Bouwheer/aannemer komt zijn plichten niet na

Pascal09
Topic Starter
Berichten: 12

Bouwheer/aannemer komt zijn plichten niet na

#1 , 28 dec 2011 19:29

1) Bij de aankoop van ons appartement hebben wij ook een aanzienlijk bedrag betaald voor de aanleg van een tuintje met privaat gebruiksrecht en een bankirai terras van 2,5mx2,5m. Voor dit bankirai terras staat op een flyer die de bouwheer ons ten tijde van de verkoop heeft meegegeven een prijs van €500 vermeld (naast de aanleg en het privaat gebruiksrecht van de tuin); een fictief bedrag dat de bouwheer volgens eigen zeggen op de flyer moest zetten van de notaris. Daar wij al nattigheid voelden aankomen hebben wij de uitvoering van dit terras in de notariële akte laten opnemen met een uitvoeringstermijn van 1 jaar. Bij het verstrijken van deze termijn hebben wij de bouwheer al aangetekend in gebreke gesteld. Nu, 14 maanden na ondertekening van de notariële akte hebben we nog steeds geen bankirai terras: de bouwheer weigert het terras aan te leggen en zegt zelfs op mail dat hij geen bankirai terras kan aanleggen voor €500. Nochtans hebben wij op papier (met handtekening van de bouwheer) dat de aanleg van het terras inbegrepen is in de aanleg van de private tuin.

2) De toegangsdeur van ons appartement is een RF deur. Binnen een tijdspanne van 6 maanden begon die deur te slepen waarop de bouwheer de onderkant van de deur met schuurpapier heeft geschuurd (evenwel zonder de deur uit te nemen). Een paar maanden later sleepte de deur opnieuw en hebben we de bouwheer hiervan op de hoogte gebracht. Nu beschuldigt hij ons ervan teveel water te gebruiken bij het dweilen waardoor de deur water opzuigt en dus sleept; wij gebruiken echter amper water daar wij een speciaal vloerreinigingssysteem hebben. De bouwheer/aannemer/mede-eigenaar wil dus duidelijk onder zijn aansprakelijkheid uitkomen.


Wat zijn onze opties hier voor beide punten?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 28 dec 2011 20:06

Werd de RF deur door een erkend plaatser gezet? Heb je daar een attest van (met naam en adres van plaatser)? Dat is wettelijk verplicht.
Indien deze deur begint te slepen is er waarschijnlijk iets fout met de scharnieren of met de deuromkasting waarin deze scharnieren werden bevestigd. Mogelijks komt deze los van de muur, en dan voldoet de RF deur weer niet aan de gestelde brandweervoorschriften.
aan de onderzijde van de deur mag zeker niet geschaafd worden, omdat alzo de speciale brandwerende strip wordt beschadigd.

Pascal09
Topic Starter
Berichten: 12

#3 , 28 dec 2011 20:12

Bij ons weten heeft de bouwheer deze zelf geplaatst... We hebben reeds geconstateerd dat de vloer een afwijking van 5mm heeft tussen het punt waar de deur in de scharnieren hangt en het uiteinde van de deur als deze in een hoek van 90° geopend staat. Waarschijnlijk werd deze afwijking oorspronkelijk opgevangen door de scharnieren maar misschien heeft de deur (of de scharnieren) zich nu een beetje gezet waardoor de deur dus sleept.

Reclame

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 28 dec 2011 20:15

Bij ons weten heeft de bouwheer deze zelf geplaatst... .
Het betreffenbde plaatsingsattest dient de naam van de schrijnwerken/arbeider te dragen die de deur ook effectief heeft geplaatst, en niet de naam van de firma voor wie hij werkt, alhoewel die er ook op mag staan. Dit attest hoort zeker te zitten in het postinterventiedossier dat de bouwheer u moets overhandigen.

Pascal09
Topic Starter
Berichten: 12

#5 , 28 dec 2011 21:04

Wij vinden hiervan niets terug in het postinterventiedossier...

Wat zijn uw bevindingen ivm het terras?

mava105
Berichten: 22258
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#6 , 29 dec 2011 11:32

Zeker naar dit attest vragen. Na een brand zou uw verzekering dat ook kunnen opvragen en bij het ontbreken hieraan mogelijks zelfs weigeren een deel van de schadevergoeding uit te betalen.
Indien uw verkoopslastenboek een terras voorziet, moet de bouwheer dit ook leveren.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”