onderhoud privé-voortuintjes

kaga
Topic Starter
Berichten: 71

onderhoud privé-voortuintjes

#1 , 18 aug 2011 17:03

In onze residentie zijn er twee panden met een voortuintje. deze voortuintjes zijn privatief, het onderhoud is volledig ten laste van de eigenaars ervan, dat staat zo beschreven in de basisakte.
Tijden de Algemene Vergadering waarbij wij niet aanwezig hebben kunnen zijn, werd beslist om het onderhoud van deze tuintje te laste te leggen van alle mede-eigenaars zonder dat de mede-eigenaars deze tuintjes mogen betreden of gebruiken. Kan dit wel?
Dit was een volledige verrassing voor ons daar dit niet vooraf aangemeld stond in de agenda van de AV.
Laatst gewijzigd door kaga op 18 aug 2011 22:51, 1 keer totaal gewijzigd.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Anne-Sofie
Berichten: 6

#2 , 18 aug 2011 17:59

Mijns inziens kunnen er geen onderwerpen rechtsgeldig beslist worden die niet op de agenda vermeld stonden. Cfr. art. 577-6, § 3, Burgerlijk Wetboek: "De bijeenroeping vermeldt de plaats waar, alsook de dag en het uur waarop de vergadering plaatsvindt, alsmede de agenda met opgave van de punten die ter bespreking zullen worden voorgelegd".

kaga
Topic Starter
Berichten: 71

#3 , 19 aug 2011 17:16

Bedankt Anne-Sofie voor uw antwoord, ik dacht dit ook.

Blijft nu nog de vraag of het normaal is dat het onderhoud van privatieven (hier die voortuintje) ten laste kan worden gelegd van alle mede-eigenaars?

Reclame

Anne-Sofie
Berichten: 6

#4 , 19 aug 2011 19:50

Best de basisakte eens bekijken. Hierin staat beschreven welke delen van de residentie privatief zijn en welke gemeenschappelijk. Ook het reglement van mede-eigendom is van belang. Hierin staan o.m. de rechten en de plichten van iedere mede-eigenaar in verband met de zowel de privatieve als de gemeenschappelijke delen. Het is niet zo simpel om hierin verandering aan te brengen. Om te beginnen moet hier tijdens een algemene vergadering een welbepaalde meerderheid van stemmen (aandelen in de mede-eigendom) voor gevonden worden. Wijzigingen in de statuten moeten bovendien bij authentieke akte worden vastgesteld.

Maar zoals al gezegd, gaat het hier sowieso om een onrechtmatige beslissing aangezien het punt niet op de agenda vermeld stond. Art. 577-9, § 2, Burgerlijk Wetboek lijkt me hier van toepassing: "Iedere medeëigenaar kan aan de rechter vragen een onregelmatige, bedrieglijke of onrechtmatige beslissing van de algemene vergadering te vernietigen of te wijzigen.
Deze vordering moet worden ingesteld binnen een termijn van vier maanden vanaf de datum waarop de algemene vergadering plaatsvond". Ik zou u aanraden om die termijn van 4 maanden goed in de gaten te houden.

mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 19 aug 2011 20:14

In een mede-eigendom zijn deze tuintjes zowiezo eigendom van de gemeenschap van eigenaars.
Mogelijks voorziet de basisakte in het privatief gebruik van deze tuintjes door de bewoners van het gelijkvloers, maar daar staat dan gewoonlijk tegenover dat ze ook het onderhoud moeten doen.
Lees dus aandachtig de basisakte. Misschien kan je hier eens het betreffende artikel weergeven?

kaga
Topic Starter
Berichten: 71

#6 , 22 aug 2011 10:39

Veel dank Anne-Sofie voor het antwoord dat ik binnen de 4 maanden moet reageren.
De basisakte moet toch gewijzigd worden en aangepast aangaande de nieuwe wetgeving en tergelijkertijd was het waarschijnlijk de bedoeling om ook het artikel in verband met de voortuintjes te wijzigen.
In het reglement van mede-eigendom staat daar niks over de tuintjes vermeld.
------------
Voor mava105 hier volgt het artikel uit de basisakte :
“HET APPARTEMENT NUMMER A-1 gelegen op het gelijkvloers kant Bergstraat en bestaande uit :
- In privatieve en uitsluitende eigendom :
Een inkomhall met inkomdeur,……. Een ingerichte keuken en een berging;alsook het exclusief genot van de groenvoorziening palende aan dit appartement;
Idem voor het tweede appartement.

Ook werd ons geen prijs van de tuinkosten die ten laste van alle mede-eigenaars zou vallen,meegedeeld.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”