Erfdienstbaarheid: kosten en rechten en plichten

Buzzybeeke
Topic Starter
Berichten: 99

Erfdienstbaarheid: kosten en rechten en plichten

#1 , 26 apr 2013 16:42

Wij hebben 5 kavels in een garagecomplex van in totaal 27 kavels.



Uit de statuten blijkt dat er erfdienstbaarheden zijn.



Graag wil ik volgende weten:

3 eigenaars maken gebruik van het terrein, zonder deel uit te maken van de vereniging van eigenaars en zonder te delen in kosten voor onderhoud en herstellingen.



Graag wil ik volgende weten:



- wie staat in voor het onderhoud (en de daarbij horende kosten) indien er voor die 3 garageboxen iets moet gebeuren. De VME heeft gemerkt dat de bestrating begint te verzakken voor deze boxen. Op termijn zal dit dus gerepareerd moeten worden. Kunnen zij reparatie eisen van de VME? omgedraaid: kan de VME van hen eisen dat zij dit repararen? Of, kunnen de kosten (deels) op hen verhaald worden?

- is er een mogelijkheid om hen te betrekken bij kosten voor bvb verlichting, onderhoud van het terrein, ....



Uittreksel uit de statuten:



ERFDIENSTBAARHEDEN



1. Dienaangaande staat er vermeld in akte van aankoop verleden voor geassocieerd notaris Frank Liesse te Antwerpen op 20 juni 2011, het volgende:



“De verkopers verklaren dat in voormelde akte verleden voor notaris Eric Deckers te Antwerpen-Berchem op 31 januari 1991, onder meer letterlijk vermeld staat hetgeen volgt:



Dienaangaande verklaren de kopers kennis genomen te hebben van al de voorwaarden en bedingen vastgesteld in het kohier van lasten van de openbare verkoping gehouden door notaris Sluyts en notaris Fobe, beiden te Antwerpen, op 19 oktober 1966, aangehaald in de oorsprong van eigendom. De kopers erkennen een kopij van gemeld lastenkohier ontvangen te hebben en ons, notaris, te ontslaan in dezer er verdere aanhaling van te geven. In tegenstelling met de bewoordingen van gezegd lastenkohier van lasten is de servitudeweg ten voordele van lot drie afgeschaft.”



En verder:



“Vestiging erfdienstbaarheid



Partijen verklaren een eeuwigdurende erfdienstbaarheid te vestigen van uitweg en doorgang lastens voorschreven eigendom (lijdend erf) in voordeel van het aanpalend eigendom, eigendom van onder meer mevrouw Cleenewerck zijnde gekend onder Deurnestraat 46 (appartementsgebouw met achterliggende garages), thans ten kadaster bekend wijk A, nummer 83/N/5 (heersend erf) met betrekking tot de drie garages aldaar gelegen en dit zowel te voet als met personenwagens, dag-en nacht. Deze doorgang mag niet als parking worden gebruikt.



Deze vestiging van erfdienstbaarheid is gratis.”



De toekomstige eigenaars zullen door het enkele feit van de verkrijging dienaangaande gesubrogeerd worden in alle rechten en verplichtingen, in zoverre deze bedingen nog van toepassing zijn.



2. Door de juridische verdeling in privatieve delen en gemeenschappelijke gedeelten in gedwongen mede-eigendom, ontstaan er erfdienstbaarheden tussen de privatieve kavels. Deze erfdienstbaarheden spruiten voort uit de aard en de indeling van het gebouw of vinden hun oorsprong hetzij in de bestemming van de huisvader voorzien in artikel 692 en volgende van het Burgerlijk Wetboek, hetzij in de bijzondere overeen­komsten met de partijen die door hun akte van aankoop onderhavige statuten onderschrijven.



VERDELING VAN HET GARAGECOMPLEX:



Het garagecomplex wordt verdeeld in zevenentwintig privatieve kavels, te weten, de autoboxen respectievelijk genummerd 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26 en 27.



Deze wilsuiting brengt vanaf dit ogenblik de privatieve kavels met eraan verbonden gemeenschappelijke delen tot stand, welke totaal van elkaar onderscheiden goederen uitmaken en welke ieder het voorwerp kunnen uitmaken van eigendoms­overdracht.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 26 apr 2013 19:53

Hoe kunnen 3 eigenaars geen deel uitmaken van de VME?
Als ze eigenaar zijn van een garage, zijn ze automatisch ook mede-eigenaar van al de gemeenschappelijke delen.
Is het nummer van hun kavel (garage)l ook vermeld in de basisakte? Zoja, dan maken ze er deel van uit. Zij hebben niet de vrije keuze van al of niet deel uitmaken van deze VME.
Speek er de betreffende notaris eens over aan.

Oude Belg
Berichten: 3192

#3 , 26 apr 2013 21:49

Het is een andere VME :lot 3 is het heersend erf, heb ik de indruk, en TS maakt deel uit van de VME van een ander lot, het lijdend erf.
Waarom geen aangetekende zending als dat nodig is? "Ik heb geappt, gebeld, gezegd, gemaild, facegeboekt, met krijt op het voetpad geschreven.... " Neem pen en papier en schrijf!

Reclame

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#4 , 27 apr 2013 06:55

Het gaat hier vermoedelijk over één VME, waarvan de basisakte dateert van voor 1994. De akte dient nog aangepast aan de wet van
1994 en deze van 2010.

Gezien de context is het vermoedelijk het efficiëntst om bij beslissing van de AV deze opdracht toe te vertrouwen aan een notaris, met inbegrip van het voorstellen van een regularisatieprocedure tegen over de drie eigenaars die nog niet geïntegreerd zijn in de VME.

Buzzybeeke
Topic Starter
Berichten: 99

#5 , 02 mei 2013 15:14

Deze 3 garages worden niet vermeld in de basisakte, tenzij onder de eerder vermelde paragraaf.

Dus, wij kunnen dit eenzijdig laten aanpassen?

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”