Verjaring van 30 jaar erfdienstbaarheid hoe bewijzen?

sammies
Topic Starter
Berichten: 5

Verjaring van 30 jaar erfdienstbaarheid hoe bewijzen?

#1 , 06 mar 2014 12:28

Goede middag,

Mijn titel zegt het al geloof ik. Hoe dien je te bewijzen dat iemand al 30 jaar dit recht niet uitoefent ? Het gaat om een erfdienstbaarheid over een terrein van een aangelegen perceel. Dit perceel is ook toegankelijk via een andere weg dus de erfdienstbaarheid is niet noodzakelijk.


Alvast bedankt

Sammies

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 08 mar 2014 08:25

“Art.682.§ 1. De eigenaar wiens erf ingesloten ligt omdat dit geen voldoende toegang heeft tot de openbare weg en deze toegang niet kan inrichten zonder overdreven onkosten of ongemakken, kan, voor het normale gebruik van zijn eigendom naar de bestemming ervan, een uitweg vorderen over de erven van zijn naburen, tegen betaling van een vergoeding in verhouding tot de schade die hij mocht veroorzaken.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘Dit perceel is ook toegankelijk via een andere weg’

Hieruit volgt dat het erf niet ingesloten ligt en voornoemd art.682 niet van toepassing is.

“Art.688.Niet voortdurende erfdienstbaarheden zijn die welke, om te worden uitgeoefend, telkens een daad van de mens vereisen : zodanige zijn het recht van overgang...Art.691.Voortdurende niet zichtbare erfdienstbaarheden, en niet voortdurende al dan niet zichtbare erfdienstbaarheden kunnen slechts door een titel worden gevestigd.”(B.W.).

‘Het gaat om een erfdienstbaarheid over een terrein van een aangelegen perceel’

Ik ga ervan uit dat dit recht van overgang niet gevestigd is door een titel en dus juridisch onbestaande is.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

tira00
Berichten: 929

#3 , 08 mar 2014 08:47

Wat staat er in de koopakte?

Reclame

sammies
Topic Starter
Berichten: 5

#4 , 11 mar 2014 18:01

Mijn vraag was naar aanleiding van " Art. 706. Een erfdienstbaarheid gaat teniet door het niet uitoefenen daarvan gedurende dertig jaren." en "Art. 707. Naar gelang van de onderscheiden soorten van erfdienstbaarheden beginnen de dertig jaren te lopen ofwel, wanneer het niet voortdurende erfdienstbaarheden betreft, van de dag dat men heeft opgehouden daarvan gebruik te maken, ofwel, wanneer het voortdurende erfdienstbaarheden betreft, van de dag dat een met de erfdienstbaarheid strijdige daad is verricht."

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 11 mar 2014 18:11

Getuigenbewijs. Voor geschreven verklaringen van getuigen zie Ger. W.
Art. 961/2. De schriftelijke verklaringen worden door de partijen of op verzoek van de rechter overgelegd. De rechter bezorgt aan de partijen deze verklaringen die hem rechtstreeks worden toegezonden.
De schriftelijke verklaringen moeten worden opgesteld door personen die aan de vereiste voorwaarden voldoen om als getuige te worden gehoord.
De schriftelijke verklaring bevat het relaas van de feiten waarbij de opsteller ervan aanwezig was of die hij zelf heeft vastgesteld.
De schriftelijke verklaring vermeldt de naam, de voornamen, de geboortedatum en -plaats, de woonplaats en het beroep van de opsteller ervan alsook, zo nodig, diens graad van bloed- of aanverwantschap met de partijen, of er sprake is van ondergeschiktheid tegenover de partijen, of ze samenwerken dan wel of ze gemeenschappelijke belangen hebben.
De schriftelijke verklaring vermeldt voorts dat ze is opgesteld voor overlegging aan de rechtbank en dat de opsteller ervan weet heeft van het feit dat hij zich door een valse verklaring aan straffen blootstelt.
De schriftelijke verklaring wordt geschreven, gedagtekend en door de opsteller ervan ondertekend. Hij moet daaraan als bijlage het origineel of een fotokopie toevoegen van elk officieel document dat zijn identiteit aantoont en waarop zijn handtekening voorkomt

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”