geen commissaris van de rekeningen

werner1
Topic Starter
Berichten: 110

geen commissaris van de rekeningen

#1 , 29 jan 2013 12:23

De syndicus stelde bewust geen agendapunt ter stemming bij de laatste algemene vergadering i.v.m. commissaris van de rekeningen. Eerstdaags zullen wij de afrekening 2012 ontvangen, met in bijlage een kostenstaat. Doch deze afrekeningen werden niet gecontroleerd door een commissaris van de rekeningen gezien er geen is.
Op de algemene vergadering 2013 zullen de uittreksels en facturen op de tafel worden gelegd ter inzage... .
Wat zijn de mogelijke gevolgen van de niet aanstelling van een commissaris ?
De syndicus is geen syndicus van beroep.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#2 , 30 jan 2013 20:51

Als er geen controle is geweest, kan er ook geen goedkeuring zijn.

Het niet aanstellen van een verplicht orgaan kan leiden tot de aansprakelijkheid van de vereniging van mede-eigenaars omwille van een fout van de algemene vergadering. U mag niet vergeten dat de syndicus een orgaan is van de vereniging van mede-eigenaars en de vereniging normaal gezien mee aansprakelijk zal gesteld worden voor fouten van haar organen.

Wat u moet doen is:
- BAV met als agendapunten
* benoeming commissaris
* bevoegdheden en verplichtingen van de commissaris

werner1
Topic Starter
Berichten: 110

#3 , 21 feb 2013 18:28

Als ik het goed voorheb is voor een bijzondere algemene vergadering een meerderheid nodig.
Ik krijg geen steun van de andere mede-eigenaars gezien zij de syndicus "volgen" en zij ook wensen verder te gaan zonder te veel "inmenging" van de nieuwe wet mede-eigendom.
Bewust zet de syndicus de aanstelling van de commissaris van de rekeningen niet op de dagorde. Wanneer ik op de vergadering zelf aanstuur op de benoeming krijg ik verschillende antwoorden van verschillende andere mede-eigenaars: wij wensen hier niet aan mee te doen, laat ons verder werken zoals voorheen, of de rekeningen zijn toch nagekeken door een andere mede-eigenaar of de aanstelling van een commissaris kunnen wij nu niet meer doen gezien het geen agendapunt is, en wij kunnen er ook niet over stemmen gezien niet alle mede-eigenaars op de vergadering aanwezig zijn. En dan sta je daar als mede-eigenaar... .

Reclame

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#4 , 22 feb 2013 21:00

Voor een BAV te verzoeken is een meerderheid van 20% van de aandelen noodzakelijk.
Je kan de syndicus dan liefst via een aangetekende brief verzoeken om het agendapunt op de dagorde te plaatsen. Als hij dat niet doet en niemand mee op de kar springt, dan is de enige mogelijkheid de syndicus daartoe te dwingen via de vrederechter.

NLBN
Berichten: 58

#5 , 28 mar 2013 20:22

Wij hebben wel een commissaris van de rekeningen, maar bij gebrek aan een beslissing omtrent zijn " bevoegdheden en verplichtingen " kreeg hij instructies van de syndicus om de boekhouding van zijn voorganger uit te pluizen én ( de niet eens goedgekeurde) rekeningen te verbeteren , alhoewel de syndicus zelf daartoe geen opdacht had gekregen.


Wat moet er best in die " bevoegdheden en verplichtingen " staan ? deze moeten door een AV goedgekeurd worden met een 3/4e meerderheid me dunkt én in het regelement van eigendom worden opgenomen ( notariele akte ? inschrijving ? )

Dank

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#6 , 29 mar 2013 18:13

@NLBN:
als je PM je e-mailadres geeft stuur ik je de volledige tekst.
Dat moet inderdaad in de statuten worden opgenomen. Dat lijkt mij te gaan om het beheer van de gemeenschappelijke delen dus 3/4-meerderheid.

j.demoor
Berichten: 10360

#7 , 30 mar 2013 09:38

“Art.577-8/2.De algemene vergadering wijst jaarlijks een commissaris van de rekeningen aan, die al dan niet mede-eigenaar is, wiens verplichtingen en bevoegdheden bij het REGLEMENT van mede-eigendom worden bepaald.”(Burgerlijk Wetboek).
“Art.19. § 1.Deze wet is vanaf de eerste dag van de derde maand volgend op de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad van toepassing(Bekendmaking 28-06-2010 Inwerkingtreding : 01-09-2010) op elk gebouw of groep van gebouwen die beantwoorden aan de in artikel 577-3 van het Burgerlijk Wetboek bedoelde voorwaarden...§ 2. De syndicus bedoeld in artikel 577-4, § 1, derde lid, 4° van hetzelfde Wetboek legt binnen zesendertig maanden na de inwerkingtreding(01-09-2010 + 36 maanden = 01-09-2013) van deze wet een aan de artikelen 577-3 tot 577-14 van hetzelfde Wetboek aangepaste versie van de bestaande basisakte, het REGLEMENT van mede-eigendom en het huishoudelijk reglement ter goedkeuring voor aan de algemene vergadering...”(2 JUNI 2010. - Wet tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de mede-eigendom te moderniseren en transparanter te maken).

“Art.577-4...Het reglement van medeëigendom moet bevatten :...5° de jaarlijkse periode van vijftien dagen waarbinnen de gewone algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars plaatsvindt...”(B.W.).
Op elke jaarlijkse vergadering vanaf 01-09-2010 moest dus een commissaris van de rekeningen aangewezen ZIJN.
Echter : De aangepaste versie van de bestaande basisakte, het REGLEMENT van mede-eigendom en het huishoudelijk reglement dienen ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering volgend op 01-09-2013.Dit reglement dient de verplichtingen en bevoegdheden van de commissaris van de rekeningen te bepalen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”