VME - slechte betaler

Mercury
Topic Starter
Berichten: 107

VME - slechte betaler

#1 , 08 feb 2012 14:40

Een mede-eigenaar staat reeds enkel duizenden euro achter met zijn betalingen.
Niets helpt: aanmaningen, aangetekende ingebrekestellingen, berekening van vergoedingen (intresten, ..) en vordering van alle kosten zoals voorzien in de statuten.
De VME dringt aan bij de syndicus om deze schulden via gerechtelijke weg te innen.
Probleem hierbij zijn de nieuwe kosten: deurwaarder, advokaat, enz en de duur van de procedure (meer dan een jaar en 2 à 3000 € kosten).

Voor huurachterstal bestaat een "eenvoudige rechtsingang" zonder deurwaarder en advokaat, namelijk "een verzoekschrift voor huurzaken".
Bestaat deze eenvoudige (en goedkope) mogelijkheid ook voor bovenvermeld geval van een niet betalende mede-eigenaar?

Dank bij voorbaat voor praktische tips.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 08 feb 2012 14:45

Neen. Ik kan enkel vermelden dat men ongeacht de kosten best zo spoedig mogelijk overgaat tot vervolgen. Het is duidelijk dat de mede-eigenaar niet wenst mee te werken en dat bijgevolg hoe langer u wacht hoe groter de achterstallen gaan worden.

Bovendien is een wanbetaler in een flatgebouw te mijden als zwerfvuil. De aanwezigheid ervan trekt steeds anderen aan om hetzelfde parcours te volgen... er wordt toch niets tegen gedaan...

marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#3 , 08 feb 2012 14:46

Als laatste redmiddel is er inderdaad de gerechtelijke procedure. Deze neemt tijd in beslag en kost geld. Let wel dat de verliezende partij naast de gerechtskosten ook een zgn. rechtsplegingsvergoeding verschuldigd is aan de winnende partij en dat daarmee een deel van de advokatenkosten kan worden gedekt.

Reclame

mava105
Berichten: 22257
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 08 feb 2012 15:31

Best is , om al van in den beginne van de rechtzaak, de eventuele openbare verkoop te eisen van het appartement in geval de mede-eigenaar in gebreke blijft voor de betaling avn zijn achterstal.
Moet er later eventueel geen nieuwe rechtzaak begonnen worden hiervoor.

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 08 feb 2012 16:36

Basisakte eens nalezen om te kijken er geen beding in de akte is opgenomen dat men gemachtigd is de huur van het pand aan te slaan mocht de eigenaar het verhuren.

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#6 , 08 feb 2012 21:58

Inderdaad, alsook kan men reeds bewarend beslag leggen d.m.v. de beslagrechter.
Van de kosten moet men eigenlijk niets aantrekken als in de statuten werd opgenomen dat de kosten ten laste vallen van de achterstallige mede-eigenaar. Ze worden toch gerecupereerd.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#7 , 09 feb 2012 01:25

Opletten: de lasten verjaren na 5 jaar.

Verjaarde lasten kunnen in sommige gevallen gerecupereerd worden bij de syndicus, als het reglement van mede-eigendom een duidelijke procedure heeft uitgewerkt, en de syndicus deze niet volgt.

Beslagrechter = noodzaak om een definitieve titel te hebben = goedgekeurde en niet betwiste jaarafrekeningen, waarin duidelijk de schuld/tegoed saldo van elke mede-eigenaar is vermeld.

De rechter beslist welke kosten van de VME ten laste zijn van de wanbetaler.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”