Aantal toegelaten volmachten.

observer-old
Topic Starter
Berichten: 136
Locatie: westvlaanderen

Aantal toegelaten volmachten.

#1 , 11 jul 2012 16:13

577-6 §7 voorlaatste lid : “ Een lasthebber mag evenwel meer dan drie volmachten krijgen als het totaal van de stemmen waarover hij zelf beschikt en die van zijn volmachtgevers niet meer dan 10% bedraagt van het totaal aantal stemmen dat toekomt aan alle kavels van de mede-eigendom “

Ik heb op dit forum eens een antwoord gelezen over mijn vraag daaromtrent, maar vind het niet terug, daarom ‘herhaling’ van mijn vraag : als het gaat over een groep van gebouwen, zegge en schrijve, 100000 eenheden, wilt dat dan zeggen dat een lasthebber mag gaan tot aan 10000 quotiteiten? Of is het 10% van het ‘ totaal aantal stemmen dat toekomt aan alle (aanwezige of vertegenwoordigde ) kavels van de mede-eigendom, zegge en schrijve, 75000, dat wil dan zeggen dat een lasthebber mag gaan tot aan 7500 quotiteiten ?

Als die groep van gebouwen bestaat uit 5 gebouwen elk met 20000 eenheden, die elk afzonderlijk zijn ingeschreven in de KBO, hoe wordt de berekening dan gemaakt : ik ben mede-eigenaar van gebouw A, maar heb ook volmachten van een paar mede-eigenaars van gebouw B , en één volmacht zelfs van gebouw C (niet toevallig een kavel(dakappartement) met 400 eenheden)..

Waarom eigenlijk zegt men eerst “ niemand mag meer dan drie volmachten aanvaarden “ en in de volgende zin al “Een lasthebber mag evenwel meer dan drie volmachten krijgen als…”

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Pelikaan
Berichten: 154

#2 , 11 jul 2012 17:22

Quote = Waarom eigenlijk zegt men eerst ...

Vorige wetgeving = Men mag niet aan de stemming deelnemen, zelfs niet als lasthebber, met een groter aantal stemmen dan het totaal van de stemmen van de andere aanwezige of vertegenwoordigde Mede-Eigenaars (voorwaarde vroegere wetgeving).

Nieuwe wetgeving = In principe mag niemand meer dan drie volmachten aanvaarden. Het kan toch als het totaal van zijn eigen stemmen en die van zijn volmachtgevers beperkt is tot 10% van het totaal aantal stemmen. BW (Art. 6) Art. 577-6. § 7.

Concreet = Een Mede-eigenaar mag in principe maximaal 3 volmachten krijgen, met in totaal maximaal de helft van de stemmen. Meer dan 3 volmachten kunnen alleen worden gegeven als ze samen maximaal 10% van de stemmen vertegenwoordigen.

Ik meen begrepen te hebben uit de vragen in Kamer/Senaat m.b.t. de nieuwe appartementswet) dat er een praktische reden is =

A. Maximum 3 volmachten (voor zover men niet de 50% overschrijdt, zo niet kan men de vergadering blokkeren).
Is vooral dienstig voor kleine gebouwen met bijv. 5 tot 10 appartementen.

B. Meer dan 3 volmachten, voor zover dit beperkt is tot 10% van de vertegenwoordigde stemmen =
Is vooral van toepassing bij gebouwen en gebouwencomplexen van bijv. 200 tot 300 appartementen.

Tenzij iemand anders op dit forum (gespecialiseerd in deze materie) een andere visie heeft.

tomdr
Berichten: 12

#3 , 11 jul 2012 18:36

A. is correct,: max 3 volmachten MAAR niemand kan aan de stemming deelnemen (volmachtdrager, mede-eigenaar) voor een groter aantal stemmen dan het totaal van de stemmen waarover de andere AANWEZIGE OF VERTEGENWOORDIGDE mede-eigenaars beschikken (art 577-6 §7)

B. is NIET correct : .... meer dan 3 volmachten krijgen als het totaal van de stemmen waarover hij zelf beschikt en die van zijn volmachtgevers niet meer dan 10% bedraagt van HET TOTAAL AANTAL STEMMEN DAT TOEKOMT AAN ALLE KAVELS VAN DE MEDE-EIGENDOM (art 577-6 §7) ==> dus niet 10% van de aanwezige aandelen op de vergadering, maar 10% van alle aandelen

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”