Nieuwe vraag

snuit
Topic Starter
Berichten: 15

Nieuwe vraag

#1 , 02 okt 2013 16:43

We hebben gezien vorige syndicus wegens wanbeheer op de BAV ontslagen. Op deze vergadering was aanwezig 139/271 en vertegenwoordigd 66/271. Echter op een gegeven ogenblik zijn 2 eigenaars opgestapt (44/271) en zij vertegenwoordigde ook 1 eigenaar (33/271). De eigenaars die achterbleven 2 + 1 volmacht hebben 95/271 +33/271 = 35%+12%=47% van de kavels.
Er is afgesproken, staat zo in het verslag dat om de kosten te kunnen betalen deze met een voorschotfactuur 1/8 zou gebeuren. Later te herwerken naar de juiste bedragen. Want bleek dat oa de ondergrondse garages NOOIT iets hebben bijgedragen (is een andere syndicus) Syndicus vond dit teveel werk.
Dus om gewoon verder te kunnen werken eventjes het voorstel van die 1/8. Tevens werd er via een AV een tijdelijke syndicus aangesteld hierop was aanwezig 172/271 aanwezig en 33/271 vertegenwoordigd.
Wat als de VME nu geen geld heeft om de tussen-facturen die blijven aankomen te betalen omdat een aantal mede-eigenaars niet willen betalen, zij willen geen rekening houden met de in de BAV gestemde punten (1/8 regeling)maar alles houden zoals ervoor(wat indruist tegen de basisakte). Zie mijn recentelijke andere postings.
P.S. de boekhouding en nog documenten werden vb gewoon voor de deur gedropt door een andere mede-eigenaar (waar syndicus alles aan had afgegeven). Ikzelf en mijn buur kregen geen inzage van de boeken pas na voorbrengen op het vredegerecht van de syndicus werden ze bij een derde eigenaar afgegeven.
Probleem is heel ingewikkeld gezien een aantal mede-eigenaars vinden dat het wel een goede syndicus is (zij hebben nog eigendommen in beheer bij hem of halen er financieel voordeel uit of zijn bang van zijn dreigementen, etc.) terwijl we steeds meer zaken vinden die mogelijk zelfs frauduleus zijn.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 02 okt 2013 17:50

Wat als de VME nu geen geld heeft om de tussen-facturen die blijven aankomen te betalen omdat een aantal mede-eigenaars niet willen betalen, zij willen geen rekening houden met de in de BAV gestemde punten

Indien die punten op wettige wijze werden gestemd moeten ook de eigenaars die er niet mee akkoord gaan zich bij de beslissing neerleggen.
Indien ze de verschuldigde bedragen niet betalen dan zijn ze wanbetalers en die moeten gedagvaard worden voor het vredegerecht (door syndicus handelend in naam van de VME).
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Schneider
Berichten: 1

#3 , 12 okt 2013 09:29

Mag een medeeigenaar een ondergrondse autostaanplaats doorverkopen aan een niet inwoonende burger zonder medeweten van de cydicus en zonder acoord van de medeeigenaars?

Reclame

marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#4 , 12 okt 2013 09:56

Invordering van achterstallen via de vrederechter blijkt niet zo eenvoudig te zijn, althans niet als men de kosten in aanmerking neemt. Een dagvaarding moet door de VME worden betaald, alsook de kosten van de advocaat - blijkbaar zijn de syndici niet geneigd zelf de VME te vertegenwoordigen bij de vrederechter.
Al met al veel geld uitgeven voor de recuperatie. Kan men deze vermijdbare kosten ten laste leggen van de in gebreke blijvende mede-eigenaar ?

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 12 okt 2013 12:28

Ja, middels art 577-9 §8-9 BW
1 § 8. In afwijking van artikel 577-2, § 7, wordt de mede-eigenaar van wie de vordering, na een gerechtelijke procedure tegen de vereniging van mede-eigenaars, door de rechter gegrond wordt verklaard, vrijgesteld van elke bijdrage in de erelonen en kosten, die worden verdeeld over de andere mede-eigenaars.
Als de vordering gedeeltelijk gegrond wordt verklaard, wordt de mede-eigenaar vrijgesteld van elke bijdrage in de erelonen en kosten die met toepassing van artikel 1017, vierde lid, van het Gerechtelijk Wetboek ten laste van de vereniging van mede-eigenaars zijn gelegd.]1
[1 § 9. In afwijking van artikel 577-2, § 7, wordt de mede-eigenaar, die verweerder is, in een gerechtelijke procedure ingesteld door de vereniging van mede-eigenaars, waarvan de vordering door de rechter volledig ongegrond werd verklaard, vrijgesteld van elke bijdrage in de erelonen en kosten, die worden verdeeld over de andere mede-eigenaars.
Als de vordering gedeeltelijk of volledig gegrond wordt verklaard, draagt de mede-eigenaar, die verweerder is, bij in de erelonen en kosten ten laste van de vereniging van mede-eigenaars.]
Enige voorwaarde is dat iedere betalende mede-eigenaar zich als eisende partij in het verzoekschrift opstelt. De kosten kunnen dan door de vme verdeeld worden over de niet eisende leden --> de schuldenaars.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”