gemeenschappelijke gracht en afvalwater

boewei
Topic Starter
Berichten: 2

gemeenschappelijke gracht en afvalwater

#1 , 12 nov 2012 13:58

Onze nieuw verworven eigendom grenst aan een greppel/gracht voor afleiden van hemelwater, gemeenschappelijk in eigendom met de buurman.
De greppel ligt midden tussen onze beider terreinen en begint en eindigt op privéterrein. De greppel paalt nergens aan de openbare weg. Deze greppel ligt er al ongeveer 50 jaar.

Na aankoop bleek dat via het terrein van de buurman een ingegraven buis uitkomt in deze greppel waarlangs afvalwater wordt geloosd van hoger gelegen percelen.
Het gaat hier om zogenaamd "zwart water", dus huishoudelijk afvalwater vervuild met "fecaliên". Op het uiteinde van de gracht, nog steeds op privéterrein en niet grenzend aan de openbare weg, ligt opnieuw een ingegraven buis die aansluit op buurmans afvoer en zo in de riolering uitgeeft.
Deze stroom afvalwater zorgt voor de nodig geurhinder. Bij wolkbreuk heeft deze greppel ook neiging om te overstromen en worden de percelen dus ook nog 's vervuild door het aanwezige afvalwater.

Na contact met de gemeente, de buren en wat onderzoek blijkt deze situatie al enkele jaren te bestaan (ca 10j) en door de gemeente als "tijdelijke oplossing" te zijn voorgesteld als aansluiting op de riolering voor de hoger gelegen percelen. De hoger gelegen percelen hebben rechtstreekse aansluiting op de riolering. Aanvankelijk ging het om het afvalwater van 1 huis met eigen beerput, dus enkel "grijs water" (afwas, bad, was...). Intussen is het een hele woonwijk met een 10 tal huizen.
Van deze "overeenkomst" bestaat geen document. Er werd op geen enkel moment schriftelijk toestemming gevraagd aan de toenmalige eigenaren. Er is hier noch op de verkoopakte noch bij de gemeente iets over terug te vinden.

Er bestaat een aansluitingsplan voor de hoger gelegen percelen, in handen van de rioleringsmaatschappij. Uitvoering zou ten vroegste voorzien zijn in 5 à 10 jaar. Een meer duidelijke planning hierrond krijgen we niet.

Wij zijn niet van plan deze situatie zolang nog te laten aanslepen omwille van geurhinder, ongedierte, vervuild en stinkend slib en de milieurisico's bij overstroming.

Het voorstel van de gemeente om in te buizen hebben wij (beide aanpalende eigenaren) afgewezen omdat deze greppel/gracht noodzakelijk is om het hemelwater (eigen terrein en water van hoger gelegen percelen) op te vangen en af te leiden. Ons inziens is er toegang tot diezelfde riolering door ingraven van een buis via een gemeentelijke voetweg die iets verderop dezelfde weg volgt en hoeft de greppel niet te worden gebruikt.

Kunnen wij dit doordrukken? Welke wettelijke middelen hebben we ter beschikking om dat afvalwater niet meer langs onze greppel te laten lopen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
boewei
Topic Starter
Berichten: 2

#2 , 12 nov 2012 14:01

eh... de hoger gelegen percelen hebben GEEN rechtstreekse aansluiting op de riolering...
belangrijk woord vergeten...

eylis
Berichten: 8840

#3 , 12 nov 2012 14:13

volgens wat ik lees kan je de probleemstelling gewoon omkeren:
jullie moeten géén bewijzen vinden om het afvalwater niet meer via jullie terrein te laten lopen.
Het is de gemeente die moet bewijzen dat ze dit MOGEN en dat is het nu net: ze mogen dit niet....
de gemeente heeft geen enkele wettelijke grond om deze foutieve situatie verder te zetten;
enkele losse flodders:
- er is géén bewijs (akte) van erfdienstbaarheid (lozing afval aansluiten op de greppel op jullie grond)
- de mondelinge afspraak is gemaakt met vroegere eigenaars en niet met jullie (en dus geen akte van erfdienstbaarheid)
- ik geloof dat deze situatie niet eens MAG!(afvalwater lozen via een open greppel op een privéterrein)
- de gemeente veroorzaakt behoorlijke overlast tov jullie (geurhinder, overstroming etc..)
-de gemeente moet haar urbanisatiewerken en problemen zelf oplossen via de beschikbare gemeentelijke bermen en dat niet doen via jullie privégrond.

als het mij overkwam had ik de gemeente wrschnlk. al ingeseind dat over 3 maanden de onwettelijke afvoerbuis gesloten zal worden op het privéterrein.
Dan zullen ze snel genoeg de werken starten om de lozing van beer via de juiste kanalen te laten gebeuren...

Reclame

Franciscus
Berichten: 38592

#4 , 12 nov 2012 18:25

In principe kan de gemeente jullie terreinen (het uw en dat van de buur) onbewoonbaar verklaren.
Dit gelet op het feit dat er fecaliën worden geloosd
Ik dacht Vlarem II art.2.1.3 $3 als het huishoudelijk is.
huishoudelijk afvalwater art 1,9° Vlarem I
als u het niet weet .... decreet van 22 dec 2006 over meststoffen.

bevoegde overheid:
Vlaamse Milieumaatschappij
OVAM
De gemeentelijke milieudienst
De dienst milieupolitie (aanwezig in de meeste lokale politiezones).
(Politie Antwerpen: Milieu en Geluid : Everaertsstraat 105 2060 Antwerpen T: 03- 690.09.52 F: 03- 690.09.90 ... deze kunnen u misschien ook al wat wegwijzer maken)
Controleer eerst uw akte en deze van uw buur.
Controleer dan ook de akten van de huizen aan de achterzijde ...dus die lozen... is daar een verkavelingsvergunning en een bijzonder plan van aanleg
http://fiscus.fgov.be/interfakrednl/Taken/overzicht.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Hier vindt u her registratiebureau die over alle akten beschikt

PS u kan bij de gemeente ook de gegevens opvragen inzake de verkaveling en de bouwvergunningen.
Deze gegevens worden dikwijls gepubliceerd ... deze van onze stad staan in elke bibliotheek.
Vraag eerst steeds info ... en daarna pas over het probleem zelf praten.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 14 nov 2012 08:26

“Art.666.Alle grachten tussen twee erven worden vermoed gemeen te zijn, indien er titel noch teken is van het tegendeel. ”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘Onze nieuw verworven eigendom grenst aan een greppel/gracht voor afleiden van hemelwater, gemeenschappelijk in eigendom met de buurman.‘

Die greppel/gracht wordt dus vermoed gemeen te zijn en kan dan door één aanpalende niet opgeheven of gewijzigd worden.

“Art.544.Eigendom is het recht om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben en daarover te beschikken, mits men er geen gebruik van maakt dat strijdig is met de wetten of met de verordeningen.”(Burgerlijk Wetboek).
‘Geeft slechts recht op compensatie door de nabuur indien,zelfs zonder onrechtmatige daad,diens stoornissen de gewone overtreffen en het vereiste evenwicht verbreken‘(Cass. 13 december 1985,R.W. 1986-87,278-279).

[Het gaat hier om zogenaamd "zwart water", dus huishoudelijk afvalwater vervuild met "fecaliên"].

Indien dit ‘zwart water’ strijdig is met de wetten OF stoornissen veroorzaakt die de gewone overtreffen en het vereiste evenwicht verbreken kan u zich wegens schending van voornoemd art.544 tot de vrederechter wenden,in minnelijke schikking en zo nodig door dagvaarding.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”