Verzekering gemeenschappelijke delen noodzakelijk?

Trickster
Topic Starter
Berichten: 106

Verzekering gemeenschappelijke delen noodzakelijk?

#1 , 09 apr 2013 19:37

Onze mede-eigendom bestaat uit een residentieel park met vakantieverblijven (chalets) waarvan elke mede-eigenaar één of meerdere privé-percelen bezit, alsook gemeenschappelijke delen zoals groene zones, parkings en straten. Elke mede-eigenaar heeft in principe voor zijn eigen verblijf een eigen brandverzekering afgesloten, maar voor de gemeenschappelijke delen is er door de VME geen enkele verzekering aangegaan.

1/ Is zo'n verzekering noodzakelijk?
2/ Kan bij schade of dergelijke de VME aansprakelijk worden gesteld en/of opdraaien voor de kosten doordat er geen dergelijke verzekering is aangegaan? (Enkele voorbeelden: een groene zone wordt beschadigd door onbekenden die met een zwaar voertuig diepe bandensporen nalaten waardoor het grasmat hersteld moet worden, uitstekende nagels van een petanquebaan brengen zware verwondingen toe aan derden, bij een storm valt een boom die zich in de groene zone bevindt neer op een chalet, etc.)

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#2 , 10 apr 2013 20:31

Zo'n verzekering is nuttig wanneer er schade door de VME (lees ook door gemeenschappelijke delen) of schade aan de VME (lees de gemeenschappelijke delen) wordt toegebracht. Als de polis dat dekt komt die tussen. Is dat niet het geval, zal de VME zelf geld moeten op tafel leggen.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 11 apr 2013 08:14

“Art.1384.Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door de daad van personen voor wie men moet instaan, of van zaken die men onder zijn bewaring heeft.”(Burgerlijk Wetboek).

‘Kan bij schade of dergelijke de VME aansprakelijk worden gesteld en/of opdraaien voor de kosten...(Enkele voorbeelden: een groene zone wordt beschadigd door onbekenden die met een zwaar voertuig diepe bandensporen nalaten waardoor het grasmat hersteld moet worden, uitstekende nagels van een petanquebaan brengen zware verwondingen toe aan derden, bij een storm valt een boom die zich in de groene zone bevindt neer op een chalet, etc.).’

De VME en de mede-eigenaars kunnen schade berokkenen aan zichzelf, aan mekaar en aan derden door zaken die zij onder hun bewaring hebben. Zich hiertegen verzekeren is geen wettelijke verplichting maar wel aangewezen. Contractueel kan die verplichting geheel of gedeeltelijk opgelegd worden door de VME. Eigenschade- en rechtsbijstandsverzekering zijn hierbij facultatief.

‘Celui qui réclame des dommages et intérêts en raison d'un dommage causé par le fait d'une chose doit prouver,mais doit uniquement prouver,que le défendeur à l'action a sous sa garde une chose atteinte d'un vice,qu'un dommage a été subi par le demandeur et qu'il existe une relation de causalité entre le vice de la chose et le dommage.Il est sans relevance qu'un examen normal,même approfondi,de la chose n'aurait point fait découvrir le vice‘(Cass. 21 december 1956,Pas. 1957,I,424-427).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”