Asbestgolfplaten gebruiken als afsluiting !!

delkar017
Topic Starter
Berichten: 2

Asbestgolfplaten gebruiken als afsluiting !!

#1 , 27 mei 2011 11:33

Onze gebuur heeft er niet beter op gevonden om zijn asbestgolfplaten niet naar het containerpark te brengen, maar te gebruiken als afsluiting. De golfplaten waren 3 meter hoog, over een lengte van 8 meter. Wij waren niet akkoord met deze plaatsing. Na ons ongenoegen te uiten over deze visuele en asbestvervuiling heeft onze gebuur de golfplaten afgezaagd (zonder bescherming) tot op een hoogte van 1.80 meter. Wat staat er ons te doen om dit geschil op een wettelijk manier te regelen?

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22256
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 27 mei 2011 12:13

Naar de milieudienst van uw gemeente stappen.
Let wel op: niet alle golfplaten zijn asbesthoudend. Alle platen die de laatste 25 jaar werden gemaakt bevatten geen asbest meer. Het zijn alleen de oudere platen die een risico inhouden als ze gebroken of verzaagd worden.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 28 mei 2011 09:51

‘4 JUNI 1986. - Verdrag nr. 162 betreffende veiligheid bij het gebruik van asbest’, betreft enkel de werknemers.

Ik ga ervan uit de afsluiting volledig op de eigendom van uw buur is opgericht.

“Art.4.2.2 § 1. De Vlaamse Regering bepaalt de gevallen waarin de vergunningsplicht vervangen wordt door een verplichte melding van de handelingen aan het college van burgemeester en schepenen...De Vlaamse Regering kan tevens de van de vergunningsplicht vrijgestelde werken, vermeld in artikel 4.2.1, 5°, c), aan de meldingsplicht onderwerpen...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).

“Art.1.1.In dit besluit wordt verstaan onder :...8° open afsluiting : afsluiting in draad of draadgaas...Art.2.1.Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor de volgende handelingen :...5° afsluitingen tot een hoogte van twee meter in de zijtuin en achtertuin;6° open afsluitingen tot een hoogte van twee meter in de voortuin;7° gesloten afsluitingen tot een hoogte van 1 meter in de voortuin...”(16 JULI 2010. - Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is).

Onderzoek of uw buur in strijd hiermee gehandeld heeft en leg desgevallend klacht neer bij de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaar.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

bartvdv
Berichten: 1911

#4 , 28 mei 2011 12:11

Inderdaad, je kan niet zomaar om het even wat gebruiken als omheining. Op veel plaatsen is zelfs een houten schutting verboden. Gaat het om een lange schutting bv. achteraan in de tuin, dan is zelfs een vergunning verplicht. Je kan een klacht formuleren bij de dienst stedebouw en de milieuambtenaar van de gemeente. Asbest kan je als particulier overigens gratis kwijt op het containerpark.

delkar017
Topic Starter
Berichten: 2

#5 , 28 mei 2011 16:24

Bedankt voor de informatie. Misschien nog wat info: het zijn niet enkel asbestgolfplaten die worden gebruikt ook asbestplantenbakken (afkomstig uit serres ) worden gebruikt, deze ingreep (uitzicht) is ook storend voor andere geburen.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”