Erfdienstbaarheid voor een perceel met meerdere uitwegen

dadc
Topic Starter
Berichten: 1
Locatie: Bornem

Erfdienstbaarheid voor een perceel met meerdere uitwegen

#1 , 30 dec 2012 20:12

Mijn ouders hebben een tiental jaar geleden een ruim bebouwd perceel gekocht. Graag zouden we dit nu bebouwen met 2 halfopen woningen voor mijzelf en mijn broer. Een deel van dit perceel verschaft toegang tot twee achterliggende weilanden. Een van deze twee weilanden werd eveneens aangekocht door mijn ouders, waardoor deze erfdienstbaarheid dus vervalt. Het achterliggende perceel, waarvoor de eigenaar dus beroep doet op zijn erfdienstbaarheid over ons perceel is nog steeds geldig. Dit perceel ligt echter aan de achterzijde aan een 3m brede aardeweg die toegang geeft tot meerdere weilanden. Deze 3m brede weg is opgenomen in de buurtwegenatlas die je op het geoloket kan raadplegen.

Is er een mogelijkheid om deze erfdienstbaarheid te laten vervallen vermits de eigenaar nog andere uitwegen heeft voor zijn perceel, zonder daarvoor iemand anders' perceel te moeten betreden? De persoon komt dagelijks meermaals langs om zijn paarden te voederen. Van privacy op ons perceel is dus zeer weinig sprake.

Hoe ga ik hiervoor best te werk?

Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
freelance
Berichten: 2615

#2 , 30 dec 2012 21:15

Burgerlijk Wetboek :
Art. 682. <W 01-03-1978, art. 1> § 1. De eigenaar wiens erf ingesloten ligt omdat dit geen voldoende toegang heeft tot de openbare weg en deze toegang niet kan inrichten zonder overdreven onkosten of ongemakken, kan, voor het normale gebruik van zijn eigendom naar de bestemming ervan, een uitweg vorderen over de erven van zijn naburen, tegen betaling van een vergoeding in verhouding tot de schade die hij mocht veroorzaken.

Art. 684. <W 01-03-1978, art. 1> De verleende uitweg houdt op, wanneer hij niet meer noodzakelijk is naar het voorschrift van artikel 682, § 1, of wanneer hij kan genomen worden op een andere plaats, die minder schadelijk is geworden dan de aangewezen ligging.
Men kan zich op geen verjaring beroepen, hoelang de uitweg ook moge bestaan.
De vordering tot afschaffing of tot vetplaatsing van de uitweg kan worden ingesteld door de eigenaar of bij stilzitten van deze door de gebruiker van het heersend of het lijdend erf. De gebruiker dient de eigenaar in de zaak te roepen.
Wanneer de uitweg wordt afgeschaft kan de rechter, in acht genomen de duur van het recht en de geleden schade, de volledige of gedeeltelijke terugbetaling van de ontvangen vergoeding bevelen.

Art. 710bis. <Ingevoegd bij W 22-02-1983, art. 1> Op verzoek van de eigenaar van het lijdend erf kan de rechter de afschaffing van een erfdienstbaarheid bevelen wanneer deze ieder nut voor het heersend erf heeft verloren.

Bevoegdheid : Vrederechter.
Wat een wet interessant maakt ,
is wat er in die wet , niet in staat .

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”