Overstap naar syndicus

LDB
Topic Starter
Berichten: 85

Overstap naar syndicus

#1 , 18 nov 2012 18:36

In ons gebouw (7app) is of was er een syndicus (niet inwonend eigenaar) die de taken op zich nam zoals , afrekeningen,betalingen e.d. kortom net zoals een echte syndicus hoort te doen. Nu stopt deze man met zijn taak (wat zijn goed recht is)
MAAR:
- er is nog nooit een brief gekomen met officieel ontslag
- er is nog nooit een ontlasting gekomen
- hij doet geen betalingen meer
- weigerd de boekhouding af te geven (reageerd totaal niet op tel of mail)
- hij verhuurd zelf in het gebouw een app, maar de huurders hebben al ernstige beschadigingen aangebracht aan de gemeenschappelijke delen, ook hierop reageerd hij niet

Wij zouden graag overgaan naar een beroeps syndicus maar doordat hij alles achterhous zitten we in een slop. WAT kunnen we hiertegen doen?

Dank

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#2 , 19 nov 2012 12:09

Als hij geen officieel ontslag heeft genomen, dan ken je twee zaken doen:
a) toepassing van art. 577-6, §1 BW: "Onverminderd het eerste lid, houdt de syndicus een algemene vergadering op verzoek van één of meer mede-eigenaars die ten minste één vijfde van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten. Dit verzoek wordt bij een ter post aangetekende brief aan de syndicus gericht, die binnen de dertig dagen na de ontvangst van het verzoek de bijeenroeping verzendt aan de mede-eigenaars. Wanneer de syndicus geen gevolg geeft aan dit verzoek, kan één van de mede-eigenaars die het verzoek mee heeft ondertekend, zelf de algemene vergadering bijeenroepen.".

Als hij daar niet op ingaat kan je zelf een algemene vergadering samenroepen ofwel toepassing van art. 577-9, §3 BW: "Iedere medeëigenaar kan eveneens aan de rechter vragen, binnen een termijn die deze laatste vaststelt, de bijeenroeping van een algemene vergadering te gelasten ten einde over een door voornoemd medeëigenaar bepaald voorstel te beraadslagen, wanneer de syndicus verzuimt of onrechtmatig weigert zulks te doen.".

Dat is de meest tijdrovende methode.

b) toepassing van art. 577-8, §7 BW: "Bij verhindering of in gebreke blijven van de syndicus kan de rechter, voor de duur die hij bepaalt, op verzoek van iedere medeëigenaar een voorlopig syndicus aanwijzen. De syndicus moet door de verzoeker in het geding worden geroepen.".
Hierbij verzoek je dan ook om de bijeenroeping van de algemene vergadering met als agendapunt ontslag en benoeming van de syndicus. Kwijting wordt pas behandeld op een later moment.

Optie b is de meeste snelle optie, zie wel dat je voldoende argumenten aanbrengt om de vrederechter te overtuigen van het in gebreke blijven van de syndicus om zijn taak uit te oefenen.
Laatst gewijzigd door float op 20 nov 2012 12:57, 1 keer totaal gewijzigd.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 20 nov 2012 08:42

“Art.577-8...§ 6. De algemene vergadering kan steeds de syndicus ontslaan. Zij kan hem eveneens, indien zij dit wenselijk acht, een voorlopig syndicus toevoegen voor een welbepaalde duur of voor welbepaalde doeleinden.§ 7. Bij verhindering of in gebreke blijven van de syndicus kan de rechter, voor de duur die hij bepaalt, op verzoek van iedere medeëigenaar een voorlopig syndicus aanwijzen.De syndicus moet door de verzoeker in het geding worden geroepen...”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”