Eigenaar verkoopt, staat achter met provisies

Michelsie
Topic Starter
Berichten: 12

Eigenaar verkoopt, staat achter met provisies

#1 , 21 feb 2012 22:39

Vergadering van de VME had plaats gisterenavond 20/02/2012 , syndicus heeft de boeken gesloten nadat meerdere bewoners buiten mijzelf, hun wantrouwen tegenover deze hadden geuit.

Nu blijkt uit de afrekening dat een der eigenaars sinds de voorlaatst plaatsgevonden vergadering géén provisies meer heeft betaald, alsook het vernieuwen van de gemeenschappelijke elektriciteit is door deze persoon niet betaald geworden.

Deze persoon heeft in alle stilzwijgen zijn appartement verkocht, en laat de VME in onwetendheid wanneer de basisakte verleden word.

De aangestelde voorlopige voorzitter van de VME wil weten wanneer dit zou gebeuren, en vroeg mij contact op te nemen met het verkopende immo kantoor.

Ik ben in het bezit van de afrekening en heb deze laten ondertekenen door de syndicus bij de laatste vergadering, aangaande een geldig bewijs te hebben van de openstaande schuld.

De eigenlijke vragen zijn:

Is het immokantoor verplicht ons deze informatie over de notaris te verschaffen?

Kunnen wij als VME de openstaande schuld kenbaar maken aan de notaris en deze alsnog opeisen?

En kan de VME klacht neerleggen tegen deze eigenaar bij de politie, gezien het vluchtrisico dat reeds bekend is bij de gerechterlijke diensten?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#2 , 21 feb 2012 23:15

Lees er de (nieuwe) wet op na. De notaris is bij verkoop verplicht een aantal informaties in te winnen bij de syndicus. Zo o.m. de financiële situatie van de verkopende mede-eigenaar t.o.v. de VME.
Een notaris die zulks nalaat te doen is zelf in gebreke en kan m.i. voor de daaruit voortvloeiende schade verantwoordelijk worden gesteld.

Franciscus
Berichten: 38596

#3 , 21 feb 2012 23:30

Niet betalen is niets strafrechtelijk of is hier wel iets dat kan gebruikt worden?
Indien niet is politie niet bevoegd.
Reeds bekend bij gerechtelijke diensten.... geweten wat.
Mogelijk kan er wel wat samengewerkt worden....
(eventueel via PB)

Reclame

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#4 , 22 feb 2012 07:48

Wie is nu de syndicus?

Heeft de AV van 20.02.2012 een nieuwe syndicus aangesteld?

Michelsie
Topic Starter
Berichten: 12

#5 , 22 feb 2012 09:29

@Franciscus PB volgt later.

@Luc Er is momenteel géén syndicus, op de laatste vergadering heeft de syndicus de boeken neergelegd daar het wantrouwen tegenover hem door de meeste bewoners teveel was, voor dit gebouw en alles aan de aangestelde voorzitter meegegeven.

Momenteel op zoek naar een nieuwe syndicus.

Pedro
Berichten: 735

#6 , 22 feb 2012 11:23

Lees er de (nieuwe) wet op na. De notaris is bij verkoop verplicht een aantal informaties in te winnen bij de syndicus. Zo o.m. de financiële situatie van de verkopende mede-eigenaar t.o.v. de VME.
Een notaris die zulks nalaat te doen is zelf in gebreke en kan m.i. voor de daaruit voortvloeiende schade verantwoordelijk worden gesteld.
Wel even opletten.

In eerste instantie komt het wettelijk verplicht de tussenpersoon (dus diegene die belast wordt met de verkoop, zijnde de eigenaar zelf, een notaris of zoals in dit geval aan makelaar) toe om de info op basis van artikel 577-11§1 Burg.Wb. bij de syndicus op te vragen.

Deze is dan verplicht om deze info binnen de 15 dagen af te leveren.

Een notaris is gehouden om min. 30 dagen voor het verlijden van de authentieke akte de info op basis van artikel 577-11§2 Burg.Wb. bij de syndicus op te vragen.

Aangezien in de praktijk de info mbt. §1 Burg.Wb. zeer dikwijls niet wordt opgevraagd, en in het kader van de wettelijke plicht van de notaris om bij het verlijden van de akte achterstallen in te houden, vraagt in principe de notaris deze info opnieuw op.

Let wel! De notaris is enkel gehouden om de achterstallen in te houden als de verkoper deze niet betwist. Doet deze dit wel dan moet de notaris de syndicus daarvan op de hoogte brengen zodat deze naar het leggen van bewarend of uitvoerend beslag het nodige kan doen. Alsdan ligt de bal opnieuw in het kamp van de syndicus.
Wordt op basis van de brief van de notaris binnen de door de wet gestelde termijn aan de notaris geen melding van zulke beslag gedaan, dan kan de notaris het ingehouden bedrag vooralsnog doorstorten aan de verkoper.

Houd er tevens rekening mee dat een VME nog steeds geen bevoorrechte partij is en dat ze nog altijd achter het net kan vissen aangezien belastingen, banken, e.d. voorrang hebben.

U meldt dat de syndicus van de ene dag op de andere zijn mandaat neerlegde en dit zonder dat er een andere syndicus werd aangesteld. Quid voorwaarden opgenomen in de beheersovereenkomst, minstens deze wettelijk verplicht op te nemen in het reglement van mede-eigendom?

Jullie VME bevindt zich hierdoor in een juridisch vacuüm wat maakt dat ze thans lam ligt. De VME kan immers enkel en alleen via haar organieke vertegenwoordiger naar buiten treden. En aangezien er geen syndicus meer is...

De aanstelling van een nieuwe syndicus kan strikt genomen thans alleen maar via tussenkomst van de vrederechter gebeuren dewelke op verzoekschrift van een of enkele mede-eigenaars een voorlopig syndicus dient aan te stellen zodat deze een vergadering kan bijeenroepen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”