Maanden zonder bel.

Jossy
Topic Starter
Berichten: 123

Maanden zonder bel.

#1 , 04 apr 2013 08:51

Iemand woont als eigenaar is een redelijke grote building, waar een externe syndicus (firma) aangesteld is.
Sedert half december werkt de bel niet meer, noch als men aanbelt beneden aan de ingangsdeur van het gebouw, noch boven aan de deur van het appartement zelf. Dit werd gemeld aan de firma waar de syndicus werkt. Na veelvuldige e.mails te sturen, was er dan toch reactie en het mankement wordt naar het schijnt veroorzaakt door de belinstallatie van het appartement eronder. Maar die huurders doen NOOIT open en de eigenaar van dat appartement reageert ook niet. Nochtans is men verplicht toegang te verschaffen indien er algemene problemen zijn (staat in reglement). Nogmaals enkele boze mails gestuurd en nu schreef de firma dat er "binnenkort" renovaties gebeuren en het belsysteem aan de ingang volledig vernieuwd wordt en dat ze dus de bel van die eigenaar (die geen toegang verleent in zijn appartement) niet gaan aankoppelen en dat hij dan wel zal reageren. Dit is gewoon larie plus dat die renovatiewerken nog moeten starten (volledige nieuwe inkom, nieuwe deur, nieuw belsysteem, nieuwe brievenbussen, schilderwerken, nieuwe vloer, en noem maar op), dus hoeveel maanden zijn we dan verder ??????
De 3-maandelijkse onkostenrekeningen blijven uiteraard komen. In één van de mails aan de syndicus werd geschreven, dat indien het probleem niet onmiddellijk wordt opgelost, een bepaald bedrag van de onkostenrekening zal afgetrokken worden ! Toen werd er wel direct gereageerd en schreven dat dit niet zo maar mocht en dat dit niets te maken had met elkaar. Is dat zo ?? Maar hoe anders kan er druk gezet worden dat er daadwerkelijk iets gedaan wordt aan dit probleem ?? Dus al wie komt bellen vangt bot, ook de postbode met aangetekende zending of pakje, en als iemand komt op afspraak moet die eerst met zijn gsm bellen dat hij voor de deur staat. En er zijn toch nog heel wat (oudere) mensen die geen gsm hebben. De situatie is onaanvaardbaar, maar de firma wil dit niet inzien.
Kan er iemand raad geven a.u.b.?
Bedankt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 05 apr 2013 08:18

Stel uw SYNDICUS aangetekend in gebreke met samenvatting van de reeds gevoerde correspondentie. Deel hem daarin mee dat u bij niet nakomen binnen een redelijke termijn de betaling van de huur PROPORTIONEEL opschort tot eraan voldaan is,met toepassing van de niet-uitvoeringsexceptie

‘De verhuurder kan de huurder niet dwingen zijn verplichtingen na te komen indien hij zelf de zijne niet nakomt‘(Cass. 26 juli 1844,Pas. 1844,I,226)
‘Bij een wederkerig contract behoort de exceptio van niet uitvoering tot de natuur van het contract‘(Cass. 26 mei 1989,Bull.Cass. 1989,1020).
‘De huurder kan de betaling van zijn huurgelden OPSCHORTEN,zolang de verhuurder zijn onderhoudsverplichtingen(art.1719,1720 B.W.) niet uitvoert. De toepassing van de exceptio non adimpleti contractus is gepast,omdat de huurovereenkomst een wederkerige overeenkomst is waarbij een partij geen rechten kan doen gelden zonder tot enige correlatieve verplichting te zijn gehouden‘(Rb.Kortrijk 9 oktober 1984,T.R.D.-dossier 1988-1,7,noot).

Zie ook : http://www.elfri.be/exceptio-non-adimpleti-contractus" onclick="window.open(this.href);return false;. Wat geldt voor de relatie huurder/verhuurder geldt evenzeer voor de relatie mede-eigenaar/syndicus
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Jossy
Topic Starter
Berichten: 123

#3 , 05 apr 2013 11:33

Bedankt voor uw antwoord. Maar u schrijft "... de betaling van de huur PROPORTIONEEL opschort tot eraan voldaan is,met toepassing van de niet-uitvoeringsexceptie", maar de benadeelde is zelf eigenaar hoor. Is hier een ander reglement voor ? Hij wil de rekening, die hij om de 3 maanden ontvangt voor "algemene kosten" van het gebouw, proportioneel verminderen en dus niet het volledig bedrag betalen. Mag dit ook (na een aangetekend schrijven) ?

Reclame

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#4 , 05 apr 2013 19:58

Ik denk dat j.demoor een beetje in de war is ;-)

De provisies voor het werkkapitaal kunnen nooit opgeschort worden. Wat u wel moet doen is de syndicus in gebreke stellen en de syndicus moet zorgen dat het probleem wordt opgelost.
Als de mede-eigenaar onder u geen zin heeft om mee te werken, dan moet de syndicus via de rechtbank desnoods in kort geding de toegang verzoeken (liefst met een dwangsom).

Jossy
Topic Starter
Berichten: 123

#5 , 06 apr 2013 13:25

Bedankt voor uw antwoord.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”