Bij "gelijk nut" steeds verdeling volgens de quotiteiten?

henre
Topic Starter
Berichten: 4

Bij "gelijk nut" steeds verdeling volgens de quotiteiten?

#1 , 21 nov 2013 09:45

Tot 1994 waren kosten VME wettelijk uitsluitend te verdelen volgens de quotiteiten.
Sinds 1994 kwam naast quotiteiten ook de mogelijkheid nut en de combinatie quotiteiten/nut. Paritaire verdeling in gelijke delen is en was nooit wettelijk toegelaten (dwingend recht).
Sinds 2012 moet zodra van quotiteiten wordt afgeweken de keuze gemotiveerd worden.
Sommigen verdedigen ten onrechte paritaire verdeling in gelijke delen, op het feit dat een kost eenzelfde nut heeft voor iedereen ( verven, plaatsen van een kunstwerk, aanleg speeltuintje en hier de waterverzachter). Zo zou men kunnen toevoegen: garagepoort, onderhoud , reiniging, ereloon syndic enz.
Het nut van dit alles is voor iedere eigenaar even groot, immers het nut ervan hangt niet af van de grootte en de ligging van iemands privatief.
Onduidelijkheid over de totale onwettigheid van verdeling in gelijke delen zorgt voor herhaaldelijke wrijving onder mede-eigenaars, het hemd is immers nader dan de rok.
Verdeling volgens het nut kan uitsluitend aangewend worden als de basisakte of de stemming in de AV oordeelt dat bepaalde kosten niet eenzelfde nut hebben voor iedereen.
In die situatie bepaalt de basisakte of de AV van de VME ieders individueel nut en worden de kosten er evenredig naar verdeeld.
Onduidelijkheid hierover is echt contra productief!
Artikel 78 van de plichtenleer van de syndicus (BIV) legt deze op de wettelijke regels te volgen. Nochtans blijkt de verdeling in gelijke delen in Vlaanderen verre van uitgestorven.
Begrijpe wie kan.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Sirkii
Berichten: 5410

#2 , 21 nov 2013 15:29

De basisacte die je accepteerde bij je aankoop is je leidraad.

marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#3 , 21 nov 2013 17:32

Nut is een subjectief begrip en m.i. niet geschikt om een kostenverdeling te maken. Straks gaan ze "tellen" hoeveel keer iemand de lift gebruikt en voor hoeveel verdiepingen.

Reclame

henre
Topic Starter
Berichten: 4

#4 , 21 nov 2013 19:18

Bij gelijk nut is volgens de dwingende appartementswet sinds 1994 steeds een verdeling volgens de quotiteiten afdwingbaar bij de vrederechter ( dwingend recht).
Tot 1994 was deze wet niet afdwingbaar, tot toen konden partijen of de basisakte een andere verdeling organiseren.
"De basisakte die je accepteerde bij je aankoop is je leidraad" zet iedereen dus op het verkeerde been, sorry Sirkii.
Sinds 1994 volstaat het dat één eigenaar naar de vrederechter stapt om elke andere verdeling (bij gelijk nut) te laten verbreken. Succes verzekerd. Of is het hemd nader dan de rok?.
Aan de syndicus om bij gelijk nut de enige wettelijke piste uit te stippelen aan de A.V.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”