Onteigend worden nadat eerst bouwvergunning geweigerd werd ?

johan_lo_rex
Topic Starter
Berichten: 2
Locatie: Aalst

Onteigend worden nadat eerst bouwvergunning geweigerd werd ?

#1 , 18 mar 2007 13:27

Mijn familie wenst op een bestaand bedrijventerrein (kmo) een kleinschalig grondverwerkingsbedrijfje te installeren. De grond is in onze eigendom.
Probleem is evenwel dat de grond enkel bereikbaar is via een onverharde weg.
De intercommunale die eigenaar is van de gronden langs de onverharde weg weigert dat er een verharde weg wordt aangelegd (ook als onze familie de kosten wil dragen). Nu hebben we bericht gekregen dat de intercommunale ons gaat onteigenen (iegenlijk stelen want ze bieden liefst 8? per m?).

Kan iemand zomaar rechter en partij zijn ? Wij krijgen geen kans om een economische activiteit te ontwikkelen en worden vervolgens doordezelfde intercommunale van onze grond gegooid.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#2 , 18 mar 2007 14:27

Het is niet de Intercommunale die de bouwvergunning toekent / weigert, maar het College van Burgermeester en Schepenen. Tegen een weigering bestaan rechtsmiddelen, tot en met de Raad van State.

Zowel de rechtmatigheid van de onteigening als de vergoeding die moet betaalt worden kan u voorleggen aan de rechtbank. Deze beslist uiteindelijk.

Rechter en partij: neen. Uiteindelijk beslissen onafhankelijke instanties zoals Raad van State en rechtbank.

scorpioen

Heye
Berichten: 468

#3 , 18 mar 2007 21:29

Onteigening.

Onteigening is een rechtsmiddel waarbij de overheid bezit neemt van goederen die nodig zijn om werken van openbaar nut uit te voeren (met name de aanleg van een gedeelte van een autoweg of verlenging van spoorlijnen?).
Onteigening vindt plaats door tussenkomst van een Comit? van aankoop van onroerende goederen, dat bij de FOD Financi?n is ingesteld. Dit Comit? vervult de vereiste formaliteiten om het goed te verwerven, ofwel namens de Staat, ofwel namens een parastatale instelling (bijvoorbeeld de NMBS), ofwel namens een andere overheidsinstelling (een gewest, een gemeente...).

Art. 16 Grondwet Niemand kan van zijn eigendom worden ontzet dan ten algemenen nutte, in de gevallen en op de wijze bij de wet bepaald en tegen billijke en voorafgaande schadeloosstelling.

Indien de onteigening hieraa niet voldoet, zou ik zeggen, procederen!

Met vriendelijke groeten
Heye Andy

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 20 mar 2007 12:42

?Art.3.Bij gebreke van overeenstemming tussen de partijen dient de onteigenaar ter griffie van het vredegerecht van de ligging der goederen, behalve het koninklijk besluit dat machtiging verleent tot de onteigening en het plan van de te onteigenen percelen, een verzoekschrift in om de vrederechter dag en uur te zien bepalen waarop de onteigenaar, de eigenaars en vruchtgebruikers van de betrokken percelen gedagvaard worden om op de plaats van de te onteigenen percelen voor de rechter te verschijnen.Art.8.Willigt de rechter het verzoek in, dan bepaalt hij, in hetzelfde vonnis, bij wijze van ruwe schatting, het bedrag van de provisionele vergoedingen die de onteigenaar globaal zal storten aan ieder van de verweerders...Art.16.De voorlopige vergoedingen die de rechter heeft toegekend, worden onherroepelijk, indien binnen twee maanden na de verzending van de in artikel 15, 2e lid, bedoelde stukken, geen van de partijen de herziening ervan heeft aangevraagd voor de rechtbank van eerste aanleg.?(26 JULI 1962. - Wet betreffende de rechtspleging bij hoogdringende omstandigheden inzake onteigening ten algemenen nutte).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

johan_lo_rex
Topic Starter
Berichten: 2
Locatie: Aalst

#5 , 20 mar 2007 18:46

Het gaat niet over al dan niet een overeenstemming bekomen over de prijs via de vrederechter. Wij willen de grond behouden om er een activiteit te starten. We willen zelfs de op eigen risico en kosten de servituedeweg verbreden en verharden (en ook de nutsleidingen).
Maar niks mag, we moeten weg...

De intercommunale geeft advies over de bouwvergunning, ze legt in ons geval aan de gemeente op wat wel en niet mag.

Uit de statuten van de intercommunale
De ondersteuning van de aangesloten deelnemers inzake ruimtelijke ordening en stedenbouw en de daarbij betrokken deeldomeinen door:
Het geven van een technische en juridische stedenbouwkundige adviesverlening in de domeinen die behoren tot de gemeentelijke bevoegdheden in het algemeen;


Bedank in ieder geval voor alle informatie

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”