Wat mag en wat mag niet op erfdienstbaarheid

Lovertje
Topic Starter
Berichten: 10

Wat mag en wat mag niet op erfdienstbaarheid

#1 , 26 jun 2012 12:05

Beste,

Wij zijn momenteel aan het bouwen en onze woning is enkel bereikbaar via een erfdienstbaarheidsweg. Deze weg zou eigendom zijn van de buurman.
Vroeger zijn er nooit problemen geweest ivm het gebruik van deze weg.

Nu doet onze buurman moeilijk en wil hij niet dat bezoekers nog over deze weg rijden.
Wij hebben een grote oprit aangelegd op ons eigendom, maar deze is pas toegankelijk wanneer men over de erfdienstbaarheid rijd.

Wij, mijn man en ik, zijn nu de enigen die over deze weg mogen rijden. Voorheen reed iedereen die bij ons op bezoek kwam over deze weg. Nu eist onze buurman dat niemand anders nog over deze weg rijd.

Heeft iemand een idee wat wel en niet mag?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 26 jun 2012 12:07

Wat staat er met betrekking tot deze erfdienstbaarheid specifiek in de akte?

Lovertje
Topic Starter
Berichten: 10

#3 , 26 jun 2012 12:43

Verleggen recht van uitweg:
"De feitelijke uitweg eertijds genomen over een perceel grond die zich bevond vlak voor de voordeur van de eigendom van de buurman, is in gemeen overleg met ons verlegd naar het einde van het perceel van de buurman, teneinde onze eigendom toe te laten aldaar uitweg te nemen met wagen, aanhangwagen en te voet om aldaar opgerichte carport en woonhuis te bereiken.
Beide huidige eigenaars van de erven stemmen in met het verleggen van deze erfdienstbaarheid op zijn huidige breedt en diepte.
Geen van beide partijen mogen deze uitweg belemmeren door het laten staan van voertuigen op deze uitweg voor het wassen of onderhoudsbeurt ervan. "


Dit is het enige wat in onze koopakte over de erfdienstbaarheid geschreven staat. Zoals je kunt lezen lag de erfdienstbaarheid vroeger elders. De buurman had vroeger de uitweg gegeven tss zijn woning en diens tuin.
Nu hij op die plaats een veranda staan heeft, heeft hij ons uitweg gegeven op het einde van ons stuk grond en diens stuk grond. Deze ligging is voor beide partijen veel beter.

Ook heeft onze buurman nu op deze erfdienstbaarheid zijn aanhangwagen geplaatst. Wij kunnen er nog steeds passeren, maar weten niet of hij daar eigenlijk wel mag blijven staan.
Deze vraag komt er nadat de buurman ons verbied om nog met onze wagen op de erfdienstbaarheid stil te staan. Het is namelijk zo dat het stukje waar wij op stil staan eigenlijk voor hem geen nut heeft, want dit is enkel maar een uitweg naar ons eigendom, de ene zijde is een gemene muur, de andere zijde is het kippenhok van de buurman (de omheining ervan).

Reclame

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 26 jun 2012 14:08

Wat stond er in de oorspronkelijke erfdienstbaarheid? Stond daarin wie er mocht van gebruik maken.

eylis
Berichten: 8841

#5 , 26 jun 2012 14:49

hoe dan ook: als er een erfdienstbaarheid rust op die weg om jullie woonst te bereiken te voet en per auto, dan kan je stellen dat dat geldt voor iedereen die je huis wil bereiken dat ook moet kunnen binnen redelijke perken.
DWz: je familie en vrienden die op bezoek komen, en ook even iets uit te laden hebben uit hun wagen. Met dien verstande dat ze de wagen daarna ergens anders parkeren.
Het zou al anders worden als je een zeer intensieve handelsactiviteit zou beginnen waardoor er echt wel dagelijks tientallen wagens aan en afrijden en uitladen. Dat is een extra bezwaring van de erfdienstbaarheid.
Maar je familie en vrienden mogen echt wel langskomen.

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 26 jun 2012 15:04

Indien in de akte geen beperking is opgenomen wie van de erfdienstbaarheid gebruik mag maken is deze toegankelijk voor iedereen die het pand aan wie de erfdienstbaarheid is toegewezen dient te bereiken. Dit op voorwaarde dat er ondertussen geen redenen, zoals een andere wijze om het pand te bereiken, bestaan om het nut van het voortdurend bestaan van deze erfdienstbaarheid in vraag te stellen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”