bouw projecten

jean pierre1950
Topic Starter
Berichten: 194

bouw projecten

#1 , 18 apr 2012 20:40

Mag gelijk welke aannemer bouw werken doen? Wat ik bedoel een hoofdaannemer die kleine projecten doet mag die opeens een project doen met toch een verkoopswaarde van ongeveer 17 miljoen euro? Of zijn er daar bepaalde normen over?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Nachtuil
Berichten: 92

#2 , 19 apr 2012 10:42

Aannemers worden opgedeeld in klassen.
De grootte van de werken die je mag aannemen, hangt af van de klasse waarin je zit.
http://mijn.bouwkroniek.be/html/algemee ... nemers.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#3 , 19 apr 2012 12:42

Die classificatie is enkel van nut voor aannemers die contracten willen afsluiten met de Staat.
Het geeft wel voor privé-werken een indicatie, volgens mij meer niet.

Reclame

Pedro
Berichten: 735

#4 , 19 apr 2012 14:45

Die classificatie is enkel van nut voor aannemers die contracten willen afsluiten met de Staat.
Het geeft wel voor privé-werken een indicatie, volgens mij meer niet.
Quid het bestaan en het nut van de Wet Breyne die zich volledig baseert op de classificatie van aannemers voor overheidsopdrachten?
Quid het essentiële verschil tussen een (voldoende) erkende aannemer en een niet (voldoende) erkende aannemer wanneer het op de verplichte zekerheidstelling aankomt? In het ene geval 5% en in het andere een 100% voltooiingswaarborg of terugbetalingswaarborg.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#5 , 20 apr 2012 10:33

Als het gaat om nieuwbouwprojecten is effectief de wet BREYNE meestal van toepassing, maar niet altijd.

Het is zeker dat de wet BREYNE niet van toepassing is voor renovatieprojecten, en dat in ieder geval zolang ze niet van deze aard zijn dat ze geklasseerd worden als nieuwbouw (in het geval van 'zogenaamde "harde" renovatie).

jean pierre1950
Topic Starter
Berichten: 194

#6 , 20 apr 2012 10:44

Wij moesten een bankwaarborg geven van 20%, en moesten pas betalen bij oplevering. Zo was de wet Breyne niet van toepassing. Stond zo in de verkoopsovereenkomst.

Ignace
Berichten: 82
Locatie: Tielt

#7 , 22 apr 2012 22:24

Beste,

De Wet Breyne sluit u niet zomaar uit door een hogere waarborg te laten storten.

De Wet voorziet dat de erkende aannemer 'slechts' 5% 'hoeft' te storten, waarbij een niet-erkende aannemer 100% dient te volstorten.

Aldus laat de wet toe dat de aannemer méér stort dan voorzien bij de verkoopsovereenkomst, en is de wet, door de loutere storting van 20% alleen, NIET uitgesloten.

Het bewijs van deze zekerheid, die moet gesteld worden bij de Deposito- en consignatiekas, moet binnen de dertig dagen na ondertekening van de overeenkomst aan de koper of opdrachtgever
worden verstrekt (art. 3 lid 3 Uitvoeringsbesluit Wet Breyne).

Concreet is de Wet Breyne van toepassing op «iedere overeenkomst tot eigendomsovergang van een te bouwen of in aanbouw zijnde huis of appartement , alsmede op iedere overeenkomst waarbij
de verbintenis wordt aangegaan om een zodanig onroerend goed te bouwen, te doen bouwen of te verschaffen, mits het huis of het appartement tot huisvesting of tot beroepsdoeleinden en huisvesting is bestemd
en de koper of de opdrachtgever volgens de overeenkomst verplicht is voor de voltooiing van het gebouw een of meer stortingen te doen».

Enerzijds breidt de wet vervolgens dit toepassingsgebied uit tot overeenkomsten tot eigendomsovergang van bestaande gebouwen gekoppeld aan bepaalde verbouwings- of uitbreidingswerken (art. 1 lid 2 Wet Breyne en art. 1 § 5 Uitvoeringsbesluit Wet Breyne) terwijl anderzijds het toepassingsgebied tot een aantal specifieke situaties wordt beperkt (art. 2 Wet Breyne).

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”