verkoop mede eigendom

Moysle
Topic Starter
Berichten: 2

verkoop mede eigendom

#1 , 30 jul 2011 09:59

Samen met mijn 2 broers en 2 zussen ben ik eigenaar van een huis waarvan ons moeder het vruchtgebruik heeft. Nu wil 1 broer deze eigendom kopen aan een 'spotprijsje' met de mondelinge vermelding dat ons moeder een eigen ruimte toebedeeld krijgt om in te wonen. Hij heeft ondertussen werkzaamheden uitgevoerd zonder mede akkoord van de andere eigenaars. Omdat ik niet akkoord ga met de verkoopprijs en eveneens het verlies van het vruchtgebruik bij verkoop, weiger ik in te stemmen. Heb een eerste brief gehad van advocaat waarbij ik in gebreke werd gesteld om akkoord te gaan met de prijs of een som van 30000 € te betalen voor verfraaiing van de woning :shock: . Heb per aangetekend schrijven medegedeeld dat ik niet akkoord ging. Na een stilte van enkele maanden heb ik nu een oproep gekregen via gerechtsdeurwaarder om te verschijnen voor de rechtbank van 1ste aanleg. Tegenpartijen zijn alle broers en zussen en moeder. Zij zouden allen voor akkoord getekend hebben voor de verkoop. Zij willen een notaris laten aanstellen voor boedelbeschrijving en vereffening van rekening en een tweede notaris aanduiden. Bij niet akkoord het onroerend goed laten schatten en over te gaan tot de openbare verkoop van voormeld onroerend goed.
Wat zijn mijn mogelijkheden, wat kan men mij ten laste leggen? Kan deze verkoop doorgaan want heb zware twijfels over akkoord moeder (druk uitgeoefend??) en verlies van vruchtgebruik.
Met vriendelijke groeten,
Moysle

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Pelikaan
Berichten: 154

#2 , 30 jul 2011 13:19

Ik vrees dat U voor een voldongen feit staat.
Niet jurist zijnde, vermoed ik dat zij als tegenpartij (5 personen), die het goed willen verkopen, zich kunnen beroepen op de notariële deontologie = Men kan niemand verplichten om in onverdeeldheid te blijven.
Dat uw moeder onder druk zou gezet zijn, valt wellicht moeilijk te bewijzen.
De door U geschetste toestand heb ik persoonlijk meegemaakt in mijn familie.
NB = ik begrijp niet goed dat zij als tegenpartij een tweede notaris van hun kant zouden aanduiden?
Wellicht zijn hier specialisten op dit forum die een concreter standpunt kunnen innemen.

Pelikaan
Berichten: 154

#3 , 30 jul 2011 19:53

Een bevriende Notaris kan U verduidelijken welke uw verhaalmogelijkheden zijn.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 31 jul 2011 10:24

“Art.745quater.§ 1. Wanneer de blote eigendom behoort aan de afstammelingen van de vooroverleden echtgenoot...kan de langstlevende echtgenoot of een van de blote eigenaars vorderen dat het vruchtgebruik geheel of ten dele wordt omgezet, hetzij in de volle eigendom van met vruchtgebruik belaste goederen, hetzij in een geldsom, hetzij in een gewaarborgde en geindexeerde rente...§ 4. Het vruchtgebruik van het onroerend goed dat bij het openvallen van de nalatenschap het gezin tot voornaamste woning diende, en van het daarin aanwezige huisraad, kan niet worden omgezet dan met instemming van de langstlevende echtgenoot.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

NADAT het vruchtgebruik aldus is omgezet geldt :
“Art.815.Niemand kan worden genoodzaakt in onverdeeldheid te blijven; en de verdeling kan te allen tijde worden gevorderd...”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Moysle
Topic Starter
Berichten: 2

#5 , 02 aug 2011 18:38

Alvast bedankt voor de reacties. Heb dus eigenlijk geen inspraak om dit tegen te houden ... ook al was het maar om het vruchtgebruik te verzekeren ... ga toch nog even advies vragen via een notaris. Groetjes Moysle

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”