Blokpolis: houding verzekeringsmakelaar

lbcdr1998
Topic Starter
Berichten: 9

Blokpolis: houding verzekeringsmakelaar

#1 , 18 feb 2012 15:39

Als eigenaar en bewoner van een appartement in een complex van 15 app. hebben wij een blokpolis (via syndicus).
Dit gebouw is nu ong. 4-5 jaar in gebruik.

Telkens er zich een schade voordoet (Bvb waterinsijpeling langs de gevel --> gevolgschade (schimmel ed) in de slaapkamer)) waar blijkt dat de aannemer aansprakelijk is (en deze dat ook erkent en zijn verzekering aanspreekt) zegt onze verzekeringsmakelaar dat dit geen schadegeval is voor de blokpolis (Begrijp en aanvaarden wij ook),
MAAR weigert hij ook elke verdere medewerking.
Maw wij worden zelfs niet vertegenwoordigd ddor onze eigen verzekering Hij opent geen schadedossier.).
Hij is van mening dat wij de verdere afhandeling met aannemer en zijn verzekeraar maar zelf moeten opvolgen.
Ook de syndicus lijkt weinig tot niets te willen doen.

Is dit eigenlijk een normale manier van werken ? (Bij een auto-ongeval gaat je eigen verzekering toch ook het nodige doen (ook al en zeker als je niet in fout bent) om de schade vergoed te krijgen van de tegenpartij ?)

Alvast bedankt !
Groeten,
Luc

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#2 , 18 feb 2012 16:16

Voor wat de schade aan de private kavels betreft hebben beide (verzekeringsmakelaar en syndicus) gelijk.

Maar als er schade is aan de gemene delen, kan de syndicus die op te volgen en verslag uit te brengen aan de VME. Wel zou het efficiënt zijn zo de syndicus mandaat krijgt van ALLE (= 15) om op te treden in hun naam voor de gemene delen. De wet van 2010 laat dat ook toe. Opgelet: bijkomend ereloon syndicus (regie) mogelijk (vermoedelijk met BTW).

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 20 feb 2012 09:16

‘Het beginsel van de vrijheid van handel impliceert dat éénieder naar goeddunken al dan niet overeenkomsten kan sluiten‘(Cass. 13 september 1991,Bull. 1992,33).

Onderzoek dus vooraf wat in de blokpolis overeengekomen is.

“Art.577-4...De basisakte bevat de beschrijving van het onroerend geheel en van de privatieve en gemeenschappelijke delen...”(Burgerlijk Wetboek).

‘Bvb waterinsijpeling langs de gevel ‘

Onderzoek vooraf in uw basisakte of die gevel privatief of gemeenschappelijk is.

Is die gevel gemeenschappelijk en gebrekkig dan geldt : ”Art.577-8...§ 4. Ongeacht de bevoegdheid die hem door het reglement van medeëigendom wordt toegekend, heeft de syndicus tot opdracht :...3° de beslissingen die de algemene vergadering heeft genomen, uit te voeren en te laten uitvoeren; 4° alle bewarende maatregelen te treffen en alle daden van voorlopig beheer te stellen...§ 6. De algemene vergadering kan steeds de syndicus ontslaan. Zij kan hem eveneens, indien zij dit wenselijk acht, een voorlopig syndicus toevoegen voor een welbepaalde duur of voor welbepaalde doeleinden. § 7. Bij verhindering of in gebreke blijven van de syndicus kan de rechter, voor de duur die hij bepaalt, op verzoek van iedere medeëigenaar een voorlopig syndicus aanwijzen. De syndicus moet door de verzoeker in het geding worden geroepen.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”