Toegang door een huis naar het achterliggende gebouw

swake002
Topic Starter
Berichten: 22

Toegang door een huis naar het achterliggende gebouw

#1 , 10 apr 2013 12:30

Goede middag,

Ik wens een industrieel gebouw (250m²) te kopen met een aantal aanliggende garages.

Dit gebouw ligt op een perceel dat niet aangrenst aan de openbare weg. Het ligt ten opzichte van de openbare weg achter een tweegevel woning. Via de garagepoort van deze tweegevel woning wordt er toegang verstrekt naar het industrieel gebouw. Men kan door het huis rijden. Er is geen andere mogelijkheid om het industrieel gebouw te bereiken.
De 2 gebouwen zijn huidig eigendom van dezelfde eigenaar.

Op welke manier kan ik nu verzekeren dat er een doorgangsrecht is en blijft bestaan dat gelijkaardig is aan de huidige toegang (grote garagepoort met afstandsbediening) al veranderd bijvoorbeeld de eigenaar van één der panden?

bij voorbaat bedankt voor hulp.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 10 apr 2013 16:09

Je kan in de akte door de notaris een recht van doorgang laten opnemen, met vermelding van wie, wat en wanneer .

Franciscus
Berichten: 38587

#3 , 11 apr 2013 00:11

Ook al staat dat in de akte...wat als (nieuwe)eigenaar van gebouw dat lijdend erf is deze verplichtingen niet vermeld in de huurovereenkomst van zijn huurders en deze constant de door gang blokkeren, de vrij te houden zone steeds volzetten met auto's? en zelfs hun bezoek op de parkeerplaatsen van de achtergelegen gebouw zetten.
Tweede gebouw is nu eigendom van iemand anders en verhuurd aan derde als handelspand.
Poster is die derde in dit geval.

Reclame

Xastheron
Berichten: 719

#4 , 11 apr 2013 07:48

M.i. burgerlijk dispuut, dus vrederechter bevoegd? Vaststelling laten doen, aanmanen (AS), verzoeningsprocedure, volledige zaak aanbrengen voor het vredegerecht (met opleggen dwangsom bij versperren ingang mits vaststelling door bevoegd persoon)...

Enige probleem is waarschijnlijk dat de "derde" partij (huurder) waarschijnlijk via de verhuurder moet gaan.

swake002
Topic Starter
Berichten: 22

#5 , 11 apr 2013 18:32

Hopelijk komt het voor mij nooit zo ver, echter je weet maar nooit wat de toekomst brengt dus beter safe dan sorry en zoveel mogelijk voorzien in de akte.
Ik vind het dus een goede tip om in de akte te laten opnemen dat ingeval van verhuring van het lijdend erf dit recht van doorgang steeds aan de huurders moet afgedwongen worden en opgenomen moet worden in het huurcontract.

Het is niet de huurder of eigenaar die een recht hebben, maar het heersend erf en bijgevolg iedereen die dat erf rechtmatig gebruikt. Enfin zo begrijp ik het toch, tenzij in de akte expliciet iets anders staat. De huurder hoeft dus niet via de eigenaar van het heersend erf te gaan. Maar misschien moet je wel zowel de huurder als de eigenaar van het leidend pand in gebreke stellen voor het niet respecteren van de modaliteiten van de akte.

Franciscus
Berichten: 38587

#6 , 11 apr 2013 19:27

Mogelijk een oplossing:
Zeker op de parkeerplaatsen vermelden dat het een privaat parking betreft van zaak x
vermelding van veldwetboek art 87 8°
Bij de eigenaar van pand vooraan bedingen dat vooraandus aan de straatzijde eveneens een bord aan de muur mag geplaatst worden ( mee opnemen in akte) dat verkeersbord C1 bevat samen met te tekst private doorgang enkel voor bewoners en bezoekers voor firma.
In een kastje eventueel het parkeerreglement hangen.

Hier al een handige tekst

Parkeren op private grond


Om te beletten dat wildvreemden of niet bevoegden komen parkeren op private grond - bewoners hebben een kaart of een sticker zodat ze kunnen herkend worden.

Wanneer u meent dat jouw parking privaat is, moet dit duidelijk aangegeven zijn, liefst met de vermelding naar het veldwetboek art. 87.8°.

De politie kan dan een PV opstellen op basis van het veldwetboek zodat de overtreder een boete kan krijgen. Politie zal om een aantal redenen niet zo vlug overgaan tot takelen. Politie kan en moet dus wel optreden ook als ze zeggen van het niet te doen - indien ze weigeren best hun commissaris verwittigen.
Je kan dat voorkomen door op voorhand eens af te spreken en te horen wat die commissaris zijn mening is. Laat deze gerust deze tekst lezen.

U kan dan na de vaststelling van de politie een gerechtsdeurwaarder en een takelfirma opbellen. Onder het toeziend oog van deze gerechtsdeurwaarder wordt de takeling dan uitgevoerd als een goede huisvader. U moet wel zelf de takelkosten en andere kosten betalen, maar u kan deze nadien via het gerecht terugvorderen van de eigenaar van het bewuste voertuig.

U plaatst aan de toegangswegen van de parking een bord met volgende tekst:

""Private eigendom. Verboden te parkeren met uitzondering voor de klanten van onze handelszaak of gebruikers met toelating"" Gebruik daar vb een bord fig. C1 (wit bord met rode rand) met onderbord waarop de tekst staat voor.

Bevestig ook de tekst van het inwendig reglement aan de muur - uittreksel

' Strafklacht zal geformuleerd worden tegen de overtreders. De politie zal steeds verwittigd worden. Onverminderd de geldboete en de bevoegdheid van de politierechter, zal vaststelling van de inbreuk gebeuren door een PV van een gerechtsdeurwaarder, gevolgd door het wegtakelen van het voertuig. Een en ander op kosten van de overtreder. Bij gebreke aan betaling zal gedagvaard worden voor de rechtbank tot recuperatie, zo nodig samen met bewarend beslag. Veroordelende vonnissen zullen bij gebreke aan vrijwillige betalingen met alle middelen van recht worden uitgevoerd met inbegrip van uitvoerend beslag. De kosten kunnen oplopen tot 1250 euro en meer.'

Dat wil zeggen dat als veldwetboek van toepassing is - de politie nu de geïntegreerde politie op 2 niveau bevoegd is (dus zowel de lokale als de federale).

uittreksel uit het veldwetboek:

Art. 67. (De politieambtenaren van de lokale politie) zijn, (...) belast met het opsporen en
vaststellen van wanbedrijven en overtredingen inzake veld- en bospolitie, alsmede van jachten
visserijmisdrijven, op het grondgebied waarvoor zij beëdigd zijn --

Art. 87. worden gestraft:
8° Zij die, zonder noodzaak en ondanks het verbod van de eigenaar, gebruik maken van een weg die aan een bijzondere persoon toebehoort.

Art. 91. De straffen op de overtredingen, omschreven in de artikelen 87, worden verhoogd tot het maximum en de rechtbank spreekt bovendien gevangenisstraf van één dag tot zeven dagen uit:
1° Indien er herhaling is binnen een jaar, te rekenen van het eerste vonnis tegen de schuldige gewezen wegens dezelfde overtreding en door dezelfde rechtbank;
2° Indien de overtredingen bij nacht zijn gepleegd;

Verduidelijking: een bijzondere persoon (art. 87 veldwetboek) is een identificeerbare persoon, dus een persoon die geen overheid is.

…-…

Een andere en minstens adequate mogelijkheid is het instellen van een procedure op eenzijdig verzoekschrift tegen de niet identificeerbare wild parkeerders


Door het parket worden echter onderrichtingen uitgeschreven waardoor het takelen wordt beperkt. Zo zal niettegenstaande een inbreuk op het veldwetboek, zelden worden overgegaan tot het takelen van een voertuig op privaat terrein en wordt er zelden getakeld voor voertuigen die geen hinder bezorgen.

Wettelijk is de taak is van de politie, om misdrijven op te sporen, ter kennis te brengen van de bevoegde instanties (justitie), maar ook om ze te doen ophouden (vb takelen).

Bij een parkeerovertreding doet men ophouden door het voertuig weg te laten halen, ofwel de bestuurder die op bevel politie zijn voertuig weghaalt ofwel indien niet ter plaatse door de takelwagen in opdracht van de politie (op kosten en risico van de eigenaar).

Gezien dit laatste niet zo snel wordt toegepast kan je via gerechtsdeurwaarder werken voor de wagens op privaat terrein.

Het hangt er allemaal een beetje vanaf.
Je moet wel duidelijk in het reglement de maximale mogelijkheid hebben ingeschreven.
Je kan geen deurwaarder vragen als het niet voorzien is in het reglement gezien de verantwoordelijke op dat ogenblik geen mandaat heeft van de AV. Maar dat lijkt me duidelijk.

vb
Enkele jaren geleden heeft een grote firma die met hetzelfde probleem zat deze regel ook toegepast met dien verstande dat zij een klem op het voertuig lieten bevestigen en in hun algemene voorwaarden vermeld stond (voorwaarden op bordje bij de ingang): indien geparkeerd akkoord met de algemene voorwaarden - geen bewijs aanwezig plaatsen wij een klem en rekenen forfaitair per dag 25 € - (toen nog 1000 Bfr)
Klem wordt verwijderd bij betalen van de verschuldigde som.

Boel foutparkeerders hebben heisa gemaakt en gingen hun advocaat inspannen want zoiets kon niet enz enz - politie werd erbij gehaald … eindresultaat per dag 25 € te betalen.
Daarbij zakte het aantal foutparkeerders zienderogen en na enkele maanden bijna problemen meer.


Parkeerboetes op mijn privé-parking?

Het antwoord op die vraag hangt af van verschillende factoren, en van de interpretatie van de rechter, indien uw klant de boete zou betwisten. Het algemeen verkeersreglement, waarin onder meer het gebruiksrecht van parkeerplaatsen voor minder validen wordt geregeld, is van toepassing op "de openbare weg". Alleen is nergens in de wetgeving een sluitende definitie van het begrip "openbare weg" terug te vinden. De verschillende definities die momenteel worden gehanteerd gaan wel allemaal ongeveer dezelfde richting uit: een weg is openbaar wanneer hij voor iedereen, zonder onderscheid, toegankelijk is. Tenzij uw parking wordt afgesloten (slagboom…) zal ze vrijwel altijd worden beschouwd als onderdeel van de openbare weg. Of een bord met de vermelding "Enkel toegankelijk voor onze klanten tijdens het winkelen" hier iets aan verandert, hangt af van de interpretatie van de rechter. Geldt uw parking als "openbare weg", dan is de politie inderdaad bevoegd om er controles uit te oefenen op de naleving van het verkeersreglement en eventueel bekeuringen uit te schrijven. Wellicht is het in uw situatie aangewezen om op een duidelijk zichtbaar bord op de mogelijkheid van politiecontroles en –sancties te wijzen. Dit zal klanten wellicht afschrikken het verkeersreglement op uw parking te negeren en incidenten eerder voorkomen. (N.V.C.)

Deze laatste tekst ook maar toegevoegd - vb op de parking van Makro - Carrefour en Delhaize is het verkeersreglement van toepassing en kan de politie qua overtredingen perfect optreden - doen ze vb in Antwerpen aan de Makro dagelijks - vooral de gehandicaptenplaatsen.




Relatie met appartementsgebouw


“Art.1719.De verhuurder is, uit de aard van het contract, en zonder dat daartoe enig bijzonder beding nodig is, verplicht :...3° De huurder het rustig genot daarvan te doen hebben zolang de huur duurt.Art.1725.De verhuurder is niet verplicht de huurder te vrijwaren voor de stoornis die derden hem door feitelijkheden toebrengen in zijn genot, zonder dat zij overigens beweren enig recht op het verhuurde goed te hebben; onverminderd het recht van de huurder om hen in eigen naam te vervolgen.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

“1005.Derden kunnen de huurder storen,zonder daarom de minste aanspraak te maken op het verhuurde goed(art.1725 B.W..B.v.:...de toegang door neerstorten van vuilnis of materieel verhinderen...De huurder mag de derde rechtstreeks aanspreken(bezitsvording,art.1382).“(DEKKERS,R.,Handboek Burgerlijk Recht,Brussel Bruylant 1971,569).

De gedwongen mede-eigendom van het terrein is ofwel onderworpen aan art.577-3 B.W. of behoort aan een vereniging van mede-eigenaars met rechtspersoonlijkheid. Vraag hen de passende STRUCTURELE maatregelen te nemen.

De Koning bepaalde,bij mijn weten, tot nog toe die gevallen niet en de enkele parkeerovertreding volstaat niet voor de toepassing van voornoemd art.54bis.

“Art.87.Met een geldboete van een euro tot tien euro worden gestraft:...8°. Zij die,zonder noodzaak en ondanks verbod van de eigenaar,gebruik maken van een weg die aan een bijzondere persoon toebehoort”(Veldwetboek).
Werd dit misdrijf gepleegd dan kan de politie het ook verbaliseren.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”