Notuleren AV twee verslagen?

Saltadoom
Topic Starter
Berichten: 46

Notuleren AV twee verslagen?

#1 , 12 feb 2013 20:49

Aangenomen dat de syndicus en de secretaris verschillende personen zijn, dient elk van beide heren een verslag op te maken (notulen door syndicus; verslag vergadering door secretaris) ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#2 , 12 feb 2013 21:41

Het is één van de eerste taken van de AV om haar secretaris aan te duiden. Meestal wordt deze taak opgenomen door de syndicus. Op het einde van de AV wordt het verslag voorgelezen en ter ondertekening voorgelegd aan de mede-eigenaars. Een tweede notulist is m.i. overbodig.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#3 , 13 feb 2013 10:37

Er is slechts één verslag, ter plekke en doorlopend op te stellen door de syndicus, na te zien door de secretaris (op basis van zijn nota's), voor te lezen door de voorzitter, te ondertekenen door de drie en pas daarna te paraferen door de aanwezige mede-eigenaars, die het wensen. Niet vergeten bij elke handtekening de naam te vermelden.

De syndicus kan ook de secretaris zijn, maar dat is niet wenselijk als er geschillen zijn tussen hem en één of meerdere mede-eigenaars.
De secretaris moet geen mede-eigenaar zijn.

Reclame

Saltadoom
Topic Starter
Berichten: 46

#4 , 06 mar 2013 20:23

Kom nog even terug op de kwestie of twee verslagen opgemaakt dient te worden. Uit de commentaren blijkt dat dit niet nodig is, vermits de nieuwe wet stelt dat enkel 'notulen van de beslissingen' moeten worden opgemaakt en dit zou voldoende moeten zijn.

Nu lees ik op een verwante site dat benevens de notulen van de beslissingen ook, en ik citeer: "Dit staat er echter niet voor het uitgebreidere verslag van de besprekingen, zodat men zich dan de vraag kan stellen wat dan de juridische waarde van dit document is.", een uitgebreider verslag van de besprekingen noodzakelijk is.

Ik weet niet of ik in dit geval naar een andere site mag verwijzen, maar is eenmalig omdat de lezers het volledige artikel moeten kunnen opnemen om de juiste interpretatie van de wet kunnen neerzetten. (http://www.quimmo.be/nl/blog/geluidsopn ... to-notulen" onclick="window.open(this.href);return false;)

Mvg,

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#5 , 07 mar 2013 07:12

De problematiek van de notulen, is dat het geen integrale kunnen zijn, zonder een enorme bijkomende kost (deurwaarder die een bandopnae maakt, alles uittikt en ervan een PV opstelt).

Een samenvatting is steeds partijdig, daarom heeft de wetgever gekozen om enkel de beslissingen te registreren.

De bewijslast is daardoor verschoven van de notulen naar de uitnodiging (en wat toen ter beschikking was van de mede-eigenaars).

De reden daarvan is drievoudig:
1° de discussie over de correcte inhoud van de notulen doen stoppen, door ze minimaal te houden
2° zeker te zijn dat alle noodzakelijk informatie ter beschikking si van de mede-eigenaar die niet aanwezig is en een volmacht wil geven.
3° idem voor de mede-eigenaars die niet stemgerechtigd zijn, en dus niet aanwezig mogen zijn tijdens de AV

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#6 , 07 mar 2013 08:21

De wet legt in se enkel op wat er minimum moet instaan. Het staat de AV natuurlijk vrij om in de statuten op te nemen of zelfs te beslissen dat de notulen ook de belangrijke punten moeten bevatten die naar boven zijn gekomen tijdens de bespreking.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#7 , 07 mar 2013 09:24

Lees de parlementaire documenten terzake .... . Dat is een klassieke interpretatie van de syndici die het oude systeem (hun waarheid notuleren) willen behouden.

Besluit: als je te maken heb met een syndicus die dit doet, teken de PV niet op het einde van de AV. Zijn bijkomende gegevens krijgen dan tegenover u niet meer de waarde van een officieel stuk van de VME, maar wel van een gewone onderhandse akte. Het is aan de syndicus om te bewijzen dat wat hij geschreven heeft de waarheid is.

En eens de waarde van het geschil meer is dan geloof ik 350 EUR kan het bewijs via getuigen niet meer geleverd worden.

De enige geldige bewijzen blijven in feite (behave een paar zeer specifieke uitzonderingen)
1° een bandopname, met transcriptie (gevalideerd door een deurwaarder)
2° documenten overgemaakt door de syndicus aan alle mede-eigenaars ten laatste met de uitnodiging voor de AV.

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#8 , 07 mar 2013 10:31

Wat begrijp jij onder 'beslissingen'?

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#9 , 07 mar 2013 12:43

Wat begrijp jij onder 'beslissingen'?
Goede vraag ….

Mening van de Taalunie:
http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/104/
besluit = 'na beraadslaging tot een beslissing komen'.

Mijn persoonlijke mening (beknopt):
1. Een besluit is een beslissing in het algemeen, waar men na een overweging toe komt.
2. Een beslissing is dus een besluit zonder de overwegingen.

Zo een mede-eigenaar de beslissing betwist bij de Vrederechter, zal de advocaat van de vertegenwoordiger van de VME besluiten neerleggen, welke de overwegingen meedelen die aanleiding hebben gegeven tot het voorstel ….

Hier wordt dus terug het belang aangetoond van het feit dat een mede-eigenaar, die een punt voorstelt, ook zijn overwegingen moet bekend te maken aan de vertegenwoordiger van de VME, ten minsten 3 weken voor de AV. Want anders kan de VME deze niet rechtsgeldig voorleggen aan de rechter vermits niet tegensprekelijk bij het verzenden van de uitnodiging.

Saltadoom
Topic Starter
Berichten: 46

#10 , 08 mar 2013 10:24

Bedankt Luc & Float, lijkt mij in het geval het ooit zover zou komen, ingewikkelde materie.

Als alle nog aanwezige mede-eigenaars, de tijdens de AV de opgemaakte notulen ondertekenen, kunnen de notulen dan nog aangevochten of betwist worden? Zijn het enkel de afwezigen (zonder volmacht) die drie maand tijd krijgen om tegen een door de AV genomen beslissing in beroep te gaan?

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#11 , 10 mar 2013 20:20

Initieel sprak het wetsvoorstel over ontwerpnotulen waarbij het de volgende bedoeling was:
"De wet bepaalt thans geen enkele termijn voor de overzending van de notulen van de algemene vergaderingen. De syndici wordt vaak verweten dat ze de neiging hebben de notulen van de algemene vergaderingen pas over te zenden samen met de bijeenroeping voor de volgende vergadering, dat wil zeggen nagenoeg een jaar nadien.
Zulks doet uiteraard ernstige problemen rijzen, want het is op dat ogenblik haast onmogelijk een doeltreffende controle uit te oefenen op de inhoud van de notulen, noch op de snelheid waarmee de genomen beslissingen ten uitvoer zijn gelegd.
Bovendien veroorzaakt dat moeilijkheden bij het instellen van een beroep tegen een beslissing van de algemene vergadering aangezien de beroepstermijn drie maanden bedraagt. De voorgestelde bepaling beoogt de syndicus een termijn van één maand op te leggen voor de overzending van de notulen van de algemene vergaderingen.
Teneinde de bewijskracht van de notulen van de algemene vergaderingen te vergroten, wordt, in navolging van de Franse wet, tevens voorgesteld te eisen dat de ontwerpnotulen tijdens de vergadering worden opgesteld en ondertekend door de voorzitter en door de secretaris die de dag zelf van de vergadering worden aangewezen, alsmede door de mede-eigenaars die nog aanwezig zijn op het einde van de vergadering. De notulen zouden echter alleen aangenomen beslissingen bevatten, met vermelding van de verkregen meerderheden. Na de vergadering zouden de mede-eigenaars, binnen een termijn van tien dagen, aan de syndicus een beknopte commentaar mogen verzenden waarin ze hun standpunt weergeven, dat bij de notulen wordt gevoegd. Aangezien de stemmers niet bij naam worden geïdentificeerd, valt het ten slotte nagenoeg onmogelijk na te gaan of een mede-eigenaar die tegen een beslissing van de algemene vergadering een rechtsvordering instelt, doet blijken van het vereiste belang om in rechte op te treden. Behalve in geval van afwezigheid, wilsgebrek of vergissing is een mede-eigenaar immers niet gerechtigd beroep in te stellen tegen een beslissing als hij zich vóór die beslissing heeft uitgesproken, of als hij zich heeft onthouden. Net als de Franse wet16 stelt de nieuwe bepaling dat de stemmingen uitvoerig worden opgenomen in de notulen van de algemene vergadering."

Het is pas tijdens de besprekingen in de Senaat dat die zienswijze enigszins is veranderd. Waarbij het dan nog eens onduidelijk is waarom die is veranderd.

Ik zou toch durven afleiden dat het enkel gaat om minimumeisen ten opzichte van de syndicus. Er is geen enkel verbod dat de syndicus ook relevantie informatie mag opnemen in de notulen. Dat lijkt mij ook logischer. De wetgever had ook als doelstelling dat mede-eigenaar hun opmerkingen kunnen geven op beslissingen die door de AV werden genomen. Het zou zeer onlogisch zijn om relevante opmerkingen niet op te nemen in de notulen.

Als de redenering wordt gevolgd dat enkel de beslissingen zouden mogen opgenomen worden, dan weet uiteindelijk niemand wat er beslist is zonder enige context te geven met betrekking tot het punt. Het louter verschuiven naar de dagorde lost ook niet alles op. Als er een bepaald plan wordt voorgelegd aan de AV dan zou de strikte redenering zijn dat de AV enkel de mogelijkheid zou hebben om het plan goed of af te keuren en geen randbemerkingen kan geven met betrekking tot haar beslissing.

Hetzelfde als de syndicus zou ontslaan worden. De strikte redenering leidt ertoe dat geen overwegingen mogen opgenomen worden waarom de syndicus wordt ontslagen.

Twee verslagen zijn sowieso uitgesloten omdat de kans op een vernietiging zeer groot is omdat niemand ze heeft ondertekend.

Dit moet dan ook met enige realiteit worden aangepakt. De notulen moeten een correcte weergave zijn van wat er op de algemene vergadering beslist en gezegd is geweest waarbij voor het tweede enkel moet opgenomen worden wat relevant is.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#12 , 18 apr 2013 12:54

Hiervoor de primaire tekstpassage van het parlementair verslag. Die tekst is NIET gewijzigd door de Senaat.
"(...) De notulen zouden echter alleen aangenomen beslissingen bevatten, met vermelding van de verkregen meerderheden. (...)
Ik zou toch durven afleiden dat het enkel gaat om minimumeisen ten opzichte van de syndicus. Er is geen enkel verbod dat de syndicus ook relevantie informatie mag opnemen in de notulen. Dat lijkt mij ook logischer. De wetgever had ook als doelstelling dat mede-eigenaar hun opmerkingen kunnen geven op beslissingen die door de AV werden genomen. Het zou zeer onlogisch zijn om relevante opmerkingen niet op te nemen in de notulen.
Het woord "alleen" in de vermelde tekst sluit uit dat het gaat om minimumeisen.

Als de redenering wordt gevolgd dat enkel de beslissingen zouden mogen opgenomen worden, dan weet uiteindelijk niemand wat er beslist is zonder enige context te geven met betrekking tot het punt. Het louter verschuiven naar de dagorde lost ook niet alles op. Als er een bepaald plan wordt voorgelegd aan de AV dan zou de strikte redenering zijn dat de AV enkel de mogelijkheid zou hebben om het plan goed of af te keuren en geen randbemerkingen kan geven met betrekking tot haar beslissing.
1. de persoon die het punt voor stelt (syndicus of mede-eigenaar) dient een gemotiveerd en schriftelijk voorstel ter beschikking te stellen van de VME ten minstens 3 weken voor de datum van de AV.
2. de VME kan perfect ter vergadering de tekst wijzigen via amendementen en eventuele de stemming over het geheel verdagen naar de volgende AV, zo zij (of de voorzitter van de AV) vermoed dat de belangen van sommige mede-eigenaars kunnen geschaadt worden.
3. elke mede-eigenaar dient zijn mening te vormen voor de AV op basis van de voorliggend stukken (op datum van de uitnodiging).
4. na deliberatie met zijn gelijken dient hij te stemmen. Hij kan zijn neen stem motiveren. ofwel schriftelijk vooraf door middel van een brief aan de VME of zijn vertegenwoordiger, ofwel ter zitting waar de motivatie van zijn neen stem genotuleerd wordt (tekst dor hem goed te keuren).

Deze regels dienen opgenomen in het reglement van mede-eigendom.
Hetzelfde als de syndicus zou ontslaan worden. De strikte redenering leidt ertoe dat geen overwegingen mogen opgenomen worden waarom de syndicus wordt ontslagen.
De overwegingen dienen opgenomen in de brief die de mede-eigenaar, die het punt op de dagorde plaatst, overmaakt (of de syndicus als hij ontslag geeft).
Twee verslagen zijn sowieso uitgesloten omdat de kans op een vernietiging zeer groot is omdat niemand ze heeft ondertekend.
Mijn VME heeft het gepresteerd om twee ondertekende verslagen op te stellen (één met de mandatarissen en de aanwezige mede-eigenaars opgesteld door de "ontslagen" syndicus verpreid aan allen en één 10 dagen later enkel ondertekend door de mandatarissen, met uitzondering van de "ontslagen" syndicus en verspreid aan 25% van de ME). Zaak in behandeling bij de bevoegde rechtbank.
Dit moet dan ook met enige realiteit worden aangepakt. De notulen moeten een correcte weergave zijn van wat er op de algemene vergadering beslist en gezegd is geweest waarbij voor het tweede enkel moet opgenomen worden wat relevant is.
Notulen kunnen enkel onpartijdig zijn als alles wat gezegd wordt genotuleerd is. Anders zijn de notulen sowieso partijdig. Daarom heeft de wetgever beslist om "en gezegd" weg te laten. Het is aan de VME om aan te tonen dat zij de leden van de AV vooraf op een afdoende wijze heeft geïnformeerd.

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#13 , 21 apr 2013 08:08

Ieder zijn interpretatie.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#14 , 22 apr 2013 09:27

Ieder zijn interpretatie.
Tot de bevoegde Rechtbank of tot de wetgever beslist.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”