Gemene muur afbreken en wat moet er in de plaats komen

Tazzie79
Topic Starter
Berichten: 2

Gemene muur afbreken en wat moet er in de plaats komen

#1 , 15 okt 2012 10:14

Enkele vragen omtrent het afbreken van een gemene muur, en wat er in de plaats moet komen. Hierover heb ik nog geen verdere info gevonden.

We hebben een rijhuis met daarachter de traditionele koterijen. We willen een nieuwe achterbouw plaatsen en daarvoor moet de gemene muur afgebroken worden. De gemene muur behouden is geen optie aangezien die in een slechte staat is, en we toch in houtskeletbouw gaan bouwen. Voor de buur is de gemene muur een losstaande tuinmuur (van 6m hoog). Enkel zijn hoofdgebouw grenst er aan, maar zijn koterijen staan er los van.

De buur is akkoord om de gemene muur af te breken, omdat er anders risico's zijn op instorten, en er ook een schoring moet gebeuren. Nu is de vraag wat onze verplichtingen zijn voor de heropbouw?

Mogen we onze houtskeletmuur tot vlak tegen de perceelgrens zetten (4 à 5 cm afstand), en die afwerken in bvb leien? We gaan er van uit dat wij dit zelf betalen (aangezien het onze eigendom is)?

De buur is principieel akkoord voor een afwerking in leien maar heeft hierbij toch enkele vragen:
- Onderaan een afwerking van 30cm in arduin te voorzien (zodat de leien niet op het terras komen).
- Een afvoergoot naast zijn terras voor de waterafvoer met de breedte van de (oude) gemene muur.
- Een raamwerk voorzien zodat de leien gelijk komen met tot waar de huidige gemene muur kwam. Dus een raamwerk van 14 cm, in plaats van pakweg 4 cm tegen onze houtskeletmuur.
Moeten wij deze eventuele extra kosten ook zelf betalen?

Daarnaast is er een vraag wie er moet zorgen voor het onderhoud van de leien, stel dat er een lei kapot valt. Vermoedelijk zijn wij dat?

Of is er een verplichting om een nieuwe gemene (dubbele) steense muur te zetten waar wij geen nut van hebben? En enkel op onze kosten dan?

Of kan de buur vragen om een enkele steense muur als gevelbekleding te voorzien op zijn perceel? Ook op onze kosten?

Alvast bedankt voor de info.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Xastheron
Berichten: 719

#2 , 15 okt 2012 15:06

Uit vorige posts over gelijkaardige topics is "al wat je onderling overeenkomt, ok". Op voorwaarde natuurlijk dat je alles volgens de wetten van de stedenbouwkunde doet.

Gemeenschappelijke muren/afsluitingen zijn normaal gezien 50/50 te bekostigen. Je kan natuurlijk anders overeenkomen zoals in uw geval: de muur hoeft voor hem niet vervangen te worden.

Je kan jouw buur altijd voorstellen om te delen in de kosten, zij het misschien enkel voor de aanpassingen die hij voorstelt. Als alternatief kan je ook aangeven wat jij van plan bent te doen indien hij niet instemt.

In principe heb je enkel zijn goedkeuring nodig om de bestaande scheidingsmuur af te breken. Als jij op jouw kavel een andere muur in de plaats zet en de nodige afstand laat tot de grenslijn (10cm?), dan kan hij wel nog moeilijk doen over jouw stedenbouwkundige aanvraag, maar gaat hij met serieus goede argumenten moeten afkomen. Onderhoud van deze muur in dit geval (niet op de scheidingslijn) is dan ook volledig op uw kosten. U zal ook toelating moeten vragen aan uw buur om in zijn tuin te mogen om mogelijke schade te herstellen.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”