gewone en gedwongen mede-eigendom (art 577 BW)

halis
Topic Starter
Berichten: 4

gewone en gedwongen mede-eigendom (art 577 BW)

#1 , 30 nov 2012 15:28

In ons appartementsgebouw is de videoinstallatie voor het openen en sluiten van de buitendeuren aan vervanging toe. Volgens het reglement van mede-eigendom zijn de bellen (centrale) aan de inkom gemeenschappelijk en de toestellen in de appartementen privaat. Beide onderdelen zijn aan vervanging toe.
Kan men een eigenaar verplichten zijn binnentoestel (dat van sommigen nog werkt) te laten vervangen op zijn kosten of hoe moet verdeling de uitgaven gebeuren?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 30 nov 2012 15:29

Ieder moet zijn eigen binnentoestel betalen. Niet verplicht het te laten vervangen, maar misschien is het niet meer compatibel en dan zit je uiteraard zonder.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#3 , 30 nov 2012 17:41

Ja. Dat kan.

Art. 577-7, §1, 1°, e BW:
"De algemene vergadering beslist bij meerderheid van drie vierden van de stemmen mits bijzondere motivering, over de werken aan bepaalde privatieve delen, die, om economische of technische redenen, zullen worden uitgevoerd door de vereniging van mede-eigenaars. Deze beslissing wijzigt geenszins de verdeling van de kosten voor deze werken over de mede-eigenaars."

Reclame

halis
Topic Starter
Berichten: 4

#4 , 01 dec 2012 12:23

Bedankt, maar wat bij geen 3/4 meerderheid? Moet de bewoner van bv het hoogste verdiep naar beneden blijven komen om zijn deur open te doen? Dit zijn werken privatief en gemeenschappelijk.Het één kan niet zonder het andere.

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#5 , 01 dec 2012 17:21

Dat zijn twee afzonderlijke beslissingen.
- 1 beslissing voor de gemeenschappelijke delen
- 1 beslissing voor de privatieve delen

Als die tweede beslissing het niet haalt omwille van dat ze die kosten niet willen doen maar die wel noodzakelijk zijn omdat anders het hele systeem niet werkt, dan kan die beslissing worden aangevochten via art. 577-9, §2 BW: "Iedere medeëigenaar kan aan de rechter vragen een onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing van de algemene vergadering te vernietigen of te wijzigen. Deze vordering moet worden ingesteld binnen een termijn van vier maanden vanaf de datum waarop de algemene vergadering plaatsvond."

Dit is dan een onrechtmatige beslissing.

Vergeet niet dat de toekenning van de werken aan een aannemer ook een afzonderlijke beslissing is.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”