nieuwe wettelijke boekhouding V.M.E.

nicolas
Topic Starter
Berichten: 90
Locatie: Hasselt

nieuwe wettelijke boekhouding V.M.E.

#1 , 12 mei 2013 10:49

Vanaf meer dan 20 kavels is er een nieuwe wettelijke boekhouding verplicht. Mag de algemene vergadering met meerderheid van stemmen vragen de huidige boekhouding te behouden welke zeer overzichtelijk is en verstaanbaar voor iedere eigenaar van het appartementsgebouw (34 kavels). Zo neen zal de syndicus en tevens mede-eigenaar zijn taak moeten overgeven aan een vastgoed bureau welke wel op de hoogte zijn van de nieuwe boekhouding. Of weet er iemand op dit forum een andere oplossing?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Pelikaan
Berichten: 154

#2 , 12 mei 2013 14:55

KB van 12 juli 2012 tot invoering dubbele boekhouding voor meer dan 20 appartementen.

Het koninklijk besluit tot vaststelling van een minimum genormaliseerd rekeningenstelsel voor verenigingen van mede-eigenaars ter uitvoering van art. 577-8, §4, 17° BW is verschenen in het Belgisch Staatsblad van 03.08.2012

Dit besluit is van toepassing op de boekjaren die starten vanaf 1 januari 2013.

Meer dan 20 kavels

Dit uitvoeringsbesluit werd genomen in uitvoering van artikel 577-8, § 4, 17°, van het Burgerlijk Wetboek en geldt in beginsel voor elke mede-eigendom.
Is dus wettelijk verplicht voor gebouwen met meer dan 20 kavels (garages, staanplaatsen en kelders niet inbegrepen).
De wet is van imperatieve orde (dwingend recht), De algemene vergadering kan dus niet beslissen om hiervan af te wijken.

Minder dan 20 kavels

Elke mede-eigendom die minder dan twintig kavels omvat met uitzondering van de kelders, de garages en de parkeerplaatsen, mag een vereenvoudigde boekhouding voeren.

De algemene vergadering kan evenwel beslissen om hiervan af te wijken om toch een dubbele boekhouding in te voeren.

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#3 , 20 mei 2013 17:37

Hier is wel enige nuance van toepassing. Art. 577-8, § 4, 17° BW stelt het als volgt: "de boekhouding van de vereniging van mede-eigenaars te voeren op een duidelijke, nauwkeurige en gedetailleerde wijze, volgens het door de Koning op te stellen minimum genormaliseerd rekeningenstelsel. Elke mede-eigendom die met uitzondering van de kelders, de garages en de parkeerplaatsen minder dan twintig kavels omvat, mag een vereenvoudigde boekhouding voeren die ten minste een weerspiegeling is van de ontvangsten en uitgaven, van de toestand van de kasmiddelen, alsook van de mutaties van beschikbare middelen in contant geld of op de rekeningen, van het bedrag van het werkkapitaal en het reservekapitaal bedoeld in artikel 577-11, § 5, tweede en derde lid, van de schuldvorderingen en de schulden van de mede-eigenaars".

Het is de AV die beslist of een vereenvoudigde boekhouding van toepassing is. De syndicus heeft daar geen enkele bevoegdheid in.
M.a.w. het principe is dat de dubbele boekhouding geldt voor zover de AV geen andersluidende beslissing heeft genomen in een VME met minder dan 20 kavels.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”