Impasse bij stemming gevelrenovatie

marc mortier
Topic Starter
Berichten: 670
Locatie: koksijde

Impasse bij stemming gevelrenovatie

#1 , 19 okt 2013 16:22

In een VME is men terecht gekomen in een impasse. Al meermaals kwam men tot stemmingen zonder de 75% meerderheid te bereiken.
Vandaag nog werd een voorstel A met 80 % van de stemmen afgewezen; het voorstel B haalde echter het quorum van 75 % niet en bleef steken op 71,6 %.
Nu wordt een nieuwe vergadering belegd onder de vorm van een Buitengewone Algemene Vergadering met de ultieme hoop deze keer het quorum te behalen.
Als alternatief, mocht dit niet gebeuren, stellen mede-eigenaars voor dat de VME zou beslissen (na stemming) de zaak voor te leggen aan de vrederechter en die te vragen te "beslissen"
Wat denken de deelnemers aan het forum over (de slaagkansen van) deze procedure en over de bevoegdheid/bereidwilligheid van de vrederecher ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 19 okt 2013 16:27

Indien niet renoveren veiligheidsproblemen of groot risico op verdere schade zou kunnen als gevolg hebben is het bet mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat vrederechter inderdaad zal ingrijpen.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

marc mortier
Topic Starter
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#3 , 19 okt 2013 18:10

De gevel is aangetast door betonrot; het gebouw is van 1975. Volgens de aangesproken architect zou het betonrot zich verder ontwikkelen. Loshangende en dus gevaarlijke stukken werden ondertussen "preventief" verwijderd.
De gevel is daardoor natuurlijk erg beschadigd wat een ernstig nadeel inhoudt voor wie zijn appartement wil verkopen en zelfs voor wie het wil verhuren.
Vraag is of de VME (bij meerderheidsstemming) tot de vrederechter kan richten om een oplossing te brengen.
We zijn bijna aan het quorum voor uitvoering, maar botsen op een "harde kern" van mede-eigenaars.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38596

#4 , 19 okt 2013 18:21

Gevaar in die mate dat de veiligheid van personen op het openbaar domein in het gedrang komt.
In dat geval kan de veiligheidsfunctionaris ( ingenieur) van de gemeente/brandweer en de commissaris van politie onmiddellijk dringende maatregelen opleggen.
Die ook geld kosten... afsluiten straat/trottoir - onmiddellijk laten plaatsen van valbescherming enz enz). Het dadelijk laten afbreken van de gevaarlijke delen.

heb zo geweten dat een volledige puntgevel van ene hoekpand per onmiddellijk door de gevorderde brandweer werd neergehaald ... Ook de rekening van het tramverkeer twee lijnen en enkele buslijnen werd doorgerekend aan de eigenaar van het pand.
Tevens werd in opdracht van de veiligheidsingenieur een bevel tot ontruimen van het pand gegeven door de commissaris van politie (als bestuurlijk officier).
Daarna werd bevel burgemeester betekend aan de eigenaar.

Pelikaan
Berichten: 154

#5 , 19 okt 2013 21:53

BW Art. 577-9 § 1. De vereniging van mede-eigenaars is bevoegd om in rechte op te treden, als eiser en als verweerder.
§ 4. Wanneer in de algemene vergadering de vereiste meerderheid niet wordt gehaald, kan iedere mede-eigenaar aan de rechter de toestemming vragen om zelfstandig op kosten van de vereniging, dringende en noodzakelijke werken uit te voeren aan de gemeenschappelijke gedeelten.
Hij kan eveneens de toestemming vragen om op eigen kosten de werken uit te voeren die hij nuttig acht, zelfs aan de gemeenschappelijke gedeelten, wanneer de algemene vergadering zich zonder gegronde reden daartegen verzet.
§ 5. Vanaf het instellen van een van de vorderingen bedoeld in de §§ 3 en 4, en voor zover zijn eis niet afgewezen wordt, is de eiser van iedere aansprakelijkheid bevrijd voor alle schade die zou kunnen voortvloeien uit het ontbreken van een beslissing.

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 19 okt 2013 23:54

Gelet op de verstrekte informatie lijkt het me dat je hier kan spreken van dringende en noodzakelijk werken die nodig zijn om het pand in stand te houden en waarvan de uitvoering wordt gegijzeld door een minderheid van de eigenaars. Het is voldoende dat één eigenaar met een onderbouwd dossier (syndicus kan daar helpen) naar de vrederechter stapt, de vme dagvaardt en verzoekt dat bij vonnis en tegen dwangsom tot uitvoering van de nodige werken gelast wordt. De eigenaar in kwestie kan een deel van de gemaakte gerechtskosten verhalen op de vme en is zelf vrijgesteld van bijdrage aan die vergoeding indien het vredegerecht zijn zaak gegrond vindt.

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 20 okt 2013 10:51

Kans bestaat dan wel dat de vrederechter een gerechtsdeskundige zal aanstellen, en we zijn vertrokken voor langere tijd.

Vandebos
Berichten: 16087

#8 , 20 okt 2013 10:59

De vme is nu reeds gegijzeld, er is de aanwezigheid van betonrot, zelfs in gebieden die een risico vormen voor omwonenden en passanten.

De syndicus zal een advocaat moeten aanstellen die al deze feiten moet beamen, gelet op de notulen, het bestaande verslag, de reeds uitgevoerde werken en de geplande werken die worden tegengehouden. De mede-eigenaar in kwestie kan zelf perfest om de aanstelling van een extern expert verzoeken die aan de hand van zijn vaststellingen oordeelt welk van beide voorstellen het beste is voor het gebouw.

Als dit in Leuven gebeurde was de kans bijzonder groot dat het gebouw reeds onbewoonbaar was verklaard én ontruimd (weer twee gevallen dit jaar) tot de eigenaars een akkoord vonden en de nodige werken werden vervolledigd.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”