Basisakte versus wet ? Wat primeert ?

Mede-Eigendom
Topic Starter
Berichten: 51

Basisakte versus wet ? Wat primeert ?

#1 , 16 jan 2013 11:47

We zijn een groep van enkele mede-eigenaars, die handtekeningen voor 1/5 van de aandelen van een gebouw hebben verzameld om een nieuwe BAV aan te vragen (schriftelijk en per aangetekend schrijven). Basis : art. 577-6, par. 2 B.W.

In de basisakte van het gebouw (dateert van 45 jaar geleden) staat er dat de BAV kan worden aangevraagd, indien de eigenaars 1/3 van de aandelen uitmaken.

Wat primeert ?
De wet of of basisakte van het gebouw ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 16 jan 2013 12:00

Wet, tenzij deze aangeeft op welke wijze er mag vanaf geweken worden. Aangezien de basisakte het hier moeilijker maakt dan de intentie van de wet om mede-eigenaars de mogelijkheid te geven een algemene vergadering samen te roepen en dit beschouwd kan worden als nadelig voor hun belangen moet men het beding in de basisakte als ongeldig beschouwen.

fendtje
Berichten: 232
Locatie: burcht

#3 , 16 jan 2013 12:35

een tip,

vergeet wel niet te vermelden op welk uur de syndicus moet samen roepen.
laatst dat vergeten en uitnodiging was voor om 14 uur ,iedere eigenaar zou dan moeten verlof nemen om aanwezig te kunnen zijn.

Reclame

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#4 , 16 jan 2013 17:54

Inderdaad. 1/3 is nadelig ten opzichte van 1/5 waardoor de wet in dit geval voor gaat.

Mede-Eigendom
Topic Starter
Berichten: 51

#5 , 18 jan 2013 16:14

@ iedereen
Oef. Dat is goed nieuws. Ik kreeg het opeens warm toen ik dit zag staan in de basisakte.

We hebben geen bepaald uur gevraagd, maar dat kunnen we misschien nog herpakken door nogmaals een recommandé te sturen, nadat de eerste datum voorbij is (quotum van meer dan 1/2 halen we toch niet) net voordat we de tweede datum voor de AV vastleggen, waar we dan met een gewone meerderheid beslissingen kunnen nemen.

Nog een paar weken en we zijn hopelijk van een frauduleuze syndicus vanaf ...

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#6 , 18 jan 2013 17:46

Met betrekking tot het uur. Dat is eigenlijk niet nodig. De syndicus die een AV laat doorgaan om 14u tijdens een werkdag pleegt rechtsmisbruik en die AV zal sowieso vernietigd worden.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#7 , 22 jan 2013 10:57

Met betrekking tot het uur. Dat is eigenlijk niet nodig. De syndicus die een AV laat doorgaan om 14u tijdens een werkdag pleegt rechtsmisbruik en die AV zal sowieso vernietigd worden.
Persoonlijk heb ik mijn VME gedagvaard voor o.a. organisatie van een AV om 15u. Dat feit was op zich niet zwaar genoeg om alle belssinegn van de AV te vernietigen. Maar de rechter heeft alle beslissingen van die AV toch nog vernietigd om andere redenen. Ik vroeg enkel de vernietiging van één punt, weliswaar de hoofdbrok. Vonnsi bevestigd in beroep. Geen cassatie.

Er is zeker rechtsmisbruik, maar het moet zwaarwichtig genoeg zijn. Dat hangt af van de aard van de punten op de AV.

Mede-Eigendom
Topic Starter
Berichten: 51

#8 , 24 jan 2013 10:14

Dat is interessant. Die syndicus waar wij mee te maken hebben, stel je voor, die zegt dat hij geen minuut na 17u bereikbaar is. Alle AV's moeten gehouden worden tijdens de dag. En uiteraard, er komt geen kat, behalve diegene, die met hem in het zelfde bootje zitten en de anderen oplichten. Waar baseer je je op om dit als 'rechtsmisbruik' te laten bepalen ? Dat is dan nog een punt dat we erbij kunnen nemen.

En ik heb nog een vraagje - we hebben een aangetekend schrijven opgestuurd, met 1/5 van de aandelen, voor het vragen van een nieuwe AV. Ik heb een vermoeden dat de syndicus dit aangetekend schrijven niet zal aannemen, omdat ze weten dat het geen goed nieuws zal zijn. Indien de syndicus binnen de 30 dagen niet reageert om een nieuwe AV uit te roepen, kunnen we dan zelf aan de slag ? En als de recommandé terugkomt ? Mag dat dan ook ? In principe zouden ze een recommandé moeten aannemen, zou ik denken ...

Pedro
Berichten: 735

#9 , 25 jan 2013 23:45

Inderdaad. 1/3 is nadelig ten opzichte van 1/5 waardoor de wet in dit geval voor gaat.
Sedert de gewijzigde wet van 2010 gaat deze laatste altijd boven de statuutakte, ook al voorziet de akte in strengere bepalingen. Enige uitzondering; de 15 daagde periode. Wanneer hier de akte een langere termijn voorziet, dan geldt wel de akte. Voor het overige dus steeds de wet. In het nieuwe wetsartikel van 2010 werd de zinsnede ' tenzij strengere bepalingen in de statuten....' geschrapt.

Mede-Eigendom
Topic Starter
Berichten: 51

#10 , 26 jan 2013 12:33

Top! Bedankt.

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#11 , 30 jan 2013 09:31

Ik heb daar toch enigszins een andere visie op. De doelstelling van regels met betrekking tot dwingend recht is tot bescherming van de mede-eigenaars. Wanneer die bescherming wordt uitgebreid door bijvoorbeeld de mogelijkheid te bieden dat een kleinere meerderheid dan 20% van de aandelen een BAV kan bijeenroepen.

Die redenering volgt ook uit de redenering van het Hof van Cassatie in 2009:
Er is een uitspraak van het Hof van Cassatie van 6 februari 2009 die stelt dat "Uit de wetsbepalingen inzake appartementseigendom volgt niet dat de Algemene Vergadering van mede-eigenaars alleen door de syndicus kan worden samengeroepen."

Uittreksel uit het arrest:
"Eerste onderdeel
[...]
2. Voor het overige gaat het onderdeel ervan uit dat alleen de syndicus van een gebouw in gedwongen mede-eigendom de Algemene Vergadering van mede-eigenaars kan samenroepen.
Artikel 577-8, § 4, 1° van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat ongeacht de bevoegdheid die hem door het reglement van mede-eigendom wordt toegekend, de syndicus tot opdracht heeft de Algemene Vergadering bijeen te roepen op de door het reglement van mede-eigendom vastgestelde dagen of telkens als er dringend in het belang van de medeeigendom een beslissing moet worden genomen.
Artikel 577-9, § 3 van dit wetboek bepaalt dat iedere medeeigenaar eveneens aan de rechter kan vragen de bijeenroeping van een Algemene Vergadering te gelasten, wanneer de syndicus verzuimt of onrechtmatig weigert zulks te doen.
Artikel 577-14 van dit wetboek bepaalt dat de regels van afdeling 2 van hoofdstuk III van titel II van boek II die de gedwongen mede-eigendom van gebouwen of groepen van gebouwen regelen, van dwingend recht zijn.
3. Uit deze wetsbepalingen volgt niet dat de Algemene Vergadering van mede-eigenaars alleen door de syndicus kan worden samengeroepen. In zoverre het onderdeel uitgaat van het tegendeel, faalt het naar recht."

"Tweede onderdeel
4. Artikel 577-6, § 2 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de Algemene Vergadering kan bijeengeroepen worden op verzoek van een of meer mede-eigenaars die ten minste één vijfde van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten.
5. Dit artikel beoogt de bescherming van de rechten van de mede-eigenaars, meer bepaald van deze die een minderheidsbelang hebben in de gemeenschappelijke delen. Deze bepaling staat er niet aan in de weg dat de basisakte deze bescherming uitbreidt, zodat de Algemene Vergadering kan worden samengeroepen op verzoek van een mede-eigenaar die niet ten minste één vijfde van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezit.
Het onderdeel dat uitgaat van het tegendeel, faalt naar recht."

Het feit dat art. 577-14, tweede lid BW toevoegt dat "De niet met de vigerende wetgeving strokende statutaire bepalingen worden vanaf hun datum van inwerkingtreding van rechtswege vervangen door de overeenstemmende wetsbepalingen." verandert daar niets aan. Het is nog steeds een uitbreiding en gaat niet in tegen de wil van de wetgever. De doelstelling van het tweede lid is om duidelijk te maken wat de gevolgen zijn wanneer de bepalingen van dwingend recht niet zijn gevolgd (zie o.a. Verslag: http://www.dekamer.be/FLWB/pdf/52/1334/52K1334011.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; (p 35), Amendement: http://www.senate.be/www/webdriver?MIta ... j=67111830" onclick="window.open(this.href);return false; (p 25) en advies RvS: http://www.senate.be/www/webdriver?MIta ... j=67111493" onclick="window.open(this.href);return false; (p 10).
Het verandert dus niets aan de interpretatie van het arrest van het Hof van Cassatie.

De zinsnede 'tenzij strengere bepalingen in de statuten' had betrekking op de meerderheden die vereist zijn om tot beslissingen te komen. Dat heeft niets met deze zaak te maken.

Mede-Eigendom
Topic Starter
Berichten: 51

#12 , 31 jan 2013 22:18

@ Float - hartelijk dank.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#13 , 10 feb 2013 17:56

De toepasselijke wetsbepalingen zijn gewijzigd op 01.10.2010. In dit geval is Art. 577-14 2de lid BW van belang.

Organisatie van de AV: enkel de syndicus van de VME, met geldig mandaat van de AV of door de rechter, behalve als de procedure 20% wordt gevolgd.

Opgelet voor de aansprakelijkheid van de aanvragers en voor het feit dat zij de "dossiers" moeten ter beschikking stellen van de leden van de AV.

Ook opgelet als er geen syndicuscontract is (vb: de AV heeft nominatief geen personen aangeduid om het contract te tekenen in naam van de VME) of geen raad van mede-eigendom in het geval van 20 Appt. of meer (geen wettelijk verplicht toezicht).

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#14 , 10 feb 2013 18:28

Ik heb nergens beweerd dat art. 577-14, tweede lid BW niet van belang is. Het moet in zijn context gelezen worden.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#15 , 10 feb 2013 18:40

Ik heb nergens beweerd dat art. 577-14, tweede lid BW niet van belang is. Het moet in zijn context gelezen worden.
Welke context?
De context van de artikels 577-3 tot 577-14 BW?

De wet legt op om het bedrag van de mededinging te vermelden in het reglement van mede-eigendom, ... . Elke beslissing van een orgaan van de VME om dat te vermelden in een huishoudelijk reglement is dus nietig met terugwerkende kracht. Correct?

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”