hoe hoog mag een scheidingsmuur zijn?

NATNEL
Topic Starter
Berichten: 6
Locatie: hasselt

hoe hoog mag een scheidingsmuur zijn?

#1 , 17 apr 2007 22:00

hallo
onze buren hebben vandaag een houten scheidingsmuur tegen de bestaande betonplaat gezet. deze scheidingsmuur is 2m50.de bestaande betonplaat staat op de eigenlijke scheidingslijn. ook hebben ze hun tuin opgehoogd waardoor we genoodzaakt zijn om de betonplaat te laten staan. nog een vraagje: heb je voor het zetten van een scheiding een vergunning nodig en hoe ver moet je van de eigenlijke scheidingslijn blijven?
alvast bedankt

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Heye
Berichten: 468

#2 , 17 apr 2007 22:18

Hallo,

Afsluiting met niet levende materialen:

op eigen grond

u kan uw eigendom afsluiten op de uiterste grens van uw eigen perceel met een tuinmuurtje van maximum 1,2 meter hoogte. hiervoor heeft u principieel geen bouwvergunning nodig. Uitzondering: voor muurtjes in voortuinen hoger dan 50 cm heeft u wel een bouwvergunning nodig.

Bevraag u vooraf steeds bij het gemeentebestuur. Sommige gemeentebesturen voorzien bijzondere regels inzake afsluiting. Zo wordt soms het gebruik van bepaalde materialen opgelegd of juist verboden (vb. verbod tot gebruik van betonplaten).

op de perceelscheiding

dergelijke afsluiting gebeurt in gemeen akkoord met de nabuur of op grond van een plaatselijke reglementering. In dergelijke gevallen gebeurt de afscheiding op gemene kosten.

Afsluiting met levende materialen

Zie bepalingen veldwetboek

op eigen grond

hoogstammige bomen moeten geplant worden op 2 meter van de perceelgrens. Indien de bomen dichter staan kan de nabuur vragen dat deze gekapt worden.
Uitzondering: fruitbomen die als leibomen tegen een muur geplaatst zijn. Let wel men mag geen fruitbomen leiden langs een niet gemeenschappelijke muur.

levende hagen en begroeide draadafsluitingen op een halve meter van de perceelgrens.

voor definitie van hoogstammigen en laagstammigen/struiken raadpleegt u best de plaatselijke gebruiken via het plaatselijke vredegerecht.

op de perceelscheiding

In gemeen akkoord met de nabuur te bepalen mits schriftelijk akkoord of mondeling akkoord. Een schriftelijk akkoord strekt tot aanbeveling inzake de bewijslast.

Het betreden van de naburige eigendom

Is toegelaten voor het onderhoud en de herstelling van de niet-gemeenschappelijke muur mits toestemming indien de naburige eigendom is afgesloten. Bij gebreke aan toestemming heeft men het recht te betreden op de minst beschadigende wijze en mits vergoeding van de hierdoor veroorzaakte schade.

Overhangende takken

Mag je niet zelf afhakken. Je kan wel eisen dat je buur ze afkapt. De vruchten blijven van je buur, tenzij ze in jouw eigendom afvallen

Doorschietende wortels

Mag je zelf doorhakken.

Met vriendelijke groeten
Heye Andy

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”