Buren eisen 10cm muur terug 30 jaar na aankoop woning

appelcake
Topic Starter
Berichten: 3

Buren eisen 10cm muur terug 30 jaar na aankoop woning

#1 , 14 apr 2012 15:03

Hallo iedereen

Wij zijn momenteel het huis van mijn oma aan het opknappen om samen met haar er in te gaan wonen.
Meer dan 30 jaar geleden kocht mijn oma het huis. Het huis was één van de x-aantal huizen die toen in de straat (allemaal naast elkaar) te koop werden gezet door dezelfde eigenaar.
Mijn buren kochten op dat zelfde moment dus ook hun huis. Nu meer dan 30 jaar later eisen ze plots 10cm van een muur terug dat op hun grond zou staan. Beide partijen hebben daar geen officiele bewijzen van en zullen het plan van beide woningen moeten opvragen bij het register. Wij vinden persoonlijk dat ze na 30 jaar nu niet moeten afkomen met een "pietluttige" 10cm. Zeker niet nu we bijna klaar zijn met renoveren en op het punt staan te verhuizen naar daar.
We vroegen ons dus af of deze eis al niet verjaart kan zijn? Moeten we hiervoor naar de vrederechter gaan?

Alleszins bedankt!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38596

#2 , 14 apr 2012 15:17

En met welke argumenten bewijzen ze hun claim?

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 14 apr 2012 16:55

Als ze "hun" 10 cm terug eisen en het blijkt dat ze gelijk hebben zal de vrederechter met 99% zekerheid vonnissen dat u die 10 cm over de gehele lengte dient aan te kopen... Per 10 lopende meter is dat 1 vierkante meter.... Gelet op de lange wachtduur en indien u uw bereidwilligheid toont om volledig mee te werken kan u de vredrechter perfect vragen de gerechtskosten en aktekosten te spreiden over beide partijen. Dat kost hen meer dan die grondprijs kan opleveren.

Probeer dan ook in de mate van mogelijke met hen op een redelijke en bewijsbare (lees aangetekende schrijvens, schriftelijke bevestiging van mondelinge afspraken, enz) deze zaak eerst buiten het vredegerecht te regelen. Hoe correcter dit wordt aangepakt van in het begin hoe sterker u staat.

Reclame

Franciscus
Berichten: 38596

#4 , 14 apr 2012 17:12

kan misschien al helpen.
Is er door u gebruik gemaakt van die muur op op verder te bouwen?
Betrof het wel een gemene muur. De tuinmuur die nu door een uitbouw van jullie als zijmuur van jullie uitbouw dienst doet?

http://www.landmeters-experten.be/doc%2 ... arheid.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#5 , 14 apr 2012 17:36

Uw oma is al meer dan dertig jaar eigenaar?

Ik denk dat de kans dan vrij groot is dat elke vordering die nu nog gesteld wordt, zal worden afgewezen als verjaard. Uw oma moet dan wel de verjaring inroepen.

Franciscus
Berichten: 38596

#6 , 14 apr 2012 17:38

Of daar moet in het verleden al enige 'officiële correspondentie' over gevoerd zijn....

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#7 , 14 apr 2012 21:00

"eisen 10 cm van een muur terug"

Wat wordt daar mee bedoeld?
Schrijf hen een brief waarin u de buur meedeelt dat hij bij deze zijn 10 cm terugkrijgt maar dat je -gezien de aard van het object- het niet in geschenkverpakking kunt aanbieden....
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

appelcake
Topic Starter
Berichten: 3

#8 , 14 apr 2012 21:03

Het is een muur in de keuken, een gemene muur dus. De muur loopt verder op de koer wat ook een gemene muur is. Er is daar niet aan verder gebouwd. Wij hebben de woning in de staat zoals ze was aangekocht en de muren zijn zo gebleven. Wij hebben volgens ons KI 1 baksteen meer in die muur zitten dan alle andere huizen in de straat (want ze zijn allemaal hetzelfde gebouwd). Buren beweren het tegendeel maar wij kunnen dit wel bewijzen op de verkoopakte. Het gaat dus om een muur binnenin de woning. Zij (buren) hebben x aantal jaar hun achterste deel van de woning dus (keuken en koer) verbouwd. Zij konden toen ons toch ook op de hoogte gesteld hebben? Volgens hen is die 10cm extra ooit eens door een landmeter/schatter bepaald. Daar geloven wij niet veel van als ze dat niet kunnen aantonen. En doen ze dat wel dan kunnen wij toch een muur voor die muur zetten zodat zij hun 10cm extra hebben? Maar zijn ze dan niet verplicht om binnen het jaar die 10cm in te nemen? Want dat willen ze niet aangezien ze al verbouwd hebben in den tijd. Jammer voor hen dan. Een verjaring zullen we dan zeker aanvragen indien dit mogelijk is.

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#9 , 14 apr 2012 21:17

Ik snap hier niets van:

- "Wij hebben volgens ons KI 1 baksteen meer in die muur zitten dan alle andere huizen in de straat" Sedert wanneer wordt in het KI het aantal stenen vermeld dat verwerkt is in een woning?
- "een gemene muur dus"..."Het gaat dus om een muur binnenin de woning": het is het één of het andere, beide tegelijk kan niet
- "En doen ze dat wel dan kunnen wij toch een muur voor die muur zetten zodat zij hun 10cm extra hebben? Maar zijn ze dan niet verplicht om binnen het jaar die 10cm in te nemen? " ?????? Wat moet ik me hier bij voorstellen?????

Graag duidelijke toelichting.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Franciscus
Berichten: 38596

#10 , 14 apr 2012 21:56

Het is toch de gemene muur tussen de huizen.
Hoe dik is die muur 2,5 bakstenen of 3?

roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#11 , 14 apr 2012 22:15

Als het gewoon een gemene muur is (waarom de uitleg dan zo ingewikkeld maken?) dan stelt er zich -voor zover ik uit de kontekst kan opmaken- geen enkel probleem want er is nooit een overname gebeurd van deel gemene muur (was niet nodig) aangezien al de woningen gelijktijdig door zelfde bouwheer zijn gebouwd en verkocht. Iedereen wist dus wat hij kocht.

Tenzij achteraf iets werd bijgebouwd waarbij onterecht gebruik werd gemaakt van een muur die niet gemeen is gemaakt (mijn buikgevoel....).
Daarom mijn vraag naar meer duidelijkheid en alle kaarten INEENS op tafel, niet met mondjesmaat zoals het dikwijls het geval is op dit forum.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

appelcake
Topic Starter
Berichten: 3

#12 , 14 apr 2012 22:39

Even toelichten, het is idd niet zo duidelijk omdat het voor onszelf ook ingewikkelder klinkt dan het misschien is.
Een paar jaar na de aankoop van de woning heeft mijn oma de achterbouw gerenoveerd. Waar de keuken nu staat stond vroeger een veranda met koer. Van die veranda is een keukenruimte gemaakt MAAR aan de muur die beide huizen van elkaar scheiden is niet gekomen. Dit is toch een gemene muur? We zijn toch allebei voor de helft eigenaar van die muur? Dus hebben we toch allebei voor die muur betaald toen we het kochten?

Franciscus
Berichten: 38596

#13 , 14 apr 2012 22:46

Dus een uitbreiding van het huis en de tuinmuur werd nu een huismuur...
Is deze verhoogt om de keukenruimte te maken ... tuinmuren zijn meestal maar 2 meter hoog.
Ook de fundering is meestal anders...
Maar allemaal van weinig belang tgo de buren
Hebben zij daar ook tegen verder gebouwd?
En waar zitten nu die 10 cm?

j.demoor
Berichten: 10360

#14 , 16 apr 2012 09:20

“Art.2262.Alle zakelijke rechtsvorderingen verjaren door verloop van dertig jaar, zonder dat hij die zich op deze verjaring beroept, verplicht is daarvan enige titel te vertonen of dat men hem de exceptie van kwade trouw kan tegenwerpen.”(Burgerlijk Wetboek).

‘593...In de revindicatie gaat de eiser ervan uit eigenaar te zijn van het (onroerend) goed en als zodanig vordert hij de teruggave ervan...In het Ontwerp Nieuw B.W.(Ned.) wordt de revindicatie als volgt omschreven:’De eigenaar van een zaak is bevoegd haar van een ieder die haar zonder recht houdt,op te eisen’(art.5.1.4).Dit lijkt ons voorlopig de beste omschrijving...594...Ook de verhuurder kan op een bepaald ogenblik zijn zaak terugvorderen.In het ene geval spreekt men van een zakelijke,in het andere geval van een persoonlijke vordering.Eerstgenoemde eis steunt op het eigendomsrecht,terwijl de andere teruggaat op een overeenkomst...’[Derine,R.,e.a.,Zakenrecht Deel IB,in Beginselen van Belgisch Privaatrecht(V),DILLEMANS,R. en VAN GERVEN,W.(ed.), Antwerpen Standaard 1974].

‘Nu meer dan 30 jaar later eisen ze plots 10cm van een muur TERUG dat op hun grond zou staan‘.

Die rechtsvordering valt onder toepassing van voornoemd art.2262 en is dus verjaard.

Lees ook zorgvuldig uw koopakte.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”