schriftelijk beslissingen nemen

linds
Topic Starter
Berichten: 13

schriftelijk beslissingen nemen

#1 , 14 dec 2011 12:52

Beste allemaal,

Ik lees Art. 577-6. § 11

"De leden van de vereniging van mede-eigenaars kunnen, mits eenparigheid, schriftelijk alle beslissingen nemen die tot de bevoegdheden van de algemene vergadering behoren, met uitzondering van die welke bij authentieke akte moeten worden verleden. De syndicus stelt hiervan notulen op."

Kan iemand me meer uitleg geven over wat dit kan inhouden?


Dank bij voorbaat!

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Pelikaan
Berichten: 154

#2 , 14 dec 2011 13:44

Verantwoording parlementaire vraag nr. 71 van dhr. Raf Terwingen =
Door dit amendement wordt de schriftelijke beraadslaging, zoals deze ook in het vennootschapsrecht bestaat, mogelijk gemaakt. In buurlanden Nederland en Duitsland wordt ook deze vorm van besluitvorming toegepast. Indieners zijn van oordeel dat eenparigheid vereist is om van een geldig schriftelijk besluit te kunnen spreken. Deze eenparigheid geldt zowel voor wat de procedure van de schriftelijke besluitvorming betreft, als met betrekking tot het te nemen besluit zelf. Dit wil zeggen dat ieder verzet van een mede-eigenaar die om welke reden dan ook een klassieke algemene vergadering verkiest, ertoe zal leiden dat de algemene vergadering ook daadwerkelijk moet samenkomen.

linds
Topic Starter
Berichten: 13

#3 , 15 dec 2011 11:24

Dank voor uw antwoord!

Dus als ik het goed begrijp is het niet nodig om nog te beslissen op de algemene vergadering dat schriftelijke beslissingen genomen kunnen worden. Deze mogelijk bestaat dus gewoon door de wettekst?

Zijn er formaliteiten waaraan moet voldaan worden voor de schriftelijke beslissingen?

Zijn er toevallig mensen die hier ervaring mee hebben?

Reclame

marc mortier
Berichten: 670
Locatie: koksijde

#4 , 15 dec 2011 12:29

Zelfs al is het in de wet voorzien, het lijkt me weinig interessant om deze procedure toe te passen. Tijdens een AV komen de eigenaars bijeen; luisteren naar een uiteenzetting ( punt per punt ) door de syndicus, stellen vragen; wisselen van gedachten en beslissen uiteindelijk bij de door de wet voorziene meerderheid.

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#5 , 17 dec 2011 09:49

"In het nieuwe artikel 577-6, § 11 B.W. is daarentegen bepaald dat ‘de leden van de vereniging van mede-eigenaars, mits eenparigheid, schriftelijk alle beslissingen kunnen nemen die tot de bevoegdheden van de algemene vergadering behoren, met uitzondering van die welke bij authentieke akte moeten worden verleden’.

Deze nieuwe wettelijke bepaling stelt diverse constitutieve vereisten vooraleer van een rechtsgeldige besluitvorming kan worden gesproken. Op de eerste plaats moet er een initiatief tot schriftelijke besluitvorming worden genomen, waarbij het aan de mede-eigenaars duidelijk wordt gemaakt dat men tot een bindend, niet tot een vrijblijvend, besluit wenst te komen.

In de praktijk komt dit erop neer dat de convocatie van de syndicus uitgaat, dat door hem een of meer punten op de agenda worden gebracht en ter stemming voorgelegd.
Verder is het noodzakelijk dat alle mede-eigenaars aan de stemming deelnemen; ontbreekt een stemgerechtigde, dan komt geen besluit tot stand en zijn de anderszins genomen beslissingen nietig.
Bovendien moet elk besluit ‘schriftelijk’ zijn genomen, dit wil zeggen op papier (een stembiljet), met fax of via een e-mailbericht.
Op die wijze maakt de stemgerechtigde uitdrukkelijk gebruik van de hem verleende bevoegdheid om aan de besluitvorming deel te nemen en komt men door afzonderlijke individuele raadpleging tot collectieve wilsbepaling.

Ten slotte moet de eenparigheid bij de besluitvorming blijken om van een geldig schriftelijk besluit te spreken.
Aan deze constitutieve voorwaarden kan worden toegevoegd dat het objectieve verloop van de gehele procedure van de stemming buiten vergadering door een neutrale derde ten behoeve van de mede-eigenaars gecontroleerd moet worden teneinde fouten, omissies of manipulaties bij de stemming te vermijden.

Deze taak kan in handen van de raad van mede-eigendom worden gelegd.

Schriftelijke besluitvorming is daarentegen niet toegelaten met betrekking tot beslissingen waarbij een authentieke akte moet worden verleden, inzonderheid wijziging van de statuten, daden van verkrijging en beschikking van onroerende goederen, de beslissing tot ontbinding van de vereniging van mede-eigenaars door de algemene vergadering en de afsluiting van de vereffening van de vereniging van mede-eigenaars." (R. TIMMERMANS, Handboek appartementsrecht, Mechelen, Kluwer, 2010, 344-346.)

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”