"kangoeroewoning" voor co ouderschap? (woning opslitsen)

skye
Topic Starter
Berichten: 4

"kangoeroewoning" voor co ouderschap? (woning opslitsen)

#1 , 26 nov 2013 14:58

Hallo,

Mijn ex-vriend en ik zijn reeds geruime tijd uit elkaar. We voeden onze zoon op in co-ouderschap.
Op dit moment wonen we in 2 appartementen naast elkaar. We komen nog steeds heel goed overeen met mekaar en we zouden nu graag een huis willen kopen en dit opsplitsen (voor iedere ouder een onafhankelijke wooneenheid, zowel fysiek als juridisch) maar met slechts 1 kamer voor onze zoon, ergens in het midden, toegankelijk via beide wooneenheden.
Is dit mogelijk? Bestaan hier manieren voor?

Alvast bedankt voor de info!

Groetjes

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5396

#2 , 26 nov 2013 21:41

A la "kangaroewoning" lukt niet. dit concept is specifiek gemaakt voor ouderen en voor hulpbehoevenden en de woning is steeds van één eigenaar.

Wat je wel zou kunnen doen is de beide delen van een (nieuwe) koppelwoning kopen (of 2 gesloten bebouwingen naast elkaar) en een deur voorzien op't eerste die 2 (kleine) slaapkamers met elkaar verbindt. Als je ooit terug verkoopt is de deur "rap" weer weggemetst.

Mariette
Berichten: 2507

#3 , 27 nov 2013 12:33

Het is misschien ook wel verstandig om rekening te houden met de toekomst: wat als één (of alletwee) van beiden een nieuwe partner ontmoet en daar ook kinderen mee krijgt. Is het dan wel aangewezen om enkel die eerste kinderkamer gemeenschappelijk te hebben? Tenslotte worden kinderen ook wel heel erg snel groot.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 28 nov 2013 08:06

“Art.4.2.1.Niemand mag zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning :... 7° een woning opsplitsen of in een gebouw het aantal woongelegenheden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande wijzigen, ongeacht of het gaat om een eengezinswoning, een etagewoning, een flatgebouw, een studio of een al dan niet gemeubileerde kamer;...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

jvdp
Berichten: 40
Juridisch actief: Ja

#5 , 01 dec 2013 15:09

Juridisch gezien is dit perfect mogelijk mits het opstellen van een beperkte basisakte voor het gebouw, waardoor het onder het statuut van de mede-eigendom valt (art. 577-2 en volgende van het Burgerlijk Wetboek). Op die manier hebben zowel uzelf als uw ex-partner een privatief gedeelte in het gebouw. Uw notaris kan u hiermee verder helpen.

Om het gebouw op dergelijke wijze in te richten zal desgevallend wel een stedenbouwkundige vergunning vereist zijn.

skye
Topic Starter
Berichten: 4

#6 , 22 jan 2014 15:09

Alvast bedankt voor de informatie.
We zijn aan het uitkijken voor een woning. Het blijkt wel niet evident deze stedenbouwkundige vergunning te krijgen. Wel jammer...

skye
Topic Starter
Berichten: 4

#7 , 22 jan 2014 15:11

Alvast bedankt voor de reacties.
We zijn op zoek naar een geschikte woning en de nodige stedenbouwkundige vergunning.
Dat laatste is wel niet zo evident... Jammer, maar we blijven zoeken.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”