Deelschoorsteen

kriekske1
Topic Starter
Berichten: 1

Deelschoorsteen

#1 , 10 sep 2013 19:04

Geachte

Op onze woning staat een deelschoorsteen met onze buren, afzonderlijke rookkanalen.
Nu is het zo dat die schoorsteen in verouderde staat is, voegen allemaal los, enkele stenen los en gebroken steen, die vocht hebben gezogen.

Over een kleine maand kwam onze buur met een schappelijke offerte om de schoorsteen te laten hermetsen, aangezien dit hem werd geadviseerd door de aannemer.
Wij zagen dit zitten maar wilden nog een 2de offerte en opinie van een andere aannemer, die kwam op hetzelfde besluit dat de schoorsteen hermets zal moeten worden en het geen oplossing is om te hervoegen.

Over een 2 tal dagen komt de buurvrouw af, zegt tegen ons wij gaan gewoon onze kant laten hervoegen. Wij geven aan dat er eigenlijk door iedereen wordt geadviseerd om ze te laten hermetsen. We laten dit gerust, want ze zouden al iemand hebben aangesproken.

Wij praten daar 's avonds eens over, informeren bij de aannemer of onze helft kan hermetst worden, hij antwoord wanneer hij aan de helft begint dat de schoorsteen volledig zal ineen vallen. Daarop gaan we de dag erna naar onze buurvrouw en vragen om de offerte van de persoon die zal hervoegen dat ze dan best de volledige schoorsteen kunnen voegen, dat we ze toch niet kunnen laten hermetsen voor de helft. We krijgen als antwoord dat ze eigenlijk nog niemand heeft gecontacteerd.

We weten dus niet of ze wel iemand zullen vinden die het zal willen hervoegen...
Nu hebben wij de schrik dat ze achter onze rug er iemand laten aan werken en wij zo meer schade zullen hebben.
Of er totaal niets zal worden gedaan of overeen zal worden gekomen en we zo waterschade zouden kunnen oplopen...
Hoe zit de wetgeving hier rond of is er hier rond advies mogelijk?

MVG

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lanox
Berichten: 3521
Juridisch actief: Nee

#2 , 11 sep 2013 10:55

Ik snap uw verhaal niet helemaal. De buur die met de offerte afkwam en de buurvrouw die wil laten hervoegen, behoren die tot hetzelfde gezin? Zo ja, hebben ze laten weten waarom ze plots afzien om de oorspronkelijke offerte te laten uitvoeren?

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 11 sep 2013 11:09

Een rotte schoorsteen enkel maar laten opvoegen is een doekje voor het bloeden. Mogelijk reeds bij de eerste strenge vorst komen die voegen weer los, en dan kan het werk terug herbeginnen. In deze zijn de grootste kosten waarschijnlijk het maken van een stelling op het dak, en deze zijn dezelfde voor her metselen en of her voegen.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 12 sep 2013 08:09

“Art.577-2.§ 1. Bij ontstentenis van overeenkomsten en van bijzondere bepalingen, wordt de eigendom van een zaak die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort, geregeld als volgt : § 2. De onverdeelde aandelen worden vermoed gelijk te zijn. § 3. De medeëigenaar heeft deel in de rechten en draagt bij in de lasten van de eigendom naar verhouding van zijn aandeel...§ 5. De medeëigenaar heeft recht op het gebruik en het genot van de gemeenschappelijke zaak, overeenkomstig haar bestemming en in zover zulks met het recht van zijn deelgenoten verenigbaar is. Daden tot behoud van het goed en daden van voorlopig beheer kan hij wettig verrichten.§ 6. Andere daden van beheer alsmede daden van beschikking moeten, om geldig te zijn, met medewerking van alle medeëigenaars geschieden. Evenwel kan een der medeëigenaars de overige noodzaken deel te nemen aan daden van beheer waarvan de rechter de noodzakelijkheid erkent. § 7. Ieder medeëigenaar draagt bij in de nuttige uitgaven tot behoud en tot onderhoud, alsook in de kosten van beheer, de belastingen en andere lasten betreffende de gemeenschappelijke zaak...”(Burgerlijk Wetboek).

‘Op onze woning staat een deelschoorsteen met onze buren’

Ik ga ervan uit dat die deelschoorsteen ‘een zaak (is) die onverdeeld aan verscheidene personen toebehoort‘ in de zin van voornoemde bepaling.

U kan desnoods toepassing maken van voornoemd §6.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”