Rechten van kind-eigenaar als het volwassen wordt

Jorre
Topic Starter

Rechten van kind-eigenaar als het volwassen wordt

#1 , 19 mar 2013 22:16

Een grootvader heeft voor zijn kleindochter een huis op haar naam gezet.
Na zijn overlijden raakten de ouders van het kind in vechtscheiding.
De vader (die bekend staat als huisjesmelker) van het kind inde de inkomsten van de huurgelden van de huidige huurders.
Het meisje is ondertussen volwassen geworden, en krijgt een deurwaardersexploot om de onroerende voorheffing te betalen. Het meisje verwittigt haar vader maar deze weigert haar de huurgelden door te storten, en tevens de eigendomsrechten en sleutels van het huis aan haar over te dragen nu zij volwassen is. Er is trouwens in de loop der jaren reeds een moeilijke verhouding tussen vader en dochter.
Haar vader weigert elk verder contact, en hij weigert tevens alle betalingen aan de fiscus uit te voeren.

Het meisje vraagt nu wat haar rechten zijn, en wat ze concreet moet doen om die rechten af te dwingen.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Xastheron
Berichten: 719

#2 , 20 mar 2013 08:33

Eerst en vooral de onroerende voorheffing betalen. Deze moet toch betaald worden en gezich de kleindochter de eigenaar is (en meerderjarig) heeft ze geen enkele geldige reden om dit niet te doen.

Daarnaast kan de kleindochter best een aangetekende brief versturen naar haar vader, met de uitdrukkelijke vraag om de huurgelden volledig over te schrijven. Gemaakte kosten in het huis kunnen in mindering gebracht worden mits staving door facturen en de controle hiervan (nieuwe oven zegt u? hoe komt het dat er hier dan een aftands oud ding staat?).

Indien het over inkomsten over meerdere jaren gaat (als we al over enkele duizenden of tienduizenden euros spreken), is het misschien best deze brief onmiddellijk al door een advocaat te laten opstellen. Dan is ze zeker dat al haar rechten geborgd worden.

Enkele zaken die haar kunnen helpen in de zeer waarschijnlijk hieropvolgende rechtzaak zijn: uitreksel notaris waarin nalatenschap beschreven wordt van grootvader (met daarin aangeduid wat er naar de kleindochter gegaan is), afschrift van notariële akte van de eigendomsoverdracht, afschrift huurcontract waaruit zal blijken dat de verkeerde persoon het huurcontract opgesteld heeft zonder akkoord eigenaar en waarschijnlijk zonder verklaring dat hij op dat moment van rechtswege optreedt voor de werkelijke eigenaar (en indien dit toch zo zou zijn, dan weet men op z'n minst al wat de exacte huurprijs is).

Jorre
Topic Starter

#3 , 20 mar 2013 15:10

Alvast dank hiervoor, Xastheron.
De onroerende voorheffing is betaald door het meisje (met deel van haar spaarcenten).
Ze heeft twee aangetekende schrijven gericht: een naar haar vader (om aan te sporen tot overdracht) en een naar de huurders op het pand (om kennis te maken op datum in het huis en om het huis zelf te kunnen inspecteren). Ik denk dat de advocaat inderdaad een handje geholpen heeft want lijkt me vrij volledig.

De notariële akte(n): dat ligt iets moeilijker gezien de instrumenterende notaris de vader van het meisje reeds lang als een van zijn betere klanten heeft en er goed mee bevriend is. Toen de akte werd opgesteld bij leven van de grootvader was er tussen de ouders nog geen probleem. Toen dit er wel was, werkte de notaris voortdurend tegen tijdens de vereffening-verdeling.
Kan men ook hier op een correcte en dwingende manier de juiste documenten verkrijgen, zelfs al heeft de vader hier een voordeelpositie?

Huurcontract kan ook een probleem zijn, want vader staat informeel gekend als huisjesmelker. En tot nog toe gaven de huurders niet thuis toen het meisje meermaals aangebeld had. Zij hoopt dat hier spoedig respons van de huurders komt. Die mensen zullen zich nu ook wel afvragen wat hier aan de hand is.

Wat is een mogelijke volgende stap om zich voor te bereiden? Vrederechtbank?
Moet er ook bij het kadaster worden langsgegaan of de fiscus om meer informatie te krijgen?

Reclame

freelance
Berichten: 2615

#4 , 21 mar 2013 22:50

Inderdaad de huurders kunnen hier eventueel raar opkijken .
De kleindochter kan pas haar rechten laten gelden ( alsook verplichtingen ) t.o.v. de huurders aan de hand van een eigendomstitel.

De andere zaken worden hier ( hopelijk ) verder wel beantwoordt door posters die beslagen zijn in de materie .
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Jorre
Topic Starter

#5 , 08 apr 2013 14:28

De situatie is ondertussen een stuk duidelijker.
De vader heeft ondertussen de huurinkomsten (voorlopig zonder de intresten) op zijn dochter's rekening gestort.

De woning is verwaarloosd en wordt door de vader eerder als opslagruimte gebruikt.
Nochtans zijn er huurders, maar niet feitelijk op dit adres woonachtig. Ze hebben er wel een 'postbus'.
Wat zijn hier de valkuilen voor iemand die in deze materie niet onderlegd is als nieuwe eigenaar in deze situatie? Kan zij boetes oplopen door gesjoemel van haar vader? En hoe kan zij dit vermijden?
Het liefst zou ze van de woning af willen raken wegens de situatie.

swake002
Berichten: 22

#6 , 10 apr 2013 13:42

Een woonst moet woonbaar zijn, daar bestaan minimum normen voor. Als je hier als eigenaar niet voldoet kan (mag?) je het niet verhuren en kan je inderdaad aansprakelijk worden gesteld.

Ik lees dat de huurders er niet woonachtig zijn. Kan het gebouw dan aanzien worden als een kantoorgebouw of opslagplaats? Hiervoor zijn er niet veel normen. Één en ander moet wel veilig zijn (gas- en elektriciteitsleidingen bvb).

De vader maakt gebruik van het huis als opslagruimte. Hij kan dus aanzien worden als huurder. Ook al is er geen geschreven huurcontract hiervoor kan de dochter toch een huur vragen voor deze opslag.
Als ze hem liever buiten heeft dan kan ze de vader ook aanmanen om het pand te verlaten, liefst aangetekend, en liefst ook vermelden dat hij zijn spullen moet meenemen en de boel proper achter laten.

Wat de andere huurders betreft idem.

Moesten de huurders vertrouwenswaardig zijn zou ik er persoonlijk voor kiezen de huurinkomsten te blijven innen en met hen een huurcontract afsluiten. Die huur dekt waarschijnlijk ook wat kosten die eventueel dringend gemaakt moeten worden om het pand in voldoende goede staat te brengen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”