verdeling van kosten voor riolering

edsodi
Topic Starter
Berichten: 1

verdeling van kosten voor riolering

#1 , 03 jun 2012 12:41

De gemeente verplicht ons aan te sluiten op het gescheiden rioleringsstelsel. Wij zitten met een 14-tal gezinnen ca. 60 mtr verwijderd van de openbare weg.
De weg naar onze huizen en de binnenkoer is privé.
Deze weg/koer is verdeeld over de mensen met een stelsel van 1/10. Er bestaat geen akte of overeenkomst of wat dan ook tussen de verschillende eigenaars over de rechten/plichten.
Binnen onze koer is ook nog een appartementsblok (6 gezinnen) die samen slecht 1/10 van de eigendom van de weg/koer hebben.

De kosten voor aanleg van de buizen (+ een pomp die nodig is) naar de aansluiting aan de openbare weg (er is slechts 1 aansluitpunt) zijn uiteraard redelijk hoog.

Onderling is er nu de discussie hoe deze kosten te verdelen.
1. volgens de 1/10des die men bezit (via kadaster) , wat zou inhouden dat mensen in appartementsblok slechts 1/10 gedeeld door 6 zouden betalen
2. volgens aantal gezinnen een gelijke verdeling ?


Indien we zouden werken volgens punt 1, hebben de eigenaars en niet-appartementsbewoners al verklaard dat ze wel zullen betalen maar dat ze dan ook hun rechten opeisen en er ook werkelijk maar 1/10 plaats op de koer zal zijn voor de 6 "appartementsgezinnen"

Bestaan er voor zulke situaties wettelijke richtlijnen ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 03 jun 2012 13:52

Het is de basisakte of de notariele akte die van tel is, en niets anders. Indien per gezing gerekend, komen er later diskuties ivm het aantal personen per gezin enz.
De koer bvb gaan onderverdelen met geschilderde lijnen om aan te duiden wie waar mag komen is geen goede oplossing.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#3 , 04 jun 2012 10:04

Er is één eigenaar (of groep van eigenaars in onverdeelde eigendom) voor elk van de 10 kavels afzonderlijk. Omdat het kavel bebouwd is (of zal worden) werd een verbinding met de hoofdriool opgelegd via de stedebouwkundige vergunning. Hoe het kavel verder is bebouwd is van geen belang voor de riolering: steeds 1 verbinding met de hoofdriool en 10 aftakkingen naar de 10 terreinkavels.

Art. 577-2 BW over de gewone mede-eigendom is integraal van toepassing, als het gaat om een gewone mede-eiegendom.

Vermoedelijk is de weg en de binnenkoer in gedwongen mede-eigendom, zonder dat de bepalingen van Art. 577-3 tot 577-14 BW van toepassing zijn (Lees Art. 577-3 BW). Om zeker te zijn lees de aankoopakte, de stedenbouwkundige vergunning en de eventuele verkavelingsvergunning.

Raadpleeg je architect.

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”