bouwrijp maken van grond

bramdeleener
Topic Starter
Berichten: 24

bouwrijp maken van grond

#1 , 22 dec 2013 11:37

Beste


Situatieschets :

oppervlakte grond : 40 are


Deze grond staat in het gemeentelijk structuurplan aangeduid als te ontwikkelen grond gelegen in de bouwzone.

De landmeter stelde een perfect plan op, maar de gemeentelijk ambtenaar weigert een positief advies te geven op basis van het feit dat ook de aanpalende gronden ( ongeveer 200 are ) mee ontwikkeld worden in het project. de ambtenaar ziet dit als een mogelijk totaalproject.

De aanpalende gronden mee in het project gieten is een totaal onmogelijk zaak omwille van het feit dat deze in eigendom zijn van tientallen en tientallen eigenaars. Er kan wel een toegang voorzien worden tot de achterliggende gronden zodat ze , ev. later , in een volgende fase ontwikkeld kunnen worden.

Kan de gemeente een grond die voldoet aan alle vereisten om bouwgrond ervan te maken weigeren dit te doen omdat aanpalende gronden mee ontwikkeld moeten worden ?
Bestaan hiervoor strikte juridische wettelijke bepalingen waarop de gemeente zou kunnen terugvallen of is een interpretatie van een ambtenaar of de gemeente automatisch rechtsgeldig zonder een juridische motivering ?

Graag een advies !

Dank voor het antwoord

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 24 dec 2013 08:36

“Art.2.1.17. Het goedkeuringsbesluit van de deputatie of van de Vlaamse Regering wordt bij uittreksel in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt. Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan treedt in werking veertien dagen na de bekendmaking...Art.2.1.19.De gemeente kan gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen opmaken en herzien ter uitvoering van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).

‘Deze grond staat in het gemeentelijk structuurplan aangeduid als te ontwikkelen grond gelegen in de bouwzone.’

Onderzoek of voornoemd goedkeuringsbesluit reeds bekendgemaakt is in het Belgisch Staatsblad en of er reeds een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestaat voor het gedeelte waarin uw perceel ligt.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

bramdeleener
Topic Starter
Berichten: 24

#3 , 24 dec 2013 11:53

Beste meneer de Moor

Dank voor uw reactie.

Het probleem is niet dat de gemeente het bouwen op deze grond niet zou toelaten, maar dat de vergunning pas gegeven zou worden indien ook de zovele tientallen aanpalende eigenaars ook hun grond bouwrijp zouden maken. Wat een 'mission impossible' is.
Mijn vraag is dan ook: kan de gemeente dit afdwingen en op basis van dit feit een vergunning weigeren ? ( dus omdat aanpalende eigenaars zelf geen bouwgrond willen maken van hun stuk grond )

Vriendelijke groeten

Bram

Reclame

bramdeleener
Topic Starter
Berichten: 24

#4 , 24 dec 2013 14:12

Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan werd goedgekeurd. Er is geen gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor dit gebied. Het perceel grond is in het luik richtinggevend gedeelte van het structuurplan aangeduid als voorstel van woningprogrammatie. De gemeentelijk ambtenaar wenst dat ook de gronden daarrond mee opgenomen worden in de aanvraag tot het bekomen van een vergunning. Deze gronden ( toebehorende aan zovele eigenaars) staan echter in het structuurplan NIET als voorstel tot woningprogrammatie aangeduid .

Kan een ambtenaar of de gemeente zomaar ingaan tegen hun eigen structuurplan ? Bestaat er hieromtrent enige wetgeving waarop zij zouden kunnen terugvallen ? Kan een gemeente een perceel grond aangeduid als woningprogrammatie in het structuurplan zomaar weigeren te vergunnen op basis van het feit dat omliggende gronden ( die NIET als woningprogrammatie aangeduid zijn ) ook bouwrijp gemaakt dienen te worden ?

Dank bij voorbaat voor het antwoord.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”