Pagina 1 van 1

Hoeveel volmachten mag een syndicus hebben?

Geplaatst: 22 sep 2011 15:54
door Helix
Weet er iemand of een syndicus volmachten mag hebben (en hoeveel) om te stemmen op de AV? Het bureau van onze syndicus belt eigenaars met de vraag om hun volmacht door te geven. Ze laten wel weten dat een syndicus maar een beperkt aantal volmachten mag beheren.

Re: Hoeveel volmachten mag een syndicus hebben?

Geplaatst: 22 sep 2011 17:46
door Pelikaan
BW art 577-6 §7 =
De syndicus kan niet als lasthebber van een mede-eigenaar optreden op een algemene vergadering, niettegenstaande zijn recht, wanneer hij mede-eigenaar is, om in die hoedanigheid deel te nemen aan de beraadslagingen van de vergadering.

Hij mag dus concreet geen volmachten aanvaarden noch opvragen.

Re: Hoeveel volmachten mag een syndicus hebben?

Geplaatst: 22 sep 2011 17:52
door marc mortier
Signaleer dit voorval aan het BIV te Brussel. Eens kijken wat zij "denken" over dergelijke praktijken. De nieuwe wet kwam er inderdaad om o.m. dergelijke misbruiken onmogelijk te maken.

Re: Hoeveel volmachten mag een syndicus hebben?

Geplaatst: 22 sep 2011 22:25
door observer-old
" Signaleer dit voorval aan het BIV te Brussel ", moet je niet eerst de syndicus daarover aanspreken ? Een beetje zoals de ombudsman van de banken wil dat je het eerst met de bank zelf tracht uit te klaren. Adres BIV a.u.b. en hun deontologische kode, indien on-line, dank.

Re: Hoeveel volmachten mag een syndicus hebben?

Geplaatst: 22 sep 2011 22:39
door Luc

Re: Hoeveel volmachten mag een syndicus hebben?

Geplaatst: 23 sep 2011 09:46
door Helix
De syndicus waarover hier sprake voldoet aan de meeste "red flags" zoals die ergens op dit forum vermeld worden (http://ymlp.com/z7vTTF" onclick="window.open(this.href);return false; en http://ymlp.com/zz4SNm" onclick="window.open(this.href);return false;). Die zijn overigens al bijzonder behulpzaam geweest. Eerder deze week zond ik een brief met uitleg over het wanbeleleid aan zo'n 200 mede eigenaars. Die hebben massaal hun steun betuigd en zijn heel tevreden dat er iemand het voortouw heeft genomen. Morgen 24/09/11 is de AV en het ultieme moment: slagen we er in om na 30 jaar de impasse te doorbreken?

Mijn vragen:
1. De voorzitter (stroman van de syndicus) van de Raad Van Beheer dient herverkozen te worden . (noot: de RvB is bij ons nooit herkozen als RvME) Op de agenda staat "wij stellen voor het mandaat voor drie jaar te verlengen". Ik heb me toch via aangetekend schrijven kandidaat gesteld en lijk zeer grote kans te maken om verkozen te worden. Vanaf wanneer gaat dit voorzitterschap in? En vooral: zijn er praktische tips om correcte telling van de stemmen te garanderen? We zitten in een omgeving waarin het bureau van de syndicus stemmen ronselt (bewezen) en er (onbewezen) geruchten zijn van steekpenningen.
2. Om de syndicus te ontslaan is er een BAV nodig. De verwachting is echter dat morgen alle sterren goed staan en er momentum zal zijn om de syndicus te ontslaan. Dit ontslag staat niet op de agenda, is er een mogelijkheid om over te gaan tot een voorlopig ontslag dat enkel nog dient bevestigd te worden? We willen vermijden dat de syndicus veel speelruimte krijgt om een deel van de oudere bewoners te manipuleren. Anderzijds willen we wel dat alles juridisch goed zit.

Re: Hoeveel volmachten mag een syndicus hebben?

Geplaatst: 23 sep 2011 10:26
door Luc
Spijtig dat je AV al morgen plaats heeft, want een AV van die aard bereid zich grondig voor.

Een mogelijke werkwijze:
- je kandidatuur stellen als voorzitter van de AV
- als voorzitter opent en sluit je de behandeling van elk punt (bron: gemeen recht), en ben je verantwoordelijk voor de handhaving van de orde in de zaal.
- duidelijk stellen dat de syndicus een PV van de beslissingen opstelt (dus exclusief een samenvatting van de deliberatie)
- duidelijk stellen dat de beslissingen worden genomen op basis van de informatie in bezit van de mede-eigenaars bij de uitnodiging en dat tijdens de AV de syndicus geen bijkomende informatie kan geven. Zo deze informatie ontbreekt, wordt het punt uitgesteld naar ene volgende AV.
- bij elk punt dat indruist tegen de wet (vb: benoeming van een lid van een orgaan dat niet meer bestaat) het punt niet openen maar terugsturen naar de syndicus voor aanpassing en voorlegging tijdens een volgende AV.
- een zeer beknopte agenda van de volgende AV voorbereiden (voorlopige aanpassing v/h Reglement van Mede-eigendom aan de wet van 2010, aanstelling syndicus, ...)
- je kan geen enkel punt toevoegen aan de dagorde.
- maar je kan wel aan de aanwezige (exclusief de vertegenwoordigde) het dagordevoorstel van de volgende AV voorleggen. Zo +20% van de aanwezige aandelen (exclusief de volmachten) ervoor stemmen kan je als voorzitter dat punt doorgeven aan de syndicus met de mededeling om deze AV te organiseren op de voorgestelde datum (schriftelijk te bevestigen per brief binnen de 24 uur & randvermelding op de PV - vergeet niet dat de voorzitter als eerste de PV opgesteld door de syndicus ondertekent). Zo hij dat niet doet kan jij er één organiseren met die dagorde vanaf 25/10 (dwz de voorgestelde punten plus de uitgestelde punten "as such" indien nog niet aangepast), die kan doorgaan vanaf 10/11 als je snel werkt (wat niet evident is met +200 eigenaars).

Re: Hoeveel volmachten mag een syndicus hebben?

Geplaatst: 23 sep 2011 10:44
door Helix
Bedankt Luc. We zijn al weken (zelfs maanden) aan het voorbereiden, maar er blijft nieuwe info op ons af komen.