bouwgrond geen appartement op.

Rafaëll
Topic Starter
Berichten: 11

bouwgrond geen appartement op.

#1 , 14 sep 2011 21:49

Naast mijn grootouders is een stuk bouwgrond ( halfopenbebouwing)

Het stuk is verkocht en er zijn plannen om een bouw op te zetten met twee appartementen .
Op de onderste verdieping zal dochter gaan wonen en de bovenste zullen ze verhuren .
Ik heb dit vernomen omdat een collega op het werk de kopers van de grond goed kennen .

Volgens de dienst ruimtelijke ordening mag hier geen appartement op gebouwd worden .

De eigenaars zouden naar eigen zeggen hiervoor wel een oplossing vinden .

Ik stel mij de vraag welke oplossing hiervoor kan dienen ?

Gaat de gemeente er niet automatisch achter komen dat dit toch wel als appartement gebruikt wordt ?

Indien bovenste verhuurd wordt , moet er toch een tweede huisnummer zijn ( bvb 22/1 22/2 ) en moet de huurder toch een adres doorgeven aan de gemeente en zullen deze toch merken dat het als appartement wordt gebruikt?

Wat zijn de consequenties eigenlijk voor dergelijke inbreuken ?


Graag een reactie ?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13439
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 14 sep 2011 22:10

Appartementsgebouwen hebben maar één huisnummer!
Als op die grond geen appartementsgebouw mag gebouwd worden dan zal daar ook gen bouwtoelating voor verleend worden.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

Rafaëll
Topic Starter
Berichten: 11

#3 , 15 sep 2011 10:32

Hoe kan een appartement nu één huisnummer hebben , er zijn toch twee bewoonde verdiepen en er moet toch post toekomen voor beide bewoners ?

Of is het dan 22a 22b ?

Stel nu dat er geen appartement op gebouwd mag worden , maar dat ze er een zogezegd gewoon huis opzetten en stiekem de bovenste verdieping toch verhuren .

Reclame

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 15 sep 2011 11:34

Een appartementsgebouw heeft altijd maar 1 (één) officieel huisnummer. Hoe zou jij dat oplossen met uw systeem voor een gebouw met 200 appartementen? nummer 22zhszc misschien?
De binnennummering zal op de brievenbussen staan en niet op de gevel.
Als de bovenverdieping afzonderlijk zou verhuurd worden, en er dus ook naar gebouwd zal worden, zullen ze dat wel zien op de plannen van de bouwaanvraag, en die dus weigeren.
Als ze de plannen na het bekomen van de bouwaanvraag vernaderen in stoemelinks (we zijn trouwens in België) zal er toch niemand kunnen gedommicilieerd worden, want het is geen officiele woonplaats.
En als ze er toch in slagen zoiets te doen, kan je nog altijd bij de gemeente klacht indienen.

Luc
Berichten: 1894
Locatie: Evere

#5 , 15 sep 2011 12:40

Een appartementsgebouw krijgt een "huisnummer" (in feite een politienummer) per toegang (vb: 22, 24, 26 voor een gebouw met drie toegangen).

De postale nummering is in de aard van "22 bus 14" voor het appartement dat in bezit is van van de privatieve brievenbus 14. Busnummers zijn postaal pas verplicht vanaf vier brievenbussen

De gemeente gebruikt voor het bevolkingsregister in principe de nummering "22 b14"

Voor een VME in Gent, maar ook in Brussel, heb ik vastgesteld dat een politienummer werd toegekend per appartement ("woonst"), bij oudere gebouwen van na WO2.

De wijze van toekenning van het huisnummer staat in het gemeentelijk politiereglement, en is van nut voor de politie, brandweer, ... en ander nutsdiensten.

Er is sprake van om de nummeringmethode van de appartementen voor gans België op te leggen (zoals ergens in 1920 gebeurt voor de straten, want voordien was er een nummering per wijk/sectie van het kadaster).

De nummering zou aan een brandweerman moeten toelaten in de rook de juiste appartementsdeur te vinden. Vb: 022/0402 (2de appartement van links naar rechts op het 4de verdiep, gezien staande voor de inkomdeur van het huis met het nummer 22).

Maar dat kan pas als het Kadaster integraal geautomatiseerd is. En dat heeft "vertraging" opgelopen en werd niet actief gesteund door de huidige Minister van Financiën.

wolf2
Berichten: 2071

#6 , 18 sep 2011 17:43

Enkele aanvullingen wat de nummering betreft:

* de genoemde nummering bvb. 24/0402 gaat terug op een Europese norm (EU)
* tellend van links naar rechts op elke verdieping moet men elke deur meetellen: dus ook als daar maar wat bezems achter staan of een brandslang of zelfs een leeg kamertje
* het kadaster kent nooit huisnummers noch busnummers toe: als het gaat over natuurlijke personen, wordt hun adres zonder tussenkomst gekopieerd uit het Rijksregister
* als er een basisakte bestaat voor een appartementsgebouw, neemt het kadaster de nummers (of letters of een combinatie) van elk appartement over uit de basisakte
* als er geen basisakte is, en er is bvb. geen permanente bewoning, dan zal het kadaster werken met beschrijvingen maar niet met nummers (bvb. A4/VKL/ is het appartement op de 4de verdieping vooraan links)

Bemerk dat een nummer uit een basisakte NIET noodzakelijk samenvalt met een huis/busnummer. Zo kan de eigenaar wonen in appartement 0402 volgens de basisakte en in 0403 volgens de gemeente (steeds op een bepaalde verdieping).

Franciscus
Berichten: 38599

#7 , 18 sep 2011 22:38

Die teling is die bouwkundig links of gewoon links?

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#8 , 19 sep 2011 12:20

De toekenning van de huisnummers begint gewoonlijk vanuit het centrum van de gemeente. Dus huisnummer 1 ligt het dichts bij het centrum. Onpare nummers aan de linkerzijde en pare nummer aan de rechterzijde, steeds met de rug naar het centrum toe gezien.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”