bosweg) en enkele tuinen. Deze zijn perfect te bereiken indien je niet via ons perceel, maar langs de martensindestraat de servitude gebruikt (aan deze zijde is ook een duidelijke ingang waar men met bijv. de auto tot aan de boomgaard kan rijden).
Alle eigenaars van de achterliggende stukken gebruiken ook de ingang van de martenslindestraat om aan hun eigendom te komen.
De servitudeweg wordt echter ook gebruikt door enkele voetgangers en fietsers als pad om van de martenslindestraat naar de linnerveldstraat te gaan. Dit stoort ons niet en we waren ons hiervan bewust toen we bouwden. Als onze wagen geparkeerd staat langs ons huis is er nog voldoende plaats vrij om vlot door te komen (al is het niet de 1,5 m volgens kadaster).
We wonen hier nu ongeveer 9 jaar en tot nu toe is dit altijd zonder problemen gelopen (voetgangers, fietser, ouders met kinderwagens, ....). Nu zijn er echter klachten bij de politie binnengekomen met vermelding dat de doorgang door ons geblokkeerd wordt (we vermoeden dat er iemand ons het leven wil zuur maken). De politie heeft ons dan geschreven dat we onze wagen daar niet meer mogen parkeren, indien we dat wel doen zullen ze overgaan tot verbalisatie en doorverwijzing naar het parket (kunnen ze daar wel verbaliseren, op priv?-terrein??).

Wij willen graag de doorgang verlenen en toch onze inrit gebruiken zoals dit jaren wel kon. Daarom willen we graag weten wat onze rechten en plichten zijn. Moeten we doorgang verlenen aan iedereen of alleen aan de mensen met achterliggende percelen?
Kunnen we de servitude officieel afsluiten aan onze zijde gezien alle achterliggende stukken perfect bereikbaar zijn vanaf de martenslindestraat. We willen dan in de feite de doorgang wel vrij laten, maar dan kan onze wagen wel terug op de inrit zonder dat iemand reden heeft tot klachten. Wat moeten we doen om een sluiting van de servitudeweg te bekomen?

Bedankt alvast voor een reactie.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Heye
Berichten: 468

#2 , 29 jul 2007 14:18

Hallo,

De rechten en plichten van de eigenaars en de gebruikers van een servitudeweg worden geregeld door de artikelen 682-685 en artikelen 697-702 van het Burgerlijk Wetboek.

Art. 682. <W> ? 1. De eigenaar wiens erf ingesloten ligt omdat dit geen voldoende toegang heeft tot de openbare weg en deze toegang niet kan inrichten zonder overdreven onkosten of ongemakken, kan, voor het normale gebruik van zijn eigendom naar de bestemming ervan, een uitweg vorderen over de erven van zijn naburen, tegen betaling van een vergoeding in verhouding tot de schade die hij mocht veroorzaken.
? 2. De vordering tot toewijzing van een uitweg is onverjaarbaar.
? 3. Bij stilzitten van de eigenaar kan de gebruiker van het erf dat zich bevindt in de toestand beschreven in ? 1, onder dezelfde voorwaarden een uitweg vorderen, mits hij de eigenaar in de zaak roept.

Art. 683. <W> De ligging van de uitweg wordt door de rechter bepaald op zulk een wijze dat hij het minst schadelijk is.
Indien de ingeslotenheid evenwel het gevolg is van de splitsing van een erf na verkoop, ruiling, verdeling of enige andere omstandigheid, kan de uitweg slechts verleend worden over de percelen die voor de splitsing tot dat erf behoorden, tenzij de openbare weg op die wijze niet voldoende bereikbaar is. De rechter oordeelt naar billijkheid.

Art. 684. <W> De verleende uitweg houdt op, wanneer hij niet meer noodzakelijk is naar het voorschrift van artikel 682, ? 1, of wanneer hij kan genomen worden op een andere plaats, die minder schadelijk is geworden dan de aangewezen ligging.
Men kan zich op geen verjaring beroepen, hoelang de uitweg ook moge bestaan.
De vordering tot afschaffing of tot vetplaatsing van de uitweg kan worden ingesteld door de eigenaar of bij stilzitten van deze door de gebruiker van het heersend of het lijdend erf. De gebruiker dient de eigenaar in de zaak te roepen.
Wanneer de uitweg wordt afgeschaft kan de rechter, in acht genomen de duur van het recht en de geleden schade, de volledige of gedeeltelijke terugbetaling van de ontvangen vergoeding bevelen.

Art. 685. <W> De vordering tot vergoeding, in het geval van artikel 682, is vatbaar voor verjaring en de uitweg moet blijven bestaan, hoewel de vordering tot vergoeding niet meer ontvankelijk is


Art. 697. Hij aan wie erfdienstbaarheid verschuldigd is, heeft het recht alle werken uit te voeren die nodig zijn voor het gebruik en het behoud van die erfdienstbaarheid.

Art. 698. Deze werken komen te zijnen koste, en niet ten koste van de eigenaar van het dienstbare erf, tenzij de titel van vestiging van de erfdienstbaarheid het tegendeel bepaalt.

Art. 699. Zelfs ingeval de eigenaar van het dienstbare erf bij de titel belast is om op zijn kosten de voor het gebruik en het behoud van de erfdienstbaarheid nodige werken uit te voeren, kan hij zich te allen tijde van die last bevrijden, door het dienstbare erf af te staan aan de eigenaar van het erf waaraan de erfdienstbaarheid verschuldigd is.

Art. 700. Indien het erf, ten behoeve waarvan de erfdienstbaarheid is gevestigd, verdeeld wordt, blijft de erfdienstbaarheid voor ieder gedeelte verschuldigd, maar zonder dat de toestand van het dienstbare erf mag worden verzwaard.
Zo, bij voorbeeld, indien het een recht van overgang betreft, zijn alle mede?igenaars verplicht dit over dezelfde plaats uit te oefenen.

Art. 701. De eigenaar van het dienstbare erf mag niets doen dat zou strekken om het gebruik van de erfdienstbaarheid te verminderen of ongemakkelijker te maken.
Zo mag hij de gesteldheid van de plaats niet veranderen, noch de uitoefening van de erfdienstbaarheid verleggen naar een andere plaats dan die welke voor de erfdienstbaarheid oorspronkelijk was aangewezen.
Indien evenwel die oorspronkelijke aanwijzing voor de eigenaar van het dienstbare erf meer bezwarend mocht zijn geworden of indien zij hem verhindert voordelige herstellingen daaraan te verrichten, kan hij de eigenaar van het andere erf een plaats aanbieden die voor de uitoefening van zijn rechten even gemakkelijk is, en deze mag zulks niet afwijzen.

Art. 702. Anderzijds mag hij die een recht van erfdienstbaarheid heeft, daarvan slechts gebruik maken overeenkomstig zijn titel, zonder aan het dienstbare erf of aan het heersende erf een verandering te mogen aanbrengen waardoor de toestand van het eerstgenoemde zou worden verzwaard.

In uw situatie is art. 684 van toepassing dacht ik.

Met vriendelijke groeten
Heye Andy

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#3 , 29 jul 2007 18:10

U zal eerst wat opzoekingswerk moeten doen. Belangrijk is immers te weten om wat voor "servitudeweg" het gaat.

Betreft het een erfdienstbaarheid of een buurtweg die opgenomen is in de Atlas der Buurtwegen?

Betreft het een conventionele erfdienstbaarheid? Is er in uw aankoopakte sprake van deze erfdienstbaarheid?

De artikelen uit het B.W die Heye aanhaalt hebben enkel betrekking op de erfdienstbaarheid van overgang die door de rechter wordt toegestaan als een erf ingesloten is. Zijn dus niet van toepassing op de conventionele erfdienstbaarheid of de buurtweg.

scorpioen

Reclame

geert68
Topic Starter
Berichten: 2
Locatie: bilzen

#4 , 02 aug 2007 10:47

Ik heb ondertussen wat opzoekwerk gedaan zoals voorgesteld.

1. Via kadaster en gemeente staat de servitude beschreven als "voetenweg 14", het zou om een "sentier" gaan volgens de ambtenaar. Via internet zie ik dat de weg ook is opgenomen in de "atlas der buurtwegen" met vermelding "Sent. N?14".
Verder volgens de ambtenaar gaat het om een "openbare erfdienstbaarheid"

2. In de aankoopakte van de grond wordt er in de teksten geen vermelding gemaakt van deze erfdienstbaarheid. Er zit wel een plan bij opgemaakt door de landmeter, en daar staat wel een vermelding van "kapelleweg, voetpad nr.14, breedte 1m60".

Is dit voldoende om een beeld te scheppen van de situatie?
Een bijkomende vraag die ik met deze gegevens krijg is: Gezien het om een "voetpad" gaat, kan ik mensen dan ook (laten) verbieden hierover te "fietsen"? Heeft de politie hier enige bevoegdheid gezien het op priv?grond ligt?

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 02 aug 2007 12:20

U dient de weg vrij te laten.
Fietsers mogen op een "voetweg" rijden, tenzij er een verkeersbord staat dat dit verbiedt.

Over de buurtwegen verscheen een interessante brochure die je gratis kan downloaden:

http://www.kbs-frb.be/code/page.cfm?id_page=153&ID=179

scorpioen

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”