reservefonds verplicht?

snuit
Topic Starter
Berichten: 15

reservefonds verplicht?

#1 , 13 mei 2012 21:43

Is reservefonds bij appartementsgebouw van 26 appartementen verplicht :?:

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 13 mei 2012 22:02

Neen, maar wel slim. In feite zou de wetgever een reservefonds verplicht moeten maken à rato van 5% van de jaarlijkse kostenstaat van het gebouw. Nu beginnen eigenaars meestal pas te spreken over een reservefonds als de grote kosten voor de deur staan.

Franciscus
Berichten: 38583

#3 , 13 mei 2012 22:19

« Art. 577-11. § 1. In het vooruitzicht van de overdracht van het eigendomsrecht van een kavel deelt de optredende notaris, eenieder die beroepshalve optreedt als tussenpersoon of de overdrager aan de verkrijger, vóór de ondertekening van de overeenkomst of, in voorkomend geval, van het aankoopbod of van de aankoopbelofte, de volgende inlichtingen en documenten mee, die de syndicus hem op eenvoudig verzoek bezorgt binnen een termijn van vijftien dagen :
1° het bedrag van het werkkapitaal en dat van het reservekapitaal, zoals bepaald in § 5, tweede en derde lid;
2° het bedrag van de eventuele door de overdrager verschuldigde achterstallen;
3° de toestand van de oproepen tot kapitaalinbreng met betrekking tot het reservekapitaal en waartoe de algemene vergadering vóór de vaste datum van de eigendomsoverdracht heeft besloten;
4° in voorkomend geval, het overzicht van de hangende gerechtelijke procedures in verband met de mede-eigendom;
5° de notulen van de gewone en buitengewone algemene vergaderingen van de vorige drie jaar, alsook de periodieke afrekeningen van de lasten van de vorige twee jaar;
6° een afschrift van de recentste balans die door de algemene vergadering van de vereniging van mede-eigenaars werd goedgekeurd.
Indien de syndicus niet antwoordt binnen vijftien dagen na het verzoek, stelt naargelang het geval de notaris, eenieder die beroepshalve optreedt als tussenpersoon of de overdrager, de partijen in kennis van diens verzuim.
§ 2. In geval van overdracht of van aanwijzing van het eigendomsrecht van een kavel onder de levenden of wegens overlijden verzoekt de optredende notaris, bij een ter post aangetekende brief, de syndicus van de vereniging van mede-eigenaars hem de volgende inlichtingen en documenten mee te delen :
1° het bedrag van de uitgaven voor behoud, onderhoud, herstelling en vernieuwing waartoe de algemene vergadering of de syndicus vóór de vaste datum van de eigendomsoverdracht heeft besloten, maar waarvan de syndicus pas na die datum om betaling heeft verzocht;
2° een staat van de oproepen tot kapitaalinbreng die door de algemene vergadering van de mede-eigenaars zijn goedgekeurd vóór de vaste datum van de eigendomsoverdracht, alsook de kostprijs van de dringende werkzaamheden waarvan de syndicus pas na die datum om betaling heeft verzocht;
3° een staat van de kosten verbonden aan het verkrijgen van gemeenschappelijke delen, waartoe de algemene vergadering vóór de vaste datum van de eigendomsoverdracht heeft besloten, maar waarvan de syndicus pas na die datum om betaling heeft verzocht;
4° een staat van de door de vereniging van mede-eigenaars vaststaande verschuldigde bedragen, ten gevolge van geschillen ontstaan vóór de vaste datum van de eigendomsoverdracht, maar waarvan de syndicus pas na die datum om betaling heeft verzocht.
De documenten vermeld in § 1 worden door de notaris op dezelfde wijze aan de syndicus gevraagd als de nieuwe mede-eigenaar ze nog niet in zijn bezit heeft.
De notaris deelt vervolgens deze documenten mee aan de verkrijger.
Indien de syndicus niet antwoordt binnen dertig dagen na het verzoek, stelt de notaris de partijen in kennis van diens verzuim.
Onverminderd andersluidende overeenkomsten tussen partijen inzake de bijdrage in de schuld, draagt de nieuwe mede-eigenaar het bedrag van de in het eerste lid, 1°, 2°, 3° en 4°, vermelde schulden. De gewone lasten worden gedragen door de nieuwe mede-eigenaar vanaf de dag waarop hij effectief gebruik heeft gemaakt van de gemeenschappelijke delen.
Bij een overdracht of aanwijzing van het eigendomsrecht is de verkrijger evenwel verplicht tot betaling van de buitengewone lasten en de oproepen tot kapitaalinbreng waartoe de algemene vergadering van de mede-eigenaars heeft besloten, indien deze heeft plaatsgehad tussen het sluiten van de overeenkomst en het verlijden van de authentieke akte en indien hij over een volmacht beschikte om aan de algemene vergadering deel te nemen.
§ 3. In geval van overdracht, aanwijzing of splitsing van het eigendomsrecht op een privatieve kavel, deelt de optredende notaris aan de syndicus mee op welke dag de akte wordt verleden, alsook de identificatie van de betrokken privatieve kavel en de identiteit en het huidige en in voorkomend geval ook het nieuwe adres van de betrokken personen.
§ 4. De kosten voor de mededeling van de krachtens §§ 1 en 2 te verstrekken informatie worden gedragen door de overdragende mede-eigenaar.
§ 5. In geval van eigendomsoverdracht van een kavel :
1° is de uittredende mede-eigenaar schuldeiser van de vereniging van mede-eigenaars voor het gedeelte van zijn aandeel in het werkkapitaal dat overeenstemt met de periode tijdens welke hij niet effectief gebruik heeft gemaakt van de gemeenschappelijke delen; de afrekening wordt door de syndicus opgesteld;
2° blijft zijn aandeel in het reservekapitaal eigendom van de vereniging.
Onder « werkkapitaal » wordt verstaan de som van de voorschotten die zijn betaald door de mede-eigenaars als voorziening voor het betalen van de periodieke uitgaven, zoals de verwarmings- en verlichtingskosten van de gemeenschappelijke delen, de beheerskosten en de uitgaven voor de huisbewaarder.
Onder « reservekapitaal » wordt verstaan de som van de periodiek ingebrachte bedragen die zijn bestemd voor het dekken van niet-periodieke uitgaven, zoals de uitgaven voor de vernieuwing van het verwarmingssysteem, de herstelling of de vernieuwing van een lift, of het leggen van een nieuwe dakbedekking. »

Reclame

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#4 , 14 mei 2012 08:49

Neen, maar wel slim. In feite zou de wetgever een reservefonds verplicht moeten maken à rato van 5% van de jaarlijkse kostenstaat van het gebouw. Nu beginnen eigenaars meestal pas te spreken over een reservefonds als de grote kosten voor de deur staan.
Je kan het verplichten via de statuten ;-)

marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#5 , 14 mei 2012 14:00

@vandebos & float
Het is een teken van goed beheer als de VME een "spaarpotje" samenstelt voor belangrijke uitgaven in de toekomst. Het "argument" dat men bij verkoop dit bedrag niet kan recupereren van de VME is m.i. een drogreden. Het is een "activabestanddeel" dat behoort tot het verkochte appartement en dient bij de prijsbepaling in aanmerking te worden genomen.
Meer en meer VME's zullen bij gebrek aan een reservekapitaal in moeilijkheden komen voor de financieirng van belangrijke investeringen omdat bepaalde categorieën van mede-eigenaars niet over de financiële middelen (zullen) beschikken om hun aandeel te betalen. Dus "vooruitzien om beter te regeren".

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#6 , 14 mei 2012 14:42

Zolang geen bijdragen betaald worden in zin van Art. 577-11 § 5 , laatste alinea BW is het reservefonds niet verplicht.
Onder « reservekapitaal » wordt verstaan de som van de periodiek ingebrachte bedragen die zijn bestemd voor het dekken van niet-periodieke uitgaven, zoals de uitgaven voor de vernieuwing van het verwarmingssysteem, de herstelling of de vernieuwing van een lift, of het leggen van een nieuwe dakbedekking. »
Opgelet: één keer een bijdrage in die zin = reservefonds verplicht.

Persoonlijk vindt ik een band met de werkingsuitgaven (vb: 5%) niet zinvol, maar wel met de verzekerde waarde van gemeenschappelijke installaties, dwz een soort afschrijving. Dat zal perfect mogelijk zijn zodra het KB gepubliceerd is, zonder dat het verplicht wordt.

JOHNNEKE
Berichten: 12

#7 , 25 sep 2017 11:37

moeten de bedragen voor reservefonds volgens quotiteiten?

asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#8 , 25 sep 2017 11:40

Ja. Dat moet.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

mava105
Berichten: 22254
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#9 , 25 sep 2017 12:11

Moet je daarom een topic van 5 jaar geleden kapen?
Wat is er mis met er zelf één te starten?

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”