Syndicus: rechten en plichten

gouranga
Topic Starter
Berichten: 36

Syndicus: rechten en plichten

#1 , 19 aug 2013 11:35

Wat zijn de rechten en plichten van een syndicus?

Kan de syndicus eenzijdig bepalen dat hij niet wenst te communiceren met huurders in een gebouw dat hij beheert?

Het gebeurt redelijk vaak dat defecten gemeld worden aan de syndicus en dat de syndicus hier niet op reageert omdat een huurder het probleem meldt.

Gemelde problemen gaan over gesprongen zekering waardoor waardoor er geen verlichting in de trappenhal en gemeenschappelijke delen is, defecte brander verwarming, waterlek waardoor de gang dagen vol water staat,..
Maatschappij die langskomt om defecte lift te herstellen belt aan bij huurder om toegang tot gebouw te krijgen, waarna huurder hem moet begeleiden naar liftkast.

Er is absoluut geen communicatie naar de bewoners toe wanneer problemen worden opgelost.
Er is een klusjesman aangesteld die deze problemen moet oplossen, maar deze persoon gaat soms voor meerdere weken weg zonder dat iemand de taken van deze persoon mag overnemen.

Als een huurder extra uitleg vraagt over de afrekening opgesteld door de syndicus komt daar geen antwoord op.
Afrekening wordt niet gestaafd door facturen, er is nog steeds een openstaand bedrag dat de huurder moet terugkrijgen.

Conclusie is dat de dienstverlening van de syndicus eigenlijk ondermaats is, maar voor 12 euro per maand per kavel mag je waarschijnlijk niet veel verwachten.
De kosten worden op de huurder verhaald.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 19 aug 2013 16:00

Indien er problemen worden gemeld aan de syndicus ivm met een gebouw dat hij beheert in naam van de vme maakt het niet uit wie een probleem meldt. In het vervolg steeds per mail melden met herinnering aan de persoonlijke verantwoordelijkheid die hij draagt overeenkomstig art. 577 BW ivm het gebouw waarvoor hij contractueel is aangesteld het te beheren. Indien er binnen de week geen reactie op komt herrinneren met een kopie van de mail ter kennisname aan de eigenaar van de desbetreffende flat en het biv.

Als u een afrekening rechtstreeks krijgt van de syndicus, dient u bij deze te rade te gaan voor verduidelijking. Indien u een afrekening krijgt van de aigenaar bij hem. In beide gevallen zendt u best een mail of brief dat u zich op dag x om uur y bij hem zal aanbieden om middels de fakturenbundel inzage te verwerven in de afrekening die hij u heeft overgemaakt.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 21 aug 2013 08:42

“Art.577-10. § 1. De bepalingen van de statuten kunnen rechtstreeks worden tegengesteld door degenen aan wie ze kunnen worden tegengesteld en die houder zijn van een zakelijk of persoonlijk recht op het gebouw in medeëigendom...§ 3. De beslissingen van de algemene vergadering worden in een register opgetekend, dat zich bevindt op de zetel van de vereniging van medeëigenaars. Dit register kan ter plaatse en zonder kosten door iedere belanghebbende geraadpleegd worden.§ 4. Iedere bepaling van het reglement van orde en iedere beslissing van de algemene vergadering kan rechtstreeks worden tegengesteld door degenen waaraan zij tegenstelbaar zijn. Zij kunnen worden tegengeworpen aan eenieder die houder is van een zakelijk of persoonlijk recht op het onroerend goed in mede-eigendom, en wel onder de volgende voorwaarden : 1° met betrekking tot de bepalingen en de beslissingen aangenomen voor het verlenen van het zakelijk of persoonlijk recht, door de kennisgeving die hem verplicht door de verlener wordt gedaan op het tijdstip van de verlening van het recht, van het bestaan van het reglement van orde en van het register bedoeld in § 3, of bij gebreke daaraan, door de kennisgeving die hem wordt gedaan op initiatief van de syndicus bij ter post aangetekende brief; de verlener is aansprakelijk ten aanzien van de vereniging van medeëigenaars en de houder van het zakelijk of persoonlijk recht, voor de schade die ontstaat door een vertraging of door afwezigheid van de kennisgeving; 2° met betrekking tot de bepalingen en de beslissingen aangenomen, na het verlenen van het persoonlijk recht of na het ontslaan van het zakelijk recht, door de kennisgeving die hem wordt gedaan op initiatief van de syndicus bij ter post aangetekende brief...Ieder die het gebouw bewoont krachtens een persoonlijk of zakelijk recht, maar die in de algemene vergadering geen stemrecht heeft, kan de rechter echter om de vernietiging of wijziging verzoeken van elke bepaling van het reglement van orde of van elke beslissing van de algemene vergadering aangenomen na het verlenen van het recht, indien deze hem een persoonlijk nadeel berokkent...Elk lid van de algemene vergadering van mede-eigenaars is verplicht persoonlijke rechten die hij aan derden op zijn privatieve kavel zou hebben toegestaan, onverwijld ter kennis te brengen van de syndicus.”(Burgerlijk Wetboek).

De huurder is houder van een persoonlijk recht op het gebouw in medeëigendom. ALLEEN voornoemde bepalingen zijn op hem van toepassing. De syndicus kan evenwel VOLMACHT krijgen van de verhuurder om sommige van diens kosten rechtstreeks bij de huurder te innen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

gouranga
Topic Starter
Berichten: 36

#4 , 04 sep 2013 16:33

Bedankt voor jullie reacties.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”