buur wil muur bouwen op onze eigendom

krisdt
Topic Starter
Berichten: 2

buur wil muur bouwen op onze eigendom

#1 , 11 sep 2013 16:24

Beste forumleden,

Onze buur wil ons verplichten om – op onze eigendom – een muur te bouwen.

Even de situatie schetsen: Naast ons gebouw (4 appartementen – 4 eigenaars) ligt een doorgang (gemeenschappelijk eigendom van ons gebouw) met een ‘droit de passage’ voor de achterburen. De eigenaars van het gelijkvloerse appartement van ons gebouw hebben een privatieve koer / terras. Achter deze koer begint de eigendom van de achterburen. Op de scheiding van de koer en de eigendom van de achterburen staat een muur - maar tussen de koer en de doorgang met ‘droit de passage’ staat er geen muur.

Een van de achterburen beweert dat hier vroeger (in 1988) ook een muur stond en wil ons nu verplichten om die oude muur herop te bouwen. Hij wil ons met andere woorden verplichten om een muur te bouwen op de scheiding tussen de koer (privatief van het gelijkvloerse appartement) en de doorgang (gemeenschappelijk eigendom van ons gebouw maar met droit de passage voor de achterburen).

Die achterbuur was vroeger ook eigenaar van ons gebouw. In 1988 verkocht hij ons gebouw en is het een passage uit die verkoopakte dat hij gebruikt:

‘conditions spéciales reprises du compromis’:

‘L’acquéreur se voit reconnaitre la possibilité d’abattre le mur aveugle repris sur plan aux fin de réalisation d’un emplacement de parking à usage strictement privé en personnel sur son propre fond arrière bâtiment.
En cas de revente par lui-même ou ses ayants-droits de l’immeuble, cette faculté sera retirée et obligation est imposée de procéder à la reconstruction du mur aveugle tel que repris sur plan.’

In hoever is die passage nog geldig? Ons gebouw is daarna opnieuw verkocht en vervolgens opgesplitst in 4 appartementen die sindsdien ook al paar keer zijn verkocht. Zelf hebben we nog niet gevonden dat die passage terugkomt in een van de aktes van al die verkopen – ook is er geen sprake van een muur in de basisakte. De huidige eigenaars van ons gebouw wisten dan ook niet van het bestaan van die passage.

Het achtergebouw is ook opgedeeld in 4 appartementen. De achterbuur heeft daarvan 2 appartementen verkocht. Ook in die verkoopaktes komt die passage niet terug.

Kan de achterbuur ons werkelijk dwingen om die muur herop te bouwen? Zijn wij als huidige eigenaars nog steeds gebonden aan die passage – waar we tot voor kort niets van af wisten? Kan het zijn dat die passage al verjaard is? Hoe moeten wij hierop reageren?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 11 sep 2013 19:51

Een erfdienstbaarheid kan niet zomaar worden afgeschaft, tenzij met toestemming van alle betrokkenen.
Als ik de tekst van de akte goed begrijp, moest die muur al terug worden herbouwd na de eerste verandering van eigenaar. Indien die dat niet gedaan heeft, zou je denken dat de volgende het dan maar moet doen.

krisdt
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 12 sep 2013 13:42

@mava105: Bedankt voor je antwoord!
Jij begrijpt die passage uit de akte van 1988 als een erfdienstbaarheid, maar - mss een domme vraag, maar ik probeer het gewoon te begrijpen - waaruit blijkt dat?
In de akte van 1988 is er ook een sectie 'servitudes', maar daar staat het niet bij, wel bij de sectie 'conditions speciales reprises du compromis'. Ook is er in latere aktes - ook van het achtergebouw - geen sprake meer van die passage. Als het een erfdienstbaarheid is, waarom komt het dan later nooit meer voor in andere aktes?

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”