Is het 'ladderrecht' een afdwingbaar recht?

piekao
Topic Starter
Berichten: 3

Is het 'ladderrecht' een afdwingbaar recht?

#1 , 24 jun 2012 05:20

Wij zijn aan het verbouwen.
Voor het afwerken van de opgetrokken gemeenschappelijke scheidingsmuur zou er een stelling moeten gebouwd worden op het dak van onze buur. De werken zouden een dag duren. 1 dag opbouw van de stelling, 1 dag werk en 1 dag afbraak van de stelling. Bij de buren werd voorafgaand aan de verbouwingen een plaatsbeschrijving gedaan en wij hebben een ABR polis die schade aan derden dekt.

Onze buur weigert echter de stelling op zijn dak. De werken kunnen dus niet doorgaan zoals gepland en er bestaat risico op vochtschade bij ons en bij de buur indien de muur niet degelijk afgewerkt kan worden?

Kan ik ergens stappen ondernemen om deze stelling toch voor een korte tijd te laten plaatsen?

Met beleefde groeten
Pieterjan

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 24 jun 2012 10:35

Indien je uw ladderrecht wil afdwingen, als de buurman weigert zal je via de vrederechter moeten gaan.
Hij kan dat niet weigeren als het om noodzakelijke werken gaat. Vraag gelijktijdig een dwangsom voor het geval hij zou blijven weigeren.
http://ondernemingsdatabank.indicator.b ... /16/search" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.landmeters-experten.be/doc%2 ... arheid.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.elfri.be/erfdienstbaarheden" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ondernemingsdatabank.indicator.b ... 65/related" onclick="window.open(this.href);return false;

Turaki
Berichten: 6870

#3 , 24 jun 2012 10:51

Verdwetboek artikel 31:
De eigenaar van een niet gemene levende haag of een niet gemene muur is gerechtigd, buiten de tijd dat de vruchten te velde staan, het erf van zijn nabuur te betreden om de haag te korten, te snoeien, het snoeisel weg te halen, de muur te herstellen of te onderhouden. Indien dit erf afgesloten is, moet overgang gevraagd worden aan de nabuur, die de plaats daarvoor naar keuze kan aanwijzen. In geval van weigering moet het erf betreden worden op de minst beschadigbare plaats en behoudens vergoeding van veroorzaakte schade.

U mag zich dus zo toegang verschaffen tot de eigendom van uw buur, hoewel ik vermoed dat het dat als onderdeel van de woning onschendbaar is. Eerst verzoening voor de vrederechter proberen lijkt mij veiliger.
Daarnaast geldt ladderrecht enkel voor bestaande woningen, indien de muur nieuw is kan de buur dit volgens mij ook weigeren.

Reclame

piekao
Topic Starter
Berichten: 3

#4 , 24 jun 2012 12:08

De muur is gedeeltelijk nieuw en gedeeltelijk verhoogd (het was een puntdak waarop verder gebouwd is.)
Moraal van het verhaal is dus eerst proberen te bemiddelen met de buur en als die blijft weigeren, via de Vrederechter een bemiddeling proberen zoeken.

Dank voor het antwoord.

Franciscus
Berichten: 38592

#5 , 24 jun 2012 14:47

Misschien sneller maar juridisch minder zeker wijkagent, buurtbemiddeling gemeente, stedenbouwkundige dienst gemeente.
Kan misschien voldoende zijn : u vraagt aan stedenbouwkundige dienst of zij kunnen helpen en vraagt dan uw buur eens mee naar de gemeente.
Indien weigert kan dit een extra argument zijn in brief naar vrederechter.

dako
Berichten: 333

#6 , 25 jun 2012 11:26

En luister eens bij e buurman waarom hij niet wil. Mogelijk komt er bij een rustig gesprek een oplossing die voor beide aanvaardbaar is.

Wil hij geen stelling OP zijn dak, bekijk dan eens of het haalbaar is een stelling OVER zijn dak te zetten (welke steunt op de grond ipv zijn dak)
Heeft hij schrik voor het "vuil, spreek dan vb af dat er onder de stelling een stevig dekzeil komt +vb dat je persoonlijk alles komt opkuisen indien vuil op zijn dak/eigendom
---

zal de verstandhouding toch ten goede komen (ipv vrederechter). Blijft hij het echter "zonder reden" weigeren of als hij zelf constructief voorstel/oplossing geeft zal je natuurlijk weinig andere keuze hebben (buiten wat gezegd is vb gemeente, wijkagent,...)

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”